Ανδ. Κορδύλης: Αφού άνοιξαν όλα, γιατί δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Απορίες, αλλά και δυσφορία των πολιτών…

Η εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο λόγω covid και η… χαμένη γενιά υποψ. οδηγών λόγω της ουράς που περιμένει…!

Ένα θέμα που «ταλαιπωρεί» πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι το επισημαίνουν στην «Θ», ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα με την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, έθιξε χθες μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών ΑΜ-Θ κ. Ανδρέας Κορδύλης.

Ο λόγος για την  επάνοδο των δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις τους, εφόσον άνοιξαν – σχεδόν – όλα.

Ειδικότερα ο κ. Κορδύλης, στην ανάρτησή του ανέφερε:

«Μιας που ανοίξανε όλα τώρα μήπως σιγά σιγά να επανέλθουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε καθημερινή βάση? Καλημέρα και καλή εβδομάδα».

Πρόκειται για επαγγελματίες που έχουν άμεση σχέση με τον δημόσιο τομέα (βλ. γραφεία συγκοινωνιών) των οποίων οι δουλειές έχουν ήδη μείνει εδώ και πολλούς μήνες στο «έλεος» του covid, αφήνοντας μάλιστα ήδη και μια χαμένη «φουρνιά» υποψήφιων οδηγών.

Η «Θ» συνομίλησε με τον ίδιο, προκειμένου να διερευνήσει περεταίρω το εν λόγω θέμα, καθώς – είναι κοινά αποδεκτό πλέον – ότι η εκ περιτροπής εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, «χτύπησε» πίσω τους ήδη…αργούς ρυθμούς του δημόσιου τομέα, σε πολλά ζητήματα.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Όπως εξήγησε ο κ. Κορδύλης:

Οι σχολές οδηγών έχουν καθημερινή επαφή με τον δημόσιο τομέα και με την εκάστοτε διεύθυνση συγκοινωνιών. Πάντα (και το γνωρίζει ο κόσμος, διότι δεν είναι μόνον ο κορωνοϊός) έχουμε προβλήματα με την εν λόγω διεύθυνση. Τα θέματά μας είναι παρόμοια (και πριν και τώρα) και είναι η υποτιθέμενη έλλειψη προσωπικού, η οποία βέβαια διαφέρει από  πόλη σε πόλη. Ακούμε για παράδειγμα ότι στην Δράμα, κατεβάζουν 4 υποψήφιους την εβδομάδα για αυτοκίνητα και εμάς (σ.σ. στην Καβάλα) δεν μας βάζουν τόσους, επικαλούμενοι την έλλειψη προσωπικού… Έβαλαν τα ραντεβού – για παράδειγμα μισή ώρα – και είπαν ότι θα φέρνουμε στην μισή ώρα μια διεκπεραίωση. Είναι δυνατόν να φέρω εγώ σαν γραφείο μια δουλειά; Και πόσα ραντεβού πρέπει να κλείσω για να κάνω τις πέντε δουλειές που έχω; Και στην μισή ώρα (αφού ξέρω να τα κάνω εφόσον είμαι διεκπεραιωτής) γιατί δεν παίρνεις και τις πέντε;

Στην Ξάνθη, από ο,τι μου είπε και ο συνάδελφος ο κ. Ραφτόπουλος, έχουν πάλι θέματα, αλλά ο προγραμματισμός τους γίνει πιο μακροσκελής. Λες ότι «θέλω να φέρω 10 άτομα» και τα προγραμματίζεις σε βάθος 20-25 ημερών, οπότε μπορείς να κάνεις τουλάχιστον το πρόγραμμά σου ως μαγαζί. Εδώ (σ.σ. στην Καβάλα) είναι απίστευτη η κατάσταση.

 

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ…100%, ΕΝΩ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ «ΠΟΝΑ» ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ

Επιπλέον ο κ. Κορδύλης τονίζει ότι:

Όλα αυτά τα προβλήματα που έτσι και αλλιώς υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν δεν αλλάξει ριζικά κάτι,  επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τώρα, διότι είναι οι μισοί υπάλληλοι από ότι ήταν λόγω κορωνοϊού, γιατί δουλεύουν εκ περιτροπής. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο μισθός τους όμως, να τονίσω ότι είναι 100% και αυτό δεν το κατανοούν. Την προηγούμενη εβδομάδα – για παράδειγμα – στην Καβάλα, οι εξεταστές ακύρωσαν πρακτικές εξετάσεις (με το «έτσι θέλω») γιατί δεν τους δικαιολογούσε το κράτος το self test που έπρεπε να κάνουν και δεν ρωτούν εμάς, που από τον Σεπτέμβριο δεν έχουμε πληρωθεί επάνω στην δουλειά μας.

Έτσι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην χώρα μας και έχουν όλα αυτά τα δικαιώματα και όλη αυτήν την ισχύ και ο καθένας στην θέση τους θα έκανε το ίδιο, αλλά δεν υπάρχει καμία λογική.

Αυτήν την στιγμή, προσωπικά προσπαθώ τρεις εβδομάδες για να κλείσω ραντεβού στο «συγκοινωνιών» και δεν μπορώ να βρω μια κενή θέση. Και χθες – ήθελα να θεωρήσω την άδεια του δασκάλου – πήρα τηλέφωνο και μου είπαν να…πάω χωρίς ραντεβού.

Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν μια σκοπιμότητα, αλλά δεν ρωτούν τον επαγγελματία πως θα τα βγάλει πέρα με το «τέρας» που λέγεται… «ελληνικό δημόσιο».

Εμείς (σ.σ. εννοεί οι ιδιώτες) είμαστε έξω και δουλεύουμε με τις προδιαγραφές και τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο καθένας μας, σύμφωνα με τις οδηγίες και αυτοί είναι ακόμη στα σπίτια τους και πληρώνονται και συνολικά (αυτό είναι το πιο εξοργιστικό), την στιγμή που καθένας επαγγελματίας (δεν μιλώ μόνο για τον κλάδο μας) αυτήν την στιγμή «πονά».

ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ 10% ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ – ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ «ΓΕΝΙΑ» ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΟΓΩ…ΟΥΡΑΣ

Κλείνοντας ο ίδιος, σημείωσε ότι:

Κάνουν ένα 10% από αυτό που έκαναν σε δουλειά – με όλες αυτές τις προφάσεις – την όποια δουλειά έκαναν πριν. Αν αυτοί οι άνθρωποι βγουν στο ελεύθερο επάγγελμα, δεν θα αντέξουν ούτε δέκα μέρες. Καλά κάνουν βέβαια, διότι δεν φταίνε αυτοί.

Εσύ – για παράδειγμα –  κάνεις αυτό που σε βολεύει όπως και εγώ θα έκανα αυτό που με βολεύει. Αυτοί που βάζουν όμως αυτούς τους κανόνες, που ζουν; Αλλά ζούμε σε μια χώρα που όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ψήφοι και πάει λέγοντας. Προσωπικά δεν έχω και καμία ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. Αλλά η ουσία είναι ότι εφόσον άνοιξαν όλα, γιατί όχι και ο δημόσιο τομέας; Αυτή είναι η πραγματικότητα (και για αυτό το έθεσα έτσι στην ανάρτηση). Άνοιξαν τα πάντα, άνοιξαν χθες τα σχολεία, άρα…εσείς τι κάνετε τώρα;

Εν τω μεταξύ αυτό για εμάς ως κλάδο, το πρόβλημα που έχουμε με το δημόσιο φάνηκε μέσα στον κορωνοϊό και θέλουμε να απεμπλακούμε. Θέλουμε να γίνονται όλα έξω από το δημόσιο. Να μην χρειάζεται να πηγαίνω στην υπηρεσία για να βγάλω την κάρτα του υποψήφιου οδηγού. Να το κάνω στο γραφείο μου, με τον κωδικό μου, με την πιστοποίησή μου, με την ευθύνη που θα έχω για να «αποσυμφωρήσουμε» τον δημόσιο τομέα. Θα λυθούν έτσι τα «χέρια» μας…

Μιλώντας με συναδέλφους, καταλήξαμε ότι με όλο αυτό που ζούμε εμείς τα τελευταία πέντε χρόνια και όλος ο κόσμος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τον κορωνοϊό, μια γενιά (μια χρονιά δηλαδή) παιδιών, έχει χάσει το δικαίωμα να βγάλει δίπλωμα, με την «ουρά» στην οποία περιμένουν οι άλλοι. Αυτήν την στιγμή, με καλούν μαθητές και τους λέω ότι δεν μπορώ να τους αναλάβω, διότι έχω άτομα που βρίσκονται τρία χρόνια στην διαδικασία του διπλώματος. Δεν μπορώ να τους πω πότε θα δώσουν εξετάσεις, εκτός αν δεν τους ενδιαφέρει και τους πω ότι… «μέχρι το 2023, θα δώσεις εξετάσεις κάποια στιγμή».