Παραλία Φαναρίου: Εικόνες ντροπής σε ακίνητα της ΕΤΑΔ

Υγειονομική βόμβα δίπλα στο κύμα

Βανδαλισμένα κι αφημένα στην τύχη τους σε μία περιοχή με δυναμική προσέλκυσης τουριστών

Πρόταση για το πρώην «Μπαρακούντα» από τον Δήμο Κομοτηνής

 

 

Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης, αποεπένδυσης και αδιαφορίας, αντικρίζει ο επισκέπτης σε εκτάσεις που διαχειρίζεται η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην ακτή Φαναρίου. Σε θέσεις «φιλέτα» η ΕΤΑΔ ζητάει χρυσάφι από επαγγελματίες για την εκμίσθωση «βομβαρδισμένων» εγκαταστάσεων, που εκτός του ότι χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν, έχουν καταντήσει υγειονομικές βόμβες δίπλα στο κύμα και συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης με σοβαρή ευθύνη της ελληνικής πολιτείας.

Στρώματα, σύριγγες, ρούχα
Μερικά μέτρα από το κύμα και σε μία από τις ομορφότερες θέσεις αιγιαλού που έχει να επιδείξει η Ροδόπη, η ΕΤΑΔ έχει αφήσει τις εκτάσεις στη μοίρα τους και στο έλεος βανδάλων.

Στρώματα, σύριγγες, ρούχα, ακαθαρσίες, υπολείμματα φαγητών και ποτών, κάθε λογής συσκευασίες (αλουμινένια κουτάκια, γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια, τσίγκινες κονσέρβες), κατεστραμμένα έπιπλα, σπασμένους τείχους, ξηλωμένο ηλεκτρολογικό και υδραυλικό εξοπλισμό, οικοδομικά υλικά, σπασμένα γυαλιά και λάμπες, αποτσίγαρα και υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών, αλλά κι υβριστικά συνθήματα, διαλυμένες πόρτες, γκράφιτι, συναντά κανείς στο πρώην «Ακρογιάλι» και στο σύμπλεγμα των δύο μικρών ακινήτων που βρίσκονται δίπλα του.

Η εγκατάλειψη των εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων φτάνει και στον έμπροσθεν αιγιαλό, όπου υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια. Πλέον, στη θέση όπου η αμμουδερή παραλία θα μπορούσε να είναι «στολίδι» και πόλος έλξης δημοτών και επισκεπτών, ελάχιστοι λουόμενοι εμφανίζονται.

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες προσπαθεί να πουλήσει η ΕΤΑΔ σε επαγγελματίες, αν κρίνουμε με βάση τις τιμές που κατά καιρούς βγαίνουν στο «σφυρί» οι εκτάσεις. Προφανώς, οι επαγγελματίες -ακόμη κι όσοι έχουν εκδηλώσει προφορικά ενδιαφέρον- μόλις μαθαίνουν το πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να νοικιάσουν ερείπια, γρήγορα αποσύρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2018, η θέση «Ακρογιάλι» βγήκε σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 24.000 ευρώ ετησίως, για τριετή σύμβαση. Ο επενδυτής θα μπορούσε να αξιοποιήσει το κτίριο και τις συνοδές υποδομές -αφότου αποκατασταθούν- και να στήσει ομπρέλες-ξαπλώστες δίπλα στο κύμα. Την ίδια χρονιά, η ΕΤΑΔ ζητούσε τουλάχιστον 35.000 ευρώ ετησίως για την θέση του πρώην «Μπαρακούντα» δίπλα στο κύμα. Με δεδομένο ότι η καλοκαιρινή σεζόν στη Ροδόπη είναι τρίμηνη, επιχειρηματικοί κύκλοι της περιοχής χαρακτηρίζουν «οικονομική αυτοκτονία» το να επενδύσει κάποιος τόσα χρήματα σε αυτές τις δύο θέσεις. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν τις τιμές εκκίνησης «εξωπραγματικές» και πως «δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά της περιοχής».

Καταφανώς λοιπόν, οι υψηλές τιμές αποτελούν επενδυτικό αντικίνητρο, ενώ οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμής στην ΕΤΑΔ, για να λογικέψει τις απαιτήσεις της, από πολιτικούς κι αυτοδιοικητικούς της περιοχής, δεν έχουν φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ένας νέος κύκλος πιέσεων ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, με τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη να έχει πρόσφατα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβολο της ΕΤΑΔ και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ. Με δεδομένη την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην περιοχή, λόγω πανδημίας, ενδέχεται αυτή τη φορά οι πιέσεις να αποδώσουν, προς αποκατάσταση κι αξιοποίηση των παρατημένων εκτάσεων.

Το πρώην «Μπαρακούντα» διεκδικεί ο Δήμος Κομοτηνής

Το θέμα του πρώην «Μπαρακούντα» απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Σχετική ερώτηση υπέβαλε η Ελένη Λαφτσή, για να λάβει την εξής απάντηση δια στόματος δημάρχου: «Το προηγούμενο διάστημα κάναμε μία προσπάθεια για Μπαρακούντα και Ιουλία μέσα στο Φανάρι. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ. Θα τους κάνουμε πρόταση, δεν θα τα ζητήσουμε απλώς, για να μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις. Εφόσον δεν τα έχει πάρει κανείς (επιχειρηματίας) με τους όρους που έχουν, ελπίζω να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΤΑΔ, να δοθούν στον Δήμο Κομοτηνής».

Επικουρικά, η Ελένη Λαφτσή ζήτησε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις θέσεις αιγιαλού που διαχειρίζεται το Δημόσιο και ανά τριετία συνήθως βγαίνουν σε δημοπρασίες μέσω του Δήμου Κομοτηνής. Η αυτοδιοικητικός ζήτησε πίεση, ώστε να παραχωρηθούν για περισσότερα από τρία χρόνια στους επιχειρηματίες. Απαντώντας, ο δήμαρχος θύμισε πως το ζήτημα απασχόλησε έντονα την Κομοτηνή και το 2019, οπόταν ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε να παραχωρηθούν οι θέσεις αιγιαλού από το Δημόσιο τουλάχιστον για πέντε χρόνια. «Τα τρία χρόνια είναι λίγα, γιατί επαναδημοπρατούμε τις θέσεις και δημιουργούμε αστάθεια», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος συμπλήρωσε πως στην ίδια κατάσταση είναι πολλές θέσεις αιγιαλού ανά την επικράτεια, γι’ αυτό οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ πιέζουν προς την κατεύθυνση μακροχρόνιας παραχώρησης.

ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»