Αδέσποτα: Αύξηση του αριθμού τους – Επιθετικές συμπεριφορές– Που πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες

Αν. Μαρ. Ζαφειριάδου: Τουλάχιστον 5000 τα ζώα σήμερα – Υποχρεωτική στείρωση και βαριά πρόστιμα, η λύση στο πρόβλημα

Αύξηση των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη της Ξάνθης παρατηρείται τους τελευταίους μήνες φθάνοντας και πάλι τα… 5.000 ζώα (!), όπως εξήγησε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου, μιλώντας στην «Θ» με αφορμή φαινόμενα επιθετικών συμπεριφορών, απέναντι σε διερχόμενους οδηγούς δικύκλων, ποδηλάτες και πεζούς που κινούνται στην πόλη αλλά και στους οικισμούς…

Η ίδια απαντά παράλληλα και σε άλλες καίριες ερωτήσεις, όπως στο «τι κάνει ένας πολίτης όταν του επιτεθεί ένα αδέσποτο;», στο «γιατί εμφανίζουν επιθετικές συμπεριφορές τα ζώα;» καθώς και στο «πως μπορεί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα;».

 

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΓΕΛΕΣ – ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ

Αναλυτικότερα η κ. Ζαφειριάδου εξήγησε ότι:

Αυτό είναι κάτι που έχει προβλεφθεί. Λέμε εδώ και χρόνια ότι θα πολλαπλασιαστούν και επίσης λέμε ότι στα επόμενα χρόνια θα περπατάνε στους δρόμους μαζί μας και θα είναι πιο πολλά από εμάς. Τα σκυλιά πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν αγέλες. Είναι λογική αυτή η συμπεριφορά. Για αυτό φωνάζουμε. Επειδή θα διπλασιαστούν, θα τριπλασιαστούν και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Το βασικό πρόβλημα είναι ο πολλαπλασιασμός τους. Αν έχεις ένα σκυλάκι εδώ και ένα εκεί, δεν υπάρχει θέμα. Αλλά όταν είναι τόσα πολλά, θα ενωθούν μεταξύ τους και θα είναι εναντίον αυτών που πάνε να πλησιάσουν τον χώρο τους, την «γειτονιά» τους και θα τους λένε «μην έρχεστε».

 

ΤΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ 40 ΘΕΣΕΙΣ;

Σε ο,τι αφορά στο στάδιο που βρίσκεται το νέο κυνοκομείο, η ίδια διευκρινίζει ότι:

Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Ο,τι ακούμε. Νομίζω ότι πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο. Ωστόσο, δεν θα καταφέρει να δώσει λύση. Τι να λύσει με 40 θέσεις, όταν 40 σκυλιά έχει μόνο στην οδό Σάρδεων; Περιμένουμε δηλαδή ότι το κυνοκομείο θα είναι η λύση; Το κυνοκομείο θα κρατήσει 40 σκυλάκια και από εκεί να βρουν και ένα σπίτι τα 5, άρα πάμε στα 45. Χώρια που απαγορεύεται να μείνουν και εκεί. Το κυνοκομείο είναι προσωρινό, θεωρητικά.

 

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5000 ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ποια είναι όμως η ουσιαστική παρέμβαση για την εξάλειψη του προβλήματος με τα αδέσποτα. Σύμφωνα με την κ. Ζαφειριάδου είναι:

Η στείρωση και τα πρόστιμα. Η υποχρεωτική στείρωση. Πείτε ότι εγώ σώζω 10 σκυλιά και χρειάζομαι ένα χρόνο για να τους βρω σπίτια. Μια σκύλα γεννά και βγάζει 10. Άρα λοιπόν, εγώ τι έκανα; Έχουν περάσει 3000 ζώα από τα χέρια μας. Σήμερα τα αδέσποτα είναι πιο πολλά από ποτέ. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσες  γέννες. Μας καλούμε για να βοηθήσουμε για 100 κουτάβια την εβδομάδα. Κάτι για το οποίο αδυνατούμε βέβαια (για ευνόητους λόγους). Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και πιστεύω ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Δεν θα μπορούμε να περπατούμε.  Είναι εκατοντάδες και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στο 1/10. Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές στειρώσεις δεσποζόμενων και αδέσποτων για 5 χρόνια, με βαριά πρόστιμα. Δεν υπάρχει καμία άλλη ελπίδα. Υπάρχει λύση και δεν χρειάζεται να την εφεύρουμε εμείς. Παρακολουθείστε τι έκαναν και τι κάνουν άλλες χώρες. Οι άλλοι δηλαδή έχουν λύσει το πρόβλημα πριν 40 χρόνια και εμείς ακόμη συζητάμε αν είναι καλή η στείρωση ή όχι και το ψήφισμα για το αν θα είναι καλές οι υποχρεωτικές στειρώσεις. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας δούμε το πρόβλημα στην πενταετία. Όταν εγώ έχω πάρει 3000 ζώα και λέω ότι έξω έχει τα τριπλάσια, τι σημαίνει; Δεν τα λέω εγώ αυτά. Υπάρχουν σε πίνακες και τα λένε τα μαθηματικά. Έχουμε τουλάχιστον 5000 αδέσποτα στην Ξάνθη αυτήν την στιγμή. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στα χωριά. Από το ’13 λέει ο νόμος να κάνουν κυνοκομείο και ακόμη δεν ξέρουν τι σημαίνει κυνοκομείο.

Χθες, απελπίστηκα τελείως. Πήγα να πιάσω ένα άρρωστο πηγαίνοντας προς την Σταυρούπολη και πατάω κόρνα και βγαίνει ένας βοσκός με τα πρόβατά του, ο οποίος είχε 30 σκυλιά, 20 εκ των οποίων ήταν θηλυκά με τους μαστούς κάτω. Αυτά τα 20 σκυλιά, έχουν από 10 κουτάβια, άρα φτάνουμε σε εκείνο το σημείο στα 200 κουτάβια στην μια γέννα. Στον χρόνο, μιλάμε για 400 κουτάβια από έναν άνθρωπο. 20 μάνες ισούνται τουλάχιστον με 200 κουτάβια στην μια γέννα. Άρα τι συζητάμε; Και αυτό είναι κάτι που το λέμε, αλλά δεν μας ακούει κανείς…

Η Ελλάδα όσον αφορά στα αδέσποτα, είναι χειρότερη στην διαχείριση αδέσποτων και από την Ρουμανία και από την Βουλγαρία όπου περνώ κάθε μήνα και από όλες τις άλλες χώρες.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ – ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΖΩΑ, ΑΛΛΑ…

Αναφορικά με το που θα πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης σε περίπτωση επίθεσης από αδέσποτο η κ. Ζαφειριάδου εξηγεί ότι:

Θα πάρει τηλέφωνο στον δήμο. Ο δήμος θα το πάρει, θα το αφήσει στο κυνοκομείο για 7 χρόνια, μέχρι που θα πεθάνει εκεί. Τα σκυλιά που μένουν στο κυνοκομείο, αρνούνται πλέον να  βγουν από το κλουβί τους. Έχουν παραιτηθεί. Ο νόμος λέει ότι ένα επιθετικό σκυλί πρέπει να πιαστεί, να περάσει από επιτροπή και αυτή η πενταμελής επιτροπή να αποφασίσει αν είναι επιθετικό. Αν είναι επιθετικό θα διαταχθεί η ευθανασία ή θα το εκπαιδεύσει εκπαιδευτής. Υπάρχουν δεκάδες σκυλιά στο κυνοκομείο Ξάνθης, που ουδέποτε τα είδε εκπαιδευτής. Τα αφήνουν και «σαπίζουν». Τους κολλούν μια ταμπέλα «επιθετικό» ( γιατί κάποια δεν είναι επιθετικά, απλά γάβγισαν σε ένα μηχανάκι και αυτό είναι στην φύση του ζώου) και δεν βγαίνουν ποτέ μέχρι να πεθάνουν. Ο πολίτης που θα πέσει θύμα επίθεσης από αδέσποτο έχει το δίκιο του. Το αναφέρει στον δήμο και ο δήμος το μαζεύει είναι δεν είναι επιθετικό (ενώ είναι παράνομο). Απαγορεύεται ο εγκλεισμός στα ζώα σε καταφύγιο αν δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή αν κάποιο είναι επιθετικό, πρέπει να μπει μέσα, να γίνουν ενέργειες να βρει σπίτι ή να εκπαιδευτεί. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε και παρανομούμε…

Επίσης για να χαρακτηρίσει κάποιος ένα ζώο ως επιθετικό, σημαίνει ότι έχει πάει στον γιατρό και ότι τον έχει δαγκώσει ή ότι πραγματικά δημιουργεί πρόβλημα. Αυτήν την στιγμή έχει δεκάδες επιθετικά στο κυνοκομείο, τα οποία δεν είναι. Το να κυνηγούν τα μηχανάκια είναι το φυσιολογικό τους.  Εννοείται ότι θα πρέπει να πάει μέσα σε περίπτωση που δαγκώσει. Απλά η ευθύνη, επειδή έχει πέσει στις πλάτες του δήμου – και ο δήμος (όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά παντού) δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ζώα – και ο δήμος κάνει 100 – 200 στειρώσεις και βάζει ο,τι μπορεί σε ένα κυνοκομείο. Πάλι καταλήγουμε στην μείωση του πληθυσμού. Διότι αν τώρα «ορμούν» στα μηχανάκια, αύριο τι θα κάνουν; Θα μπουν στα σπίτια μας;

Τέλος, θέλω να πω ότι δεν απευθυνόμαστε στον δήμο μόνο όταν μας επιτεθούν. Θα πρέπει παράλληλα να καταγγέλλουμε και τους γείτονες όταν τα έχουν δεμένα και όταν δεν τους φέρονται καλά. Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση, γιατί αυτήν την κατάσταση την φέραμε εμείς και όχι τα ζώα.