Το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για ξενοδοχεία και καταλύματα θα αποδίδει κεφάλαια σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019 με βάση όσα καταγράφηκαν από το Υπ. Ανάπτυξης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Πιο συγκεκριμένα με βάση όσα αναφέρονται σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Εμμανούηλ Κόνσολα με θέμα «Στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων» οι δυνητικοί δικαιούχοι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει:
• να δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας
• να λειτουργούν νόμιμα
• να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία
• να απασχολούσαν στο έτος 2019 Προσωπικό με μισθωτή εργασία
• να λειτουργήσουν και να απασχολήσουν Προσωπικό με μισθωτή εργασία και το έτος 2021
• να αναλώσουν την ληφθείσα επιχορήγηση σε λειτουργικές δαπάνες επανέναρξης δραστηριοτήτων εντός της περιόδου 1/4/2021 – 31/12/2021.
Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) που ανέρχονται καταρχήν (δύναται να αυξηθούν ώστε να καλυφθεί τυχόν μεγάλη ζήτηση) σε τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (350.000.000 €). Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019. Ξεχωριστή μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν Κύκλο εργασιών στο έτος 2019.
Στόχος του Υπουργείου είναι η γρήγορη απόδοση των πόρων στις επιχειρήσεις και, μέσω αυτών, στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, στην δράση θα εφαρμοσθεί Άμεση διαδικασία Αξιολόγησης. Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις θα λαμβάνουν μοναδικό ενάριθμο ανάλογα με την ημερομηνία και ώρα υποβολής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και θα αξιολογούνται με χρονολογική σειρά προτεραιότητας.
Σημειώνουμε ότι το σύνολο των διαδικασιών στην δράση θα υλοποιηθεί μέσω του ΠΣΚΕ και οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν σε επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων μέσω διασταυρώσεων με στοιχεία που τηρούνται σε Εθνικές βάσεις δεδομένων.
Επίσης το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που θα καταβληθεί στο πλαίσιο της δράσης αυτής προβλέπεται στο άρθρο 32 του ν. 4801/2021 «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% και άλλες διατάξεις».
Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε σε συνέντευξή (25/5), ο Αδ. Γεωργιάδης το πρόγραμμα επιδότησης στην εστίαση τρέχει ικανοποιητικά. Όπως είπε μέχρι τη Δευτέρα είχαν κάνει αίτηση πάνω από 22.000 επιχειρήσεις. Έχουν ήδη εκκαθαριστεί περίπου 4.500 αιτήσεις.
Όσον αφορά την αγορά και την στήριξή της, μετά την πανδημία, ο υπουργός τόνισε ότι «Η αγορά πια λειτουργεί πολύ ομαλά. Όσον αφορά στην εστίαση πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Όσον αφορά στο λιανικό εμπόριο, το οποίο πέρασε στην αρχή μία κάμψη, μετά την κατάργηση του click inside έχει ανέβει και αυτό πάρα πολύ και πηγαίνει αρκετά καλά».
Ενώ, συμπλήρωσε: «Δεν έχω ανησυχία για την επόμενη ημέρα και θα σας πω και γιατί. Πρώτον, οι επιχειρήσεις όλο το διάστημα που ήταν κλειστές ενισχύθηκαν επαρκώς από την Κυβέρνηση και αυτό φαίνεται και από τον δείκτη της ανεργίας και από τους εργαζόμενους. Δεύτερον, τα μέτρα στήριξης δεν θα αφαιρεθούν απότομα αλλά σταδιακά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουλέψουν. Τρίτον, τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία είναι στοχευμένα για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια κλπ. θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πάρουν μπρος γρηγορότερα και να ενταχθούν ομαλά στο νέο επιχειρηματικό κόσμο της μετά Covid εποχής. Και τέταρτον, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας με κάποιο τρόπο θα ρυθμιστούν. Όλο αυτό μαζί μου λέει ότι θα πάμε καλά».