Σ. Μανασαρίδης: Χελώνες, δελφίνια και φώκιες στα θρακικά νερά – Ποτέ δεν είχαμε επιθέσεις από καρχαρίες σε λουόμενους

Με αφορμή τις τακτικές εμφανίσεις καρχαροειδών στις ελληνικές θάλασσες…

Τακτικές είναι οι εμφανίσεις καρχαροειδών, το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές θάλασσες, με πρόσφατα σημεία την Κινέτα και την Αμάρυνθο Ευβοίας, προσφέροντας στους αλιείς ένα μοναδικό θέαμα, αφού σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν τους «ενόχλησαν» αλλά ούτε ενοχλήθηκαν από την παρουσία τους, τα ίδια.

H «Θ» μετά από σωρεία τηλεφωνημάτων που δέχθηκε από αναγνώστες της, σχετικά με την ύπαρξη ή μη ανάλογων καρχαροειδών στην περιοχή, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Ξάνθης κ. Σίμο Μανασαρίδη, ο οποίος αφενός εξήγησε ότι γενικά τα νερά δεν είναι τόσο βαθιά και ότι δεν ακούστηκε ποτέ κάποια επίθεση από καρχαρίες σε λουόμενους ή ψαράδες της Θράκης και αφετέρου ότι η περιοχή μας «φιλοξενεί» χελώνες, δελφίνια αλλά και κάποιες φώκιες, που κάνουν μεν ζημιά στα δίχτυα, αλλά αποτελούν προστατευόμενα είδη.

ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΕ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ Ή ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΤΑ ΝΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ

Ο ίδιος εξήγησε ότι:

Δεν είναι επιθετικά όλα τα είδη και γενικά σε εμάς εδώ στην Θράκη, δεν ακούστηκε να κάνει κάποιος καρχαρίας επίθεση σε λουόμενους ή σε ψαράδες. Και τα είδη που πιάνονται που και που είναι ακίνδυνα. Είναι αυτά προς βρώση (γαλέος κλπ). Κάτω χαμηλά (στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στις νότιες ακτές) έχει καρχαρίες και είναι επικίνδυνοι, οπότε και τα μέρη εκείνα είναι περιφραγμένα για τους λουόμενους. Είναι και προστατευόμενα αυτά τα είδη, γιατί τους κυνηγάνε και πολλοί.

Εδώ, δεν υπάρχουν τέτοια είδη. Αν εμφανιστεί μια φορά στα 20 χρόνια ένας τέτοιος καρχαρίας δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εμφανές στην περιοχή το είδος αυτό. Σε εμάς δεν έχει τέτοια πράγματα. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν ελεύθερα το μπάνιο τους. Έχω συναντήσει πολλούς κατά την διαδρομή προς το Άγιο Όρος, αλλά στα βαθιά νερά. Εδώ τα νερά δεν είναι πολύ βαθιά. Επειδή τις είδα τις εικόνες, δεν είναι εκείνοι οι μπλε, οι επικίνδυνοι καρχαρίες. Είναι καρχαροειδή και είναι ήρεμα.

 

ΧΕΛΩΝΕΣ, ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΚΙΕΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ – ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ

Αναφορικά με τα προστατευόμενα είδη που υπάρχουν στα δικά μας νερά, ο κ. Μανασαρίδης τόνισε ότι:

Εμείς έχουμε πολλές χελώνες, πολλά δελφίνια και μερικές φώκιες. Εμείς όμως έχουμε πάει στον κόσμο τους, εκεί που ζουν και όχι αυτά. Εμείς τα εμποδίζουμε. Ξεκινήσαμε να βάζουμε δίχτυα στα 10 μέτρα, μετά στα 20 και μετά στα 30 και σιγά σιγά τα «διώχνουμε». Εκεί είναι όμως το φυσικό τους περιβάλλον και τα προστατεύουμε όσο μπορούμε. Δελφίνια και χελώνες βλέπουμε κάθε μέρα (ανεξαρτήτως της ζημιάς που μας κάνουν, η οποία είναι τεράστια). Οι φώκιες είναι λίγο σπάνιες, αλλά έχω δει αρκετές φορές. Τα πιο πολλά θηλαστικά ωστόσο, όπως προανέφερα, είναι τα δελφίνια που δεν πειράζουν κανέναν και οι χελώνες, που κάνουν όμως μεγάλη ζημιά στον ψαρά.