Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της ΠΑΜΘ: Στ. Κατσαντάς: «Πολύ σύντομα η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων»

«Να δείξουν εμπιστοσύνη στον ΕΦΕΠΑΕ και στους συνεργάτες του, οι δικαιούχοι» σημείωσε ο σύμβουλος του ΕΦΕΠΑΕ στην «Θ»

 

Παρακολουθώντας στενά το θέμα, που αφορά σε 25.000 δικαιούχους της ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η «Θ» θέλησε να μεταφέρει στους χιλιάδες αναγνώστες της, το επακριβές «στίγμα» της υπόθεσης σήμερα.

Πως προχωρά η μετάβαση των εργαζομένων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ στον ΕΦΕΠΑΕ; Πότε θα ξεκινήσει (θα συνεχιστεί) η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και φυσικά πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους;

Θέλοντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, απευθυνθήκαμε για άλλη μια φορά αρμοδίως στον ΕΦΕΠΑΕ και συγκεκριμένα στον Σύμβουλο στον Φορέα κ. Στάθη Κατσαντά.

Ο ίδιος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι προηγείται η λύση της συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΣΜ-ΟΣ και του ΕΦΕΠΑΕ – κάτι που συζητήθηκε και κατά την προχθεσινή Γενική Συνέλευση του ενδιάμεσου φορέα – ενώ παράλληλα ζήτησε από τους δικαιούχους, να δείξουν υπομονή αλλά και εμπιστοσύνη στον ΕΦΕΠΑΕ.

 

«Προηγείται η λύση της σύμβασης της ΔΕΣΜ- ΟΣ με τον ΕΦΕΠΑΕ»

Ειδικότερα ο κ. Κατσαντάς εξήγησε στην «Θ» ότι «θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση υλοποίησης κάτι από το παράρτημα ή για το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ, γιατί πρέπει να προηγηθεί η λύση της σύμβασης που διέπεται ανάμεσα στον ΕΦΕΠΑΕ και στην ΔΕΣΜ-ΟΣ. Η ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ και θα πρέπει να λυθεί αυτή η σύμβαση συνεργασίας και έπειτα το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ να αναλάβει δράση είτε για τον CoviD – 19 είτε για οποιαδήποτε άλλο πρόγραμμα από αυτά που είναι σε εκκρεμότητα και «τρέχουν». Προχθές υπήρξε Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜ-ΟΣ και ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις που θα έρθουν στην δημοσιότητα αλλά δεν θα ήθελα εγώ να κοινοποιήσω, διότι δεν δικαιούμαι ως ΕΦΕΠΑΕ να εκφράσω θέση για την ΔΕΣΜ-ΟΣ. Από ο,τι τουλάχιστον γνωρίζω ήταν ομόφωνες για όσα πράγματα έπρεπε να αποφασισθούν και απομένει πλέον η υλοποίηση αυτών, που είμαστε σε θέση να σας πω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία πάντοτε και με τους υπάρχοντες παράγοντες της ΔΕΣΜ-ΟΣ αλλά και με το προσωπικό, το οποίο θα ασχοληθεί από εδώ και πέρα με τα προγράμματα και τις εκκρεμότητες που υφίστανται».

 

«Σε φάση λύσης τα προβλήματα – πολύ σύντομα η υλοποίηση των εκκρεμοτήτων»

 

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι «η λύση (σ.σ. της συνεργασίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ με τον ΕΦΕΠΑΕ) προϋποθέτει κάποιες συμφωνίες, διότι όπως όταν δημιουργείται κάτι έτσι και όταν λύνεται, θα πρέπει οι πλευρές οι οποίες έχουν ευθύνη ουσιαστικά, να συμφωνήσουν στο πλαίσιο αυτό της λύσης της σύμβασης. Έπρεπε λοιπόν η προχθεσινή Γενική Συνέλευση, να δώσει την συγκατάθεσή της στον πρόεδρο να προχωρήσει στην λύση της συνεργασίας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Βρισκόμαστε λοιπόν στην θέση να πούμε ότι τα προβλήματα που ουσιαστικά είχαν συσσωρευτεί από την ΔΕΣΜ-ΟΣ βρίσκονται σε μια φάση λύσης και υλοποίησης (να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες) και οι δικαιούχοι, που είναι πάρα πολλοί –  και πραγματικά είναι λυπηρό γιατί έχουν μείνει  πίσω πολύ καιρό – να μπορούν σύντομα να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους (δεν μπορώ να πω πόσο σύντομα αλλά σύντομα). Με όλο τον μηχανισμό που έχουμε βάλει σε λειτουργία, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα που ουσιαστικά θα δώσουν την δυνατότητα στην αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ικανοποιηθεί μετά από τόση δυσφορία και δυσαρέσκεια που είχε συσσωρευτεί. Πρακτικά, η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Θεωρητικά και σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να κινηθούν κάποια χρονοδιαγράμματα που προϋποθέτουν ότι «όταν κάτι το κάνεις επίσημα για έναν φορέα, πρέπει να έχεις και την ταυτότητα εκείνη με την οποία θα μπορείς να εκφράζεσαι». Ο ΕΦΕΠΑΕ λοιπόν, σαν παράρτημα θα πρέπει να έχει την νομική υπόσταση εκείνη, με την οποία θα μπορεί να λειτουργεί, να παίρνει αποφάσεις και να υλοποιεί πράγματα που έχουν να κάνουν με την τοπική – γενικότερα – αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτήν την φάση που είμαστε τώρα, υφίσταται ακόμη η ΔΕΣΜ-ΟΣ σαν φορέας, μέχρι τουλάχιστον και σήμερα 30 του μηνός. Δεν μπορώ να σας πω πόσες μέρες θα χρειαστεί για την λύση της σύμβασης ανάμεσα στην ΔΕΣΜ-ΟΣ και τον ΕΦΕΠΑΕ, όμως πολύ σύντομα θα είμαστε στην φάση της υλοποίησης – πλέον – από τον ΕΦΕΠΑΕ όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από την ΔΕΣΜ-ΟΣ».

«Ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό πάνω από 90% οι εργαζόμενοι στο κάλεσμα του ΕΦΕΠΑΕ, παραιτούμενοι των απαιτήσεων που θα μπορούσαν να είχαν αν τους απέλυε η ΔΕΣΜ-ΟΣ»

 

Σε ότι αφορά στο θέμα που είχε προκύψει το προηγούμενο διάστημα και αφορούσε στην μετάβαση των εργαζομένων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ στον ΕΦΕΠΑΕ, ο κ. Κατσαντάς τόνισε ότι «η εξέλιξη είναι θετική. Σε ποσοστό πάνω από 90% οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΦΕΠΑΕ να αποδεχθούν την συνέχιση της συνεργασίας τους στον ΕΦΕΠΑΕ παραιτούμενοι των απαιτήσεων που θα μπορούσαν να είχαν εάν τους απέλυε η ΔΕΣΜ-ΟΣ. Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενοι οι οποίο θέλουν να συνεχίσουν, θα συνεχίσουν. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις και έχουμε οριστικοποιήσει το πλαίσιο συνεργασίας και αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου, τίθενται σε λειτουργία όλα όσα έχουν να κάνουν πλέον, με την συνεργασία. Να σας πω με την ευκαιρία – και είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας – ότι οι συνεργάτες όλοι οι οποίοι κλήθηκαν να πάρουν μια θέση για το αν θέλουν ή όχι να συνεχίσουν στο παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ, δέχθηκαν οικονομικότερα συμφέρουσα προσφορά από αυτήν με την οποία μισθοδοτούνται μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι σε όλους δόθηκε ένα κίνητρο για την συνέχιση της συνεργασίας και ότι δεν αγνοήσαμε το ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην θέση να αποχωριστούν μετά από κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας την δουλειά τους και δεν περιοριστήκαμε μόνο στο να τους πούμε «καλωσορίσατε στην καινούρια δουλειά». Τους δώσαμε και ένα κίνητρο, θεωρώντας ότι ηθικά έπρεπε να γίνει αυτό, προκειμένου να έχουν και το ενδιαφέρον που χρειάζεται ώστε σαν εργαζόμενοι να αποδώσουν τα μέγιστα και να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύντομα, αυτό που όλη η περιοχή αναμένει».

 

«Να δείξουν εμπιστοσύνη στον ΕΦΕΠΑΕ και στους συνεργάτες του και στην νέα αυτή προσπάθεια, οι δικαιούχοι»

 

Τέλος στο μήνυμά του ο κ. Κατσαντάς σημείωσε ότι «Όλοι οι δικαιούχοι – και εύχομαι να γίνει αυτό – θα πρέπει να εμπιστευθούν τον ΕΦΕΠΑΕ, τους συνεργάτες που οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι συνεργάτες που υπήρχαν στην ΔΕΣΜ-ΟΣ, τους συνεργάτες που από όλα τα σημεία της Ελλάδος θα κληθούν να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να φτάσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην υλοποίηση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους και φυσικά και την διοίκηση του ΕΦΕΠΑΕ η οποία έχει βάλει στοίχημα να πετύχει αυτός ο σκοπός. Και αυτό το λέω γιατί οι εργαζόμενοι θα κάνουν το καθήκον τους, αλλά οι αναμένοντες τα δικαιώματά τους, που είναι όλοι αυτοί που σαν επιχειρηματίες περιμένουν το κατιτίς – ο καθένας από την σκοπιά του – θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καρτερικότητα και εμπιστοσύνη στην νέα αυτή προσπάθεια η οποία σύντομα θα δώσει το «φως» που χρειάζονται και θα δείξει ότι πράγματι κάτι αλλάζει».