Δ. Κάλφα: Προσέρχονται στα φαρμακεία οι Ξανθιώτες – Οι έλεγχοι και τα… πρόστιμα!

Υποχρεωτικά τα Self Tests από χθες σε όλον τον ιδιωτικό τομέα – Που και πως δηλώνονται τα αποτελέσματα

Στα φαρμακεία της Ξάνθης προσέρχονται από χθες, οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, προκειμένου να προμηθευτούν δύο Self Tests (ένα για την τρέχουσα και ένα για την επόμενη εβδομάδα) καθώς η διενέργειά τους είναι πλέον υποχρεωτική.
Όλα τα παραπάνω – εξηγώντας και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι – επιβεβαίωσε στην «Θ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, μιλώντας παράλληλα και για το κόστος προμήθειας ενός Self Test για όσους κληθούν να το αγοράσουν, για διάφορους λόγους.

ΔΥΟ SELF TESTS ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αναλυτικότερα η ίδια εξήγησε ότι:
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, έπαιρναν από την περασμένη εβδομάδα Self Tests. Αυτή η εβδομάδα είναι για τους εργαζόμενους, ενώ μέχρι το περασμένο Σάββατο ήταν για τα παιδιά, δηλαδή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Από την επόμενη εβδομάδα, θα επαναληφθεί το ίδιο σχήμα και θα δίνονται δύο Self Tests ώστε να είναι όλοι «καλυμμένοι» για δύο εβδομάδες. Λογικά, ο νόμος λέει ότι ένα πρέπει να αγοράζει ο εργοδότης, αλλά δεν είδα και πολλούς εργοδότες να ενδιαφέρονται για να αγοράσουν. Οι ΑΜΚΑ έχουν ανοίξει και ο κάθε εργαζόμενος λαμβάνει δωρεάν δύο τεστ (εφόσον είναι μέσα στους δικαιούχους) ένα για την τρέχουσα και ένα για την επόμενη εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και μετά θα πρέπει να περάσει στην «ΕΡΓΑΝΗ».
Το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους – και καλά θα κάνει – διότι πολλοί τα παίρνουν τα τεστ, αλλά δεν τα κάνουν. Προσωπικά έτσι πιστεύω. Και κάποιος όμως του οποίου η ημερομηνία κατά την οποία ο ΑΜΚΑ του ήταν ανοικτός έχει παρέλθει, μπορεί να αγοράσει τεστ και να το δηλώσει (υπάρχει στην πλατφόρμα ανάλογο έγγραφο), αν και δεν είδα να γίνεται κάτι τέτοιο. Το κόστος για κάποιον που θα το αγοράσει είναι γύρω στα 5-6 ευρώ. Το τεστ είναι υποχρεωτικό. Διαφορετικά γιατί να τα κάνουμε, αν δεν θέλουμε να προλάβουμε την διάδοση; Για ασυμπτωματικούς προορίζονται τα Self Tests. Μπορεί ένας φορέας του ιού να μην έχει καθόλου πυρετό. Οι αναγνωρισμένοι ασυμπτωματικοί πηγαίνουν μετέπειτα στον ΕΟΔΥ για διασταύρωση. Αυτή φυσικά είναι και η διαδικασία. Αν το Self Test βγει θετικό, πηγαίνεις στον ΕΟΔΥ για διασταύρωση, διότι τα τεστ του ΕΟΔΥ είναι πιο αξιόπιστα .

ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ– ΕΝΑΛΛΑΞ ΤΟ «ΣΧΗΜΑ» ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Αναφορικά με την προσέλευση των Ξανθιωτών από χθες, η ίδια τόνισε ότι:
Ήρθαν στα φαρμακεία από τις 8.00 το πρωί (που ήταν ανοικτή η πλατφόρμα). Επί της ουσίας πηγαίνει εναλλάξ για τα σχολεία και τους εργαζόμενους και κάθε φορά προσφέρονται δύο Self Tests (για δύο εβδομάδες σε κάθε κοινωνική ομάδα που δικαιούται).

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
Έπειτα, με τους κωδικούς taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Τι γίνεται εάν το αποτέλεσμα του test είναι θετικό; Σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.
Μέσα σε 24 ώρες ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).
Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, δηλώνεται στην πλατφόρμα και εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν όμως είναι αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κ.λπ.) του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν σε έλεγχο βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test και παρ΄ όλα αυτά είναι στο γραφείο του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Τέλος, εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Τέλος, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.