Καταστροφή! Ισοπέδωσε τις καλλιέργειες, το χθεσινό χαλάζι στην Ξάνθη

Καταστροφές σε χωριά του Τοπείρου και των Αβδήρων

Ν. Ευφραιμίδης και Κ. Δαλάτσης, μιλούν στην «Θ»

Απαρηγόρητοι από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση στην Ξάνθη, οι παραγωγοί  σε περιοχές όπως η  Εξοχή, η Ν. Αμισσός και η Κυψέλη στον Δήμο Τοπείρου και σε Πετεινό, Διομήδεια και Μαγικό στον Δήμο Αβδήρων, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς!

Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα που αποτυπώνει η «Θ», χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το μέγεθος (ποσοτικό και οικονομικό) της καταστροφής, καθώς σήμερα αναμένεται η αυτοψία από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν μιλώντας στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης καθώς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

 

Η χαλαζόπτωση έχει πλήξει οικισμούς σε Τόπειρο και Άβδηρα – σήμερα η καταγραφή των ζημιών – επικοινώνησα με τον βουλευτή για επιπλέον ενίσχυση των αγροτών που επλήγησαν

Αναλυτικότερα ο κ. Ευφραιμίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Δεν μπήκε καλά όχι μόνον ο μήνας αλλά και το Καλοκαίρι. Η δεύτερη (το τελευταίο διάστημα) χαλαζόπτωση έχει πλήξει τους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου, από την Εξοχή, τη Ν. Αμισσό έως και την Κυψέλη και από τον Δήμο Αβδήρων, τις περιοχές του Πετεινού, της Διομήδειας έως και το Μαγικό. Είναι πάρα πολύ μεγάλες οι ζημιές. Δυστυχώς για άλλη μια φορά για τους αγρότες, το χαλάζι έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Και πολυετείς και μονοετείς καλλιέργειες που είχαν φυτευτεί. Έχω ενημερώσει ήδη τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Πανταζή, που θα μεταβεί με αντιπροσωπεία σήμερα το πρωί, στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών. Θα είμαι και εγώ παρών ώστε να υποστηρίξω έστω με την παρουσία μου τους αγρότες, ακούγοντας συνάμα και άλλα προβλήματα, εκτός από αυτό, στα οποία θα προσπαθήσω να βρω λύσεις. Όσον αφορά στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, έπεσε πολύ λίγο χαλάζι. Για τον Δήμο Μύκης δεν άκουσα κάτι. Στην πρώην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Έπεσε ελάχιστο χαλάζι. Για ακόμη μια φορά οι αγρότες μας βρίσκονται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, αφού και να αποζημιωθούν, ο κόσμος τους δεν ανταμείβεται. Επικοινώνησα και με τον Βουλευτή, ώστε να δούμε αν μπορούν να ενισχυθούν οι αγρότες στις πληγείσες αυτές περιοχές με κάποια επιπλέον οικονομική ενίσχυση.

 

Περισσότερο και σε μεγαλύτερη έκταση το χθεσινό χαλάζι

Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης σημείωσε ότι:

Το χαλάζι έπιασε πολύ σε Εύμοιρο, Λεύκη, Διομήδεια, Εξοχή, Κυψέλη. Ειδικά ανάμεσα σε Εξοχή και Λεύκη έριξε πάρα πολύ χαλάζι. Ο δρόμος είχε 25 πόντους χαλάζι. Βεβαίως δεν έχουμε ακριβή εικόνα ακόμη αναφορικά με τις καλλιέργειες. Θα βγούμε να δούμε σήμερα τι έγινε. Ισοπεδώθηκαν όλα. Το χθεσινό χαλάζι ήταν περισσότερο από αυτό της 28ης Μαΐου (που ήταν σε συγκεκριμένη περιοχή) και σε μεγαλύτερη έκταση. Έγινε χαμός. Ωστόσο, ακριβή εικόνα των καταστροφών θα έχουμε σήμερα. Δεν θα έμεινε τίποτα. Ούτε καλαμπόκια, ούτε ηλίανθος, ούτε βαμβάκια, ούτε δέντρα. Όταν έχει 25 πόντους χαλάζι κάτω, καταλαβαίνετε τι γίνεται στις καλλιέργειες. Στην πόλη, δεν είχε τίποτα σε σχέση με αυτό που είχε στα χωριά. Στα χωριά έριξε διπλάσια και τριπλάσια ποσότητα.