Μια επιδημία, μέσα στην… πανδημία!
Καλοκαίριασε… ξαφνικά και εκτοξεύθηκαν τα κουνούπια – Κανένα κρούσμα Δυτικού Νείλου ακόμη στην περιοχή, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σε 1.058 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Μαρτίου έως 28 Απριλίου 2021.
Από τον έλεγχο των 1.058 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 752 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern- VOC) και 245 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI). Εκ των 752 δειγμάτων με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, τα 749 αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 αφορούσαν τη μετάλλαξη B.1.351/South Africa(Variant 501.V2), ενώ από τα 245 δείγματα με στελέχη VUI, τα 243 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.617.2 (VUI-21APR-01).
Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ποσοστό της βρετανικής μετάλλαξης ανέρχεται σε 57,14% (βλ. πίνακα με ποσοστά), όπως επισήμανε στην «Θ» και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο οποίος μίλησε και για την γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού – το τελευταίο διάστημα – στην περιοχή μας, καθώς και για το ζήτημα του ιού του Δυτικού Νείλου, που ευτυχώς για την ώρα, δεν έχει φέρει κάποιο κρούσμα.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Τα πρώτα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης είχαν εμφανισθεί στην Θάσο (ΠΕ Καβάλας) και μάλιστα σε μαθητές. Τότε, σε μια κουβέντα που είχα με τους γιατρούς της εκεί περιοχής (της δημόσιας υγείας) είχαν προβλέψει ότι θα έχουμε και άλλα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης (αφού έτσι και αλλιώς μεταλλάσσεται ο ίδιος), κάτι που αποδείχθηκε από τα ποσοστά του Απριλίου (γύρω στο 60% είναι η βρετανική μετάλλαξη). Οι γιατροί λένε ότι το εν λόγω στέλεχος, το καλύπτουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer (σ.σ. τα οποία ήδη χορηγούνται σε πολίτες της περιοχής μας). Λένε ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, όχι μόνον ο κορωνοϊός και ότι δεν υπάρχει ανησυχία, αφού αυτά τα εμβόλια που κάνει ο κόσμος, προστατεύουν από αυτές τις μεταλλάξεις. Αυτό αναφέρουν οι επιστήμονες. Δεν είναι η προσωπική μου άποψη, διότι και εγώ το ρώτησα αυτό. Δεν σημαίνει ότι ένας εμβολιασμένος δεν μπορεί να κολλήσει, απλά το περνά συνήθως «χαλαρά» και δεν κινδυνεύει. Θεωρώ ότι πλέον θα έχουμε μια μεγάλη δόση «Ελευθερίας», όταν θα κάνουμε τον δεύτερο εμβολιασμό (Οκτώβριο – Νοέμβριο) που και ο κόσμος θα είναι πιο μυημένος, ενώ θα είναι και πιο βελτιωμένα τα εμβόλια. Όπως προανέφερα και οι επιστήμονές μας είχαν προβλέψει την ακολουθία της βρετανικής μετάλλαξης, όταν πρωτοεμφανίσθηκε στην Θάσο. Γενικά με τον κορωνοϊό, η περιφέρειά μας κατά το δεύτερο κύμα «πιέστηκε» (όπως όλη η Β. Ελλάδα). Μετά είχαμε μια πτώση – ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς εώς τα μέσα Μαρτίου – και τα κρούσματα ήταν μετρημένα στα δάκτυλα τους ενός χεριού (δηλαδή περίπου 10-12 σε κάθε νομό και συνολικά περίπου 50 σε όλη την ΠΑΜΘ). Εκεί θεωρούμε ότι είμαστε καλά. Τον τελευταίο όμως 1,5 μήνα, έβγαλε αρκετά κρούσματα η ΠΕ Καβάλας (αν και την τελευταία εβδομάδα είναι λίγο πεσμένα) και τώρα σειρά έχει η ΠΕ Ξάνθης (ο Δήμος Ξάνθης είναι στο «βαθύ κόκκινο» από την περασμένη εβδομάδα. Όχι ότι αλλάζει τίποτα, αλλά εφιστούν την προσοχή). Η ΠΕ Έβρου, όπως έχω ξαναπεί είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση (έχει Στρατό, Αστυνομία, Συνοριοφύλακες, Μετανάστες νόμιμους και μη) οπότε μοιραία έβγαζε κρούσματα, αλλά ποτέ δεν έφτασε σε σημείο – και μακάρι να μην φτάσει – να βγάζει 100 κρούσματα, όπως έβγαζε για μια εβδομάδα η ΠΕ Δράμας. Θα έλεγα ότι στην Ξάνθη τις τελευταίες δέκα μέρες και στον Έβρο τις τελευταίες πέντε – έξι ημέρες, παρατηρούμε μια αύξηση. Και βέβαια σε συνολικό αριθμό τώρα πηγαίνουμε γύρω στα 100 κρούσματα στην περιφέρεια. Φανταστείτε πως το Νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έφτασε να έχει έναν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων (10-12 άτομα από όλη την περιφέρεια) και σε ιδανικά νούμερα και τώρα βλέπω ότι «πιέζεται» αφού έχει φτάσει τα 70 – 75.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣΕ… ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΙΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Βενετίδης σημείωσε ότι:
Υπάρχει επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία τριετία και οι επιστημονικές έρευνες λένε ότι συνήθως διαρκεί 3-4 χρόνια σε κάθε περιοχή. Αυτό μας απασχολεί. Ο ιός του Δυτικού Νείλου που είναι μια ασθένεια που χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη και εντατική και είναι ήδη πιεσμένο το σύστημα υγείας. Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην περιφέρειά μας. Συνήθως – χωρίς να είναι πανάκεια – εμφανίζεται ο ιός από τα τέλη Ιουλίου και περισσότερο περί τα τέλη Αυγούστου. Υπάρχει μάλιστα εξήγηση, διότι υπάρχει μια συσσώρευση αποδημητικών πουλιών (που από τα τσιμπήματα των κουνουπιών μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου). Αρχικά υπάρχει μια όχληση από κουνούπια, όταν αυξάνεται απότομα και η θερμοκρασία. Επηρεάζει πάρα πολύ η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. Έχεις ένα πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και λες ότι ξεκινάς να σκοτώνεις προνύμφες στις αρχές Απριλίου (που ποτέ δεν είχαμε ξεκινήσει άλλα χρόνια) αλλά η ξαφνικά έγινε…Καλοκαίρι και τα κουνούπια εκτοξεύθηκαν αμέσως. Έχουμε μια «πίεση» σε αυτό το θέμα, αλλά έχουμε τοποθετήσει ήδη και τα πουλερικά (για να ανιχνεύουμε πιο γρήγορα τον ιό) και τις παγίδες για να βλέπουμε την συγκέντρωση. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση, θα ενεργούμε. Κάνουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Βέβαια από εκεί και πέρα, είναι και θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός. Ο καθένας πρέπει να φροντίζει να μην αφήνει νερά κλπ. Τα φάρμακα, σαφώς είναι οικολογικά και εγκεκριμένα από την ΕΕ και – όπως καταλαβαίνετε – υπάρχει μια δυσκολία και σε αυτό το θέμα. Βέβαια είναι και θέμα υγιεινής. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να ρίχνουμε ο,τι φάρμακα να ΄ναι οπότε προσπαθούμε να μειώνουμε συνεχώς τους κινδύνους. Γνωρίζω ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται για τα κουνούπια – όπως διαμαρτύρεται σε όλο τον πλανήτη- αλλά είναι ένα θέμα που προσπαθούμε να το ελαχιστοποιήσουμε όσο είναι δυνατόν και με αυτά τα μέσα που έχουμε.