Άνοιξε ο τουρισμός, αλλά… οι «πόρτες» της Ξάνθης παραμένουν κλειστές!

Στ. Καρατσομπανάκης: Χειρότερα από πέρυσι τα πράγματα – Επιφυλακτικοί οι Βούλγαροι

Γ. Ιερόπουλος: Προβλέπω να δουλεύουμε από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου

 

Μπορεί ο τουρισμός να «άνοιξε» από χθες – και από σήμερα επίσημα – για την χώρα μας, ωστόσο δεν φαίνεται να «ανοίγει» για την Ξάνθη, καθώς τόσο σε συμβατικό όσο και σε εναλλακτικό τουριστικό επίπεδο, το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο και αυτό γιατί οι Βούλγαροι το «σκέφτονται» να περάσουν από Νυμφαία (αφού δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τα πρωτόκολλα εισόδου). Την ίδια στιγμή όσα καταλύματα και ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά, υπολειτουργούν και φυτοζωούν με τους λιγοστούς εμπορικούς αντιπροσώπους και γενικά με εκείνους που βρέθηκαν λόγω εργασίας στην Ξάνθη.

Όλα  τα παραπάνω επιβεβαιώνουν μιλώντας στην «Θ», ο γνωστός επιχειρηματίας της παραλίας Μυρωδάτου κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών Νομού Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος.

 

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ – ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

Ειδικότερα ο κ. Καρατσομπανάκης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δυσοίωνα και νομίζω ότι είναι χειρότερα από πέρυσι. Ας μην προσποιούμαστε. Ο τουρισμός άνοιξε εδώ και ένα μήνα στην Θράκη – και πολύ καλά έκαναν όπως είπα και την τελευταία φορά που συνομιλήσαμε – με το πιλοτικό άνοιγμα της Νυμφαίας. Δεν άλλαξε όμως κάτι στον τρόπο εισόδου και αυτό είναι το τεράστιο αγκάθι. Μιλώ με τους Βούλγαρους (και επιχειρηματίες που έχουν κατοικίες στην περιοχή και τις νοικιάζουν και κάποια μίνι hotels), οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Δηλαδή ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κάτι πήγε να γίνει, εδώ και δύο μέρες υπάρχει σωρεία ακυρώσεων. Οι Βούλγαροι είναι εκνευρισμένοι γιατί είναι αρκετά τα κωλύματα. Το ένα είναι ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι, το άλλο ότι επιφυλάσσονται για το εμβόλιο και το τρίτο είναι ότι χρειάζονται τεστ για να έρθουν και χρεώνονται (για να έρθουν με τα παιδιά τους) πολλά χρήματα. Γιατί; Για να πάνε αυθημερόν ένα ταξίδι στην Ελλάδα; Πόσο θα τους στοιχήσει αυτό το ταξίδι; Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι κλειστός. Τριπλασιάζονται τα χιλιόμετρα για τις παραλίες τις δικές μας. Είμαστε απομονωμένοι. Επιδιώκαμε βέβαια  και υπερευχαριστούμε  που άνοιξε η Μακάζα, αλλά πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Αυτήν την στιγμή, από ότι βλέπω κάποιοι που έχουν εμβολιασθεί ή δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, έρχονται αλλά είναι ελαχιστότατοι προς το παρόν. Κρατήσεις δωματίων δεν υπάρχουν.

Λένε «δεν θέλουμε. Κάνουμε τεστ και στα σύνορα μας κάνουν και άλλο τεστ». Επίσης είναι μεγάλη και η «προπαγάνδα» από τους Βούλγαρους ότι έχει πρόστιμα στην Ελλάδα, ενώ και πανελλαδικά τα μηνύματα δεν είναι καλά. Τους παρακαλάμε να έρθουν «τζάμπα» και δεν έρχονται. Δεν έχει ούτε κρατήσεις, ούτε αυθημερόν τουρισμό, παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα λειτουργεί η Νυμφαία. Πραγματικά περίμενα κάτι καλύτερο, διότι ήταν ένα χρόνο και πλέον κλεισμένοι  (σ.σ. οι Βούλγαροι) και σκεφτόμουν ότι θα χαλάλιζαν και 50 ευρώ για τα τεστ.

Περιμένουν να αλλάξει κάτι (που δεν είναι εύκολο) ως προς τις διαδικασίες εισόδου στην Ελλάδα. Δεν απαιτούμε βέβαια να έρχεται «χύμα» ο κόσμος.

Ενώ δηλαδή και οι Βούλγαροι έλεγαν «ανοίξτε έστω και με τεστ», δεν βλέπω κίνηση. Και επειδή είναι λαός που επηρεάζεται από τα ΜΜΕ τους, πιστεύω ότι ίσως κάνουν και την τελευταία προσπάθεια να τους κρατήσουν εσωτερικά (σαν εσωτερικό τουρισμό).

 

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΠΡΑΞΑΜΕ –  Ο ΝΤΟΠΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ

Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι:

Συγκριτικά με πέρυσι, τα πράγματα είναι (ακόμη τουλάχιστον) χειρότερα.  Εμείς το χρέος μας το πράξαμε από την δική μας πλευρά. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι το οικονομικό. Αν δηλαδή δεν χρεώνονταν τόσα πολλά χρήματα για τα τεστ, θα ήταν αλλιώς. Υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ επάνω, αλλά αυτοί που θέλουν να μπουν ήδη έχουν κάνει το τεστ στην πατρίδα τους, γίνεται διασταύρωση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Ας ελπίσουμε μήπως αλλάξει λίγο η νοοτροπία, αλλά δεν θεωρώ ότι θα γίνει, γιατί μιλώντας με πολλούς ανθρώπους από εκεί, έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφία. Φανταστείτε ότι έχουν εδώ σπίτια και δεν μπορούν – λόγω οικονομικών – να τα δουν.

Πάντως ο ντόπιος τουρισμός έδειξε τα «δόντια» του. Θέλει να κατέβει στις παραλίες αλλά και πάλι δεν φτάνει, διότι οι παραλίες έχουν στηρίξει το μέλλον τους και στον τουρισμό. Η περιοχή έχει δραστηριοποιηθεί και στο κομμάτι των καταλυμάτων και της φιλοξενίας και αυτό είναι «νεκρό». Αγκομαχούσαμε τόσα χρόνια για να κάνουμε την παραθαλάσσια ζώνη μας τουριστικό προορισμό και ξαφνικά μας κόπηκαν τα «φτερά». Το θέμα επίσης είναι ότι καταφέραμε να έρθουν επενδυτές και να δουν με διαφορετική όψη τις παραλίες και ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν. Αυτές όμως οι «τρικλοποδιές» των δύο τελευταίων ετών, δεν ξέρω που θα μας οδηγήσουν.

 

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΠΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Από την πλευρά του ο κ. Ιερόπουλος εξήγησε ότι:

Όσο υφίσταται η αναστολή, θα είναι κλειστοί (σ.σ. όσα ξενοδοχεία έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα), γιατί δεν υπάρχει κίνηση. Τα πιο πολλά ξενοδοχεία που είναι ανοικτά (και υπολειτουργούν) έχουν πελατολόγιο από εργαζόμενους γιατί έχει 12 φωτοβολταϊκά πάρκα και από αντιπροσώπους. Τουρίστες, μηδέν. Όταν παραμένουν κλειστά μεγάλα ξενοδοχεία, καταλαβαίνετε τι γίνεται.  Και αυτοί όμως που είναι ανοικτοί, έχουν σε αναστολή το προσωπικό και δουλεύουν μόνοι τους. Το κράτος δεν σου λέει «μην ανοίξεις». Σου λέει «άνοιξέ το μόνος αν θέλεις. Στην αναστολή, σου καλύπτω τον εργαζόμενο». Η αναστολή, μέχρι στιγμής ισχύει και για τον Μάιο και περιμένουμε. Αν θα ισχύει και για τον Ιούνιο καλώς. Διαφορετικά θα ανοίξουν όλοι, αλλά το πώς θα ανοίξουν δεν το ξέρω. Τι θα γίνει με το προσωπικό; Αν δεν έχει δουλειά, πως θα το πληρώνουμε; Το κράτος λέει «ανοίγει ο τουρισμός», αλλά τι ανοιγει; Τα σύνορα; Αφού έρχονται με rapid tests. Όλα γίνονται για τα νησιά. Εμείς είμαστε «νεκροί». Η Αλεξανδρούπολη δουλεύει με τον Στρατό (καλά που είναι η αμερικανική βάση). Στην Αθήνα το 75% των ξενοδοχείων είναι κλειστά. Το ίδιο και στην Θεσσαλονίκη. Εμείς, ως Ξάνθη με 38 ξενοδοχεία και καταλύματα είμαστε «της πλάκας». Η μισή Θάσος δεν άνοιξε ακόμη και δεν πρόκειται να ανοίξει.

Όταν έχει τρία μεγάλα ξενοδοχεία κλειστά, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει κίνηση. Ο λόγος που δεν ανοίγουν ακόμη, είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις. Υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον με έρευνα αγοράς από Βούλγαρους και Ρουμάνους και κάποιες κρατήσεις (2-3%) μέσω  booking, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθουν.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτό το ενδιαφέρον, θα ανοίξουμε από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Μετά θα κλείσουμε. Θα κάνουμε προσλήψεις για κάποιες ημέρες.

Όσοι είναι ανοικτοί λοιπόν υπολειτουργούν και δουλεύουν με ένα 10-20% της δυναμικότητάς τους. όσον αφορά στους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, έχει να κάνει και με το test που είναι ακριβό (από ότι μου είπαν είναι 60 ευρώ για τους ιδιώτες και 40 για τους επαγγελματίες) και ισχύει για 3 μέρες. Για αυτό επιμένω και παρακαλώ τον Περιφερειάρχη, να ανοίξει ο Άγιος Κωνσταντίνος. Είναι μια τουριστική δίοδος που μπορούν να την ανοίξουν και να απαγορεύσουν δια ροπάλου ο,τι αυτοκίνητο έχει επαγγελματική άδεια και να επιτρέπουν μόνο ΙΧ. Αυτό το λέω γιατί αυτός που εισέρχεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο έρχεται για την Ξάνθη. Δεν πάει αλλού. Τα 4500 αυτοκίνητα που κατέβαιναν την ημέρα (και τα Σαββατοκύριακα έφτασαν και 14.000) έρχονταν για την Ξάνθη, για την παραλία της, για την αγορά της , για την νύχτα της κλπ. Δεν είναι μόνο οι παραλίες. Τους αρέσει η Ξάνθη . Αν ανοίξει, τουλάχιστον θα έχουμε ένα έσοδο. Θα πάνε στα μαγαζιά, στην παραλία, στα clubs, θα ψωνίσουν, θα κάνουν την Κυριακή το μπάνιο τους κλπ…