Έτσι διαμορφώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Ξάνθη

Στρ. Παραδιάς: Να παρέμβει το υπουργείο σε φορολογικούς συντελεστές και συντελεστή παλαιότητας

Αργ. Πλέσιας: Ετοιμάζεται ψηφιακή εφαρμογή για τις αντικειμενικές

Στα 1100 ευρώ φτάνει το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ξάνθη, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης, οι οποίες δημοσιεύθηκαν προχθές στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

«Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προβληματίσουν αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων με αστική ιδιοκτησία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τα κτίρια παλιώνουν σιγά – σιγά και απαξιώνονται όχι μόνο από τον χρόνο αλλά και από τις καινούριες προδιαγραφές που βάζει το κράτος κατ΄επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Στράτος Παραδιάς, ο οποίος καλεί το αρμόδιο υπουργείο να παρέμβει άμεσα τόσο στους φορολογικούς συντελεστές όσο και στον συντελεστή παλαιότητας των κτιρίων.

Από την πλευρά του ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός και Πιστοποιημένος Εκτιμητής στο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αργύρης Πλέσιας, κάνει λόγο για μικρή αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην Ξάνθη, ενώ ενημερώνει ότι εντός των επόμενων ημερών θα λειτουργεί ειδική φόρμα για τον καθένα πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί επακριβώς για το ύψος της αξίας του ακινήτου του, ανάλογα με την περιοχή – ακόμη και την οδό – στην οποία βρίσκεται.

Θα προβληματιστούν οι ιδιοκτήτες που έχουν αστική ιδιοκτησία – υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας

Αναλυτικότερα  ο κ. Παραδιάς ανέφερε στην «Θ» ότι:

Οι νέες αντικειμενικές αξίες μας φανερώνουν υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας και σε πάρα πολλές πόλεις. Και στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυξήσεις οι οποίες δεν περιορίζονται σε ένα τυπικό 10-20 ίσως και 30%, αλλά σε διπλασιασμό – ακόμη και τριπλασιασμό – των υπαρχουσών τιμών ζώνης. Αυτό θα προβληματίσει πάρα πολύ τους ιδιοκτήτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία εντός σχεδίου (δηλαδή αστική ιδιοκτησία) και υπόκεινται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος αρχίζει από τις 250.000 και πάνω, να διπλώνει και να τριπλώνει τον ΕΝΦΙΑ και να πολλαπλασιάζει την φορολογική επιβάρυνση σε απίστευτο και ανυπόφορο βαθμό.

 

Το υπουργείο πρέπει να παρέμβει δραστικά στους φορολογικούς συντελεστές και στον συντελεστή παλαιότητας των κτιρίων

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Το  υπουργείο θα πρέπει να παρέμβει δραστικά στους φορολογικούς συντελεστές τόσο του κύριου φόρου όσο και – κυρίως – στον συμπληρωματικό που θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος από περιοχές που έως τώρα ήταν εκτός και των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωναν απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα αυτοί που ήδη πληρώναμε τον φόρο αυτό, να πληρώνουμε πολύ περισσότερα και για εκείνους που δεν πλήρωναν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει επίσης να υπάρξει παρέμβαση και στον συντελεστή παλαιότητας των κτιρίων. Τα κτίρια παλιώνουν σιγά – σιγά και απαξιώνονται όχι μόνο από τον χρόνο αλλά και από τις καινούριες προδιαγραφές που βάζει το κράτος κατ΄επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό της ενεργειακής απόδοσης και με ένα σωρό άλλες προδιαγραφές, σύμφωνα με τις οποίες σήμερα η αξία των νέων οικοδομών (που προσπαθεί να αποτυπώσει η τιμή ζώνης γιατί αφορά καινούρια οικοδομή) δεν έχει καμία σχέση με τις αξιες των παλαιοτέρων οικοδομών. Πρέπει δηλαδή ο συντελεστής παλαιότητος, να μειώνει δραματικά (και όχι μόνο μέχρι το 20% ή μέχρι το 40%, αλλά μέχρι και το 80%) τις αξίες των παλιών κτιρίων, γιατί διαφορετικά ωθούνται προς την πλήρη απαξίωση και τελικά προς την κατεδάφιση.

 

Ετοιμάζεται ψηφιακή εφαρμογή για τις αντικειμενικές αξίες – υπάρχει μια μικρή άνοδος στην Ξάνθη

Από την πλευρά του ο κ. Πλέσιας εξηγεί στην «Θ» ότι:

Το ΦΕΚ που περιγράφει τα πάντα είναι 4000 και πλέον σελίδες. Είναι δηλαδή χαώδες. Από το υπουργείο σκέφτονται – και πιστεύω ότι θα το υλοποιήσουν τις επόμενες 15 μέρες – να το συνδέσουν με μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωχωρικών ώστε να μπορεί κάποιος με την οδό ή με το οικοδομικό τετράγωνο ή και με τον ταχυδρομικό κώδικα, να παίρνει το στοιχείο για το σπίτι του/ για το οικόπεδό του, απευθείας. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να έχουμε τώρα μια τέτοια γενική εικόνα. Για την Ξάνθη ξέρουμε ότι κινείται γύρω στα 1100 ευρώ το τ.μ.

Ξέρουμε επίσης ότι ενώ οι παλιές εκτός σχεδίου περιοχές που δεν είχαν καμία ονομασία είχαν σαν ελάχιστη τιμή ζώνης τα 600 ευρώ και τώρα θεωρείται 450 ευρώ η χαμηλότερη τιμή ζώνης, άρα στα «ξεχασμένα» θα υπάρξουν αρκετές μειώσεις, όχι όμως τίποτα ιδιαίτερο. Αυτή είναι η γενική εικόνα που υπάρχει για την περιοχή. Ειδικότερα, όπως προανέφερα, θα υπάρξει εφαρμογή όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει τα δικά του ακίνητα συγκεκριμένα. Ούτως ή άλλως, οι αντικειμενικές είχαν και στην Ξάνθη μια κατηγοριοποίηση. Δεν ήταν όλη η Ξάνθη μια τιμή. Υπήρχαν εμπορικότητες κλπ και γενικά διαφοροποιήσεις. Το σύστημα δεν αλλάζει σαν φιλοσοφία, απλά επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία των αντικειμενικών τιμών με τις τρέχουσες τιμές αγοράς. Εμείς, όταν κάνουμε εκτίμηση, υπογράφουμε με ημερομηνία πότε έγινε και η αυτοψία και η εκτίμηση, καθώς μπορεί μέσα σε 15 μέρες ή 2 μήνες να αλλάξει.

Οι παλιές οι τιμές για την Ξάνθη νομίζω ότι ήταν 900 ευρώ και τώρα είναι στα 1100. Δηλαδή υπάρχει μια μικρή άνοδος (κατά μέσο όρο) λόγω της επικαιροποίησης των στοιχείων εμπορικότητας της αγοράς. Οι πίνακες αυτοί συντάχθηκαν το 2019 και θεσμοθετούνται τώρα.