Λ. Σερραίος: Πολλοί οι λύκοι στην Ξάνθη – Καταγράφουμε όλα τα περιστατικά

Με αφορμή τις συχνές εμφανίσεις τους, κοντά ή και μέσα σε κατοικημένες περιοχές του Ν. Ξάνθης

Την οργανωμένη διαχείριση του πληθυσμού των άγριων ζώων από την πολιτεία, προτείνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης

Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά εμφάνισης των λύκων κοντά ή και μέσα σε κατοικημένες περιοχές του Νομού Ξάνθης, γεγονός που δεν αποκλείει την αύξηση του πληθυσμού τους και κατ΄επέκταση την αδυναμία εύρεσης τροφής για την σίτισή τους.

Περιστατικά, που πολλές φορές περιλαμβάνουν και ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες ή σε κυνηγόσκυλα, τα οποία καταγράφει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρός του κ. Λοΐζος Σερραίος, ο οποίος προτείνει την οργανωμένη διαχείριση των πληθυσμών, από την ίδια την πολιτεία, όπως ακριβώς συνέβη και με τον πληθυσμό των αγριόχοιρων, στην περιοχή.

 

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ

Ειδικότερα ο κ. Σερραίος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Η περιοχή μας έχει πάρα πολλούς λύκους. Εμείς σαν σύλλογος, εδώ και δύο χρόνια, καταγράφουμε ο,τι περιστατικό συμβαίνει με τους λύκους (ο,τι ζημιές κάνει ο λύκος είτε σε κτηνοτρόφους είτε σε κυνηγόσκυλα), τα δίνουμε στην ομοσπονδία και η ομοσπονδία θα τα διαθέσει προς γνώση του αρμόδιου υπουργείου για κάποια στιγμή που ίσως ληφθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Αυτήν την στιγμή όμως, ο λύκος είναι ένα προστατευόμενο είδος και άρα δεν μπορούμε ούτε να το κυνηγήσουμε, ούτε να το εξολοθρεύσουμε.

Οι λύκοι κατεβαίνουν, επειδή βρίσκουν πιο εύκολα τροφή. Βεβαίως και είναι επιθετικά, επειδή είναι άγρια ζώα. Ο λύκος από την φύση του είναι «κυνηγός». Κατεβαίνει, ψάχνει τροφή και φτάνει σε σημείο να φτάνει και μέσα στην πόλη.

Εμείς συλλέγουμε όλα τα περιστατικά, ώστε όταν – και αν – μας ζητηθεί να διαχειριστούμε το είδος, να μπορέσουμε να το κάνουμε.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ – ΤΑ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ, ΑΛΛΑ…

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με έναν λύκο;

Σύμφωνα με τον κ. Σερραίο:

Η μια περίπτωση είναι να φύγει, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να τον τρομάξει, να φωνάξει και να τον διώξει. Η χειρότερη περίπτωση είναι να επιτεθεί στον άνθρωπο. Εύχομαι να μην τύχει σε κανέναν. Βέβαια, είναι πολύ σπάνιο (αν και το είδαμε) να κατέβει ένας λύκος σε κατοικημένη περιοχή (σ.σ. για παράδειγμα στην παλιά Χρύσα). Καλό είναι αν συμβεί σε κάποιον, να δημιουργήσει θόρυβο, να χτυπήσει μια λαμαρίνα ή κάτι άλλο, ώστε να τρομάξει το ζώο και να φύγει. Βέβαια, είναι θέμα και πως θα αντιδράσει και ο άνθρωπος. Αν κάποιος φοβηθεί και το βάλει στα «πόδια», μπορεί και το ζώο να ορμήξει. Καλό είναι όμως να αποφεύγουμε τέτοιου είδους «συναντήσεις» και να μην το παίζουμε «ήρωες» με τα άγρια ζώα. Εύχομαι σε κανέναν να μην συμβεί αυτό, γιατί έχουμε και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο βουνό και στην φύση. Καλό είναι να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ένα άγριο ζώο. Ο λύκος είναι ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές στην χώρα μας και από την φύση του, επιθετικός.

 

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, σημείωσε ότι:

Το γεγονός ότι έχουμε ολοένα και συχνότερα εμφανίσεις λύκων, σημαίνει ότι υπάρχει υπερπληθυσμός. Έτσι κάποια στιγμή, το κράτος θα πρέπει να δει το θέμα της διαχείρισης αυτών των ζώων, όπως έκανε τελευταία για τα αγριογούρουνα. Έτσι πρέπει να γίνει και με τους λύκους. Θα πρέπει οργανωμένα, να αναλάβει δράση η πολιτεία και αυτό να γίνει ελεγχόμενα. Πάντως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και εδώ υπερπληθυσμός. Τα ζωα αυτά κατεβαίνουν όπου βρουν τροφή. Παλιά μας έλεγαν (από όσο θυμάμαι) ότι είναι απειλούμενο είδος. Τώρα δεν βλέπω ότι είναι απειλούμενο είδος. Βλέπω ότι άρχισαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί ένα απειλούμενο είδος να αρχίσει να μπαίνει μέσα στα σπίτια. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι θέμα της πολιτείας και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα διαχείρισης (δεν γνωρίζω πότε, αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες). Αυτή είναι η γνώμη μου αλλά και η πρότασή μου. Να γίνει κάτι οργανωμένα, αφού βεβαίως πρώτα μελετηθεί η υπόθεση και βγουν στατιστικά για τον πληθυσμό αυτών των ζώων. Πάντως δεν είναι λίγα αυτά τα ζώα, όπως ήθελαν να μας παρουσιάσουν κάποτε.