Αντιδρούν οι ιδοκτήτες δεσποζόμενων, πλην όμως…
«Επτά συνολικά οι χώροι που θα διαμορφωθούν για τα κατοικίδια στην πόλη», σημειώνει ο Δήμαρχος Ξάνθης στην «Θ»
Πολλά τηλεφωνήματα δέχθηκε η «Θ» από κατοίκους πέριξ του Πάρκου Μ. Αλεξάνδρου, οι οποίοι το επισκέπτονται μαζί τα κατοικίδιά τους για την καθιερωμένη πρωϊνή ή απογευματινή βόλτα τους, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις αναφορικά με την απαγόρευση των ζώων εντός του πάρκου – δια στόματος του ίδιου του Δημάρχου Ξάνθης – και την προτροπή να παραμένουν στον «διάδρομο», δηλαδή μπροστά από τις εισόδους του νηπιαγωγείου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.
Η εν λόγω λύση ωστόσο -σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη που μιλά στην «Θ»- είναι προσωρινή, μέχρι την δημιουργία ειδικού πάρκου για τα σκυλιά κοντά στο πάρκο και συγκεκριμένα στον παλιό χώρο στάθμευσης των οχημάτων της Νομαρχίας.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε στην «Θ» ο κ. Τσέπελης:
Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τα δύο οικόπεδα όπου στάθμευε η περιφέρεια τα οχήματα και τα συνεργεία. Το περιφραγμένο θα το περιποιηθούμε, θα το βάψουμε και θα βάλουμε τις απαραίτητες υποδομές για τα κατοικίδια και το άλλο θα είναι ελεύθερο πάρκινγκ για τους πολίτες. Τα ζητήσαμε και περιμένουμε την έγκριση για να τα αξιοποιήσουμε άμεσα προς όφελος των πολιτών.
Όσον αφορά στον χώρο μπροστά στα σχολεία, είναι προσωρινή η λύση. Προχθές πράγματι βρήκα μερικούς συμπολίτες μας μέσα στο πάρκο και τους ενημέρωσα πως δεν επιτρέπεται να μπαίνουν με τα σκυλιά, γιατί δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν μέσα στις παιδικές χαρές και στο πάρκο.
Βεβαίως υπάρχουν και οι συνεπείς που μαζεύουν τα περιττώματα των σκυλιών και υπάρχουν και άλλα ζώα –μαζί με τα αδέσποτα – που γεμίζουν κόπρανα παντού. Το περασμένο τριήμερο, μπήκαν και κάποιοι ανεύθυνοι στο πάρκο του διοικητηρίου και πολλά ελεύθερα σκυλιά και βρώμισαν τον χώρο.
Τους είπα λοιπόν, προσωρινά να χρησιμοποιούν τον διάδρομο του πάρκου του Μ. Αλεξάνδρου, όχι όμως μέσα στο πάρκο που παίζουν τα παιδιά. Μέχρι να μας δώσουν λοιπόν τον χώρο παραδίπλα από την Αστυνομία και να προχωρήσουμε σε αυτό το κομμάτι. Ο ένας χώρος, όπως σας είπα, θα δημιουργηθεί για τα δεσποζόμενα ζώα και θα βάλουμε και κιόσκι, παγκάκια κλπ για να κάθονται οι πολίτες και θα κάνουμε και ένα πάρκινγκ, στον απέναντι χώρο, γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση με τους χώρους στάθμευσης σε εκείνη την περιοχή. Προσωρινά, όσοι έχουν δεσποζόμενα, τους είπα να μένουν στον διάδρομο. Πάρκο είναι και εκείνο, αλλά εκτός πρασίνου. Να ελέγχουν τις ακαθαρσίες των σκυλιών τους. Το ζώο όταν το αφήνεις και τρέχει ελεύθερα μέσα στο πάρκο, είναι ενοχλητικό για τα παιδιά, διότι δεν τα κρατούν ολοι – πολλές φορές – από το λουρί. Ορισμένοι μάλιστα πηγαίνουν το βράδυ και τα αφήνουν ελεύθερα. Αυτή η λύση είναι προσωρινή, για να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι άνθρωποι φυσικά που πρέπει να πηγαίνουν. Το πάρκο για τα σκυλιά θα γίνει σε άλλο οικόπεδο. Δεν θα έχει καμία σχέση με το Πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου. Κάνουμε επτά χώρους μέσα στην πόλη για τα κατοικίδια (και στην οδό Βλαχοπούλου και στον δρόμο προς το Νοσοκομείο Ξάνθης κ.ο.κ.)
Προφανώς και όλοι θα πρέπει κάπου να βγάλουν τα δεσποζόμενα ζώα τους. Δεν είναι λογικό να τα κρατούν όλη μέρα στο σπίτι. Αυτό που ενημέρωσα τους συμπολίτες μας στο πάρκο Μ. Αλεξάνδρου είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να πάρουμε τους χώρους αυτούς.