Οι «κομμένες» λόγω πρωτοκόλλων, αυθημερόν επισκέψεις από Βουλγαρία και η τουριστική «αγορά» των Ρουμάνων
Στ. Καρατσομπανάκης: Κλειστός και ο Αγ. Κωνσταντίνος – Παραμένουν πολλά προβλήματα για τους Βούλγαρους
Ούτε το…10% της κίνησης του 2019, δεν έχει καταγραφεί – για την ώρα τουλάχιστον – στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, από τους Βούλγαρους επισκέπτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προτιμούν τις αυθημερόν επισκέψεις, κάτι που με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Τα «αγκάθια» με την συμπλήρωση του εντύπου PLF αλλά με τα τεστ που δεν χρειάζεται να είναι μοριακά πλέον(12 ευρώ ανά άτομο) παραμένουν για τους γείτονες, με τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης, να χάνουν και την τελευταία ελπίδα που είχαν για τουριστική κίνηση, τουλάχιστον κατά τον μήνα Ιούλιο.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός επιχειρηματίας της παραλιακής ζώνης κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης, ο οποίος έθεσε και ακόμη μια διάσταση που αφορά αυτήν την φορά στην δυνητική τουριστική κίνηση της περιοχής από Ρουμάνους επισκέπτες.
ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ
Ειδικότερα ο κ. Καρατσομπανάκης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Η κίνηση είναι υποτονική από πλευράς τουριστών γενικά. Είναι χαμηλό το ποσοστό ακόμη. Το πρόβλημα – όπως έχω διαπιστώσει – εκτός από τα γνωστά που είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στην Βουλγαρία (νομίζω πως δεν έχουν ξεπεράσει το 15%), είναι ότι πρέπει να πληρώνουν τα τεστ. Τα τεστ, αν και αντί για μοριακό ζητείται rapid, είναι ακριβά και πάλι (12 ευρώ ανά άτομο) για να έρθει κάποιος, συγκριτικά με τα εισοδήματά τους. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι το έντυπο plf που συμπληρώνουν. Τους δυσκολεύει πολύ, δεν το δέχεται το σύστημα, χρειάζεται αρκετή ώρα για να το συμπληρώσουν και το ζήτημα είναι μήπως και καταργηθεί τουλάχιστον αυτό. Οι καθημερινή επισκέπτες, έχουν κοπεί. Δεν υπάρχει κάποιος που θα έρθει αυθημερόν. Αυτό έχει σταματήσει. Και τουλάχιστον για την πόλη μας – αλλά όπως μαθαίνω και για την Θάσο – δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βέβαια η Θάσος έχει και τους Ρουμάνους, οι οποίο όμως δεν έχουν μάθει την περιοχή μας και αυτό φυσικά είναι θέμα διαφήμισης και προβολής γενικότερα της περιοχής. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια πράγματα δυσανάλογα στο θέμα του τουρισμού. Για παράδειγμα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο – από ότι έμαθα – υπήρξαν 4000 διελεύσεις, εκ των οποίων οι 3000 ήταν Ρουμάνοι και οι 1000 ήταν Βούλγαροι. Κύριος προορισμός των Ρουμάνων όμως είναι η Θάσος. Κάποιοι λίγοι έρχονται και προς εμάς. Όλο αυτό οφείλεται στην μη προβολή του τόπου μας και βέβαια τι προβολή να κάνεις όταν δεν υπάρχουν κλίνες; Που να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί; Άρα χάνουμε αυτό το κομμάτι, για το οποίο νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, διότι είναι ένας λαός των 25 εκ. σε σχέση με τα 7 εκ. της Βουλγαρίας. Μάλιστα, έχω μιλήσει με κάποιους που μου είπαν ότι είμαστε σε πολύ προνομιακή θέση, διότι βρισκόμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα μετά τα σύνορα και αποτελούμε τον πρώτο κοντινό προορισμό για θάλασσα. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε επωφεληθεί ως τώρα από αυτό. Άρα γενικά υπάρχει μια αρκετά υποτονική κίνηση τουριστών. Μπορεί να έχει γίνει προβολή στην Ρουμανία, αλλά το θέμα είναι ότι για να καλέσεις κάποιους ανθρώπους, πρέπει να ε΄χεις και χώρους να τους φιλοξενήσεις. Δηλαδή, αν τους πούμε να έρθουν το Καλοκαίρι, που θα μείνουν; Τι προβολή να κάνουμε; Να τους πούμε «ελάτε στα πεντάστερα ξενοδοχεία μας»; Και που θα πάνε; Άρα, ο,τι διαφήμιση και αν έχουν κάνει – και πολύ καλώς θα έκαναν – θα είναι για τον χειμώνα (Απόκριες, Γιορτές Παλιάς Πόλης). Εν ολίγοις, είμαστε «αποκλεισμένοι» δυστυχώς από αυτού του είδους την διαφήμιση για το Καλοκαίρι, διότι δεν υπάρχουν κλίνες αρκετές, για να καλέσεις έναν λαό 25 εκατομμυρίων, όπως οι Ρουμάνοι.
ΟΥΤΕ ΣΤΟ 10% ΤΟΥ 2019 ΦΕΤΟΣ – ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ
Αναφορικά με το ποσοστό κίνησης των Βουλγάρων στην περιοχή μας, ο κ. Καρατσομπανάκης υπογράμμισε ότι:
Δεν είμαστε ούτε στο 10% του 2019. Είναι πολύ χαμηλά τα νούμερα. Είχαμε μια προσδοκία τον Ιούνιο, μήπως και γίνει κάτι από αρχές Ιουλίου, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Και το 24ωρο των συνόρων, δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Απλά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην κίνηση. Αυτό το σκεπτικό ήταν σίγουρα πολύ καλό, αλλά ο Άγιος Κωνσταντίνος (από όπου θα μπορούσαν να περνούν μόνον οι εμβολιασμένοι για παράδειγμα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο προβλέπεται αυτό) είναι κλειστός. Όλα αυτά, καθιστούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη μας και δεν βλέπω να αλλάζει για φέτος. Προφανώς έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους, διότι δεν μπορούν να περιμένουν για να δουν τι θα γίνει. Όλο αυτό που δημιουργείται – και κανείς δεν φταίει για την πανδημία – και η αβεβαιότητα, οδηγεί τον άλλον να προγραμματίσει τις διακοπές του και να πάει σίγουρα κάπου και από ο,τι βλέπω, οι περισσότεροι (σ.σ. Βούλγαροι) έχουν προγραμματίσει εσωτερικές διακοπές.
Πολλοί μου είπαν ότι όταν ομαλοποιηθούν τα πράγματα και όταν θα μπορούν να έρθουν απλά με την επίδειξη του διαβατηρίου ή έστω του πιστοποιητικού εμβολιασμού μόνο, μπορεί και να έρθουν. Όμως ακόμη και τώρα, τα προβλήματα που παραμένουν είναι πολλά. Σίγουρα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που αφορούν στην πανδημία. Δεν αντιλέγει κανείς, διότι όλοι πρέπει να είμαστε υγιείς και να μην έχουμε κρούσματα. Παράλληλα όμως, θέλουμε και τον τουρισμό. Θα μπορούσε να μην υπάρχει το PLF; Θέτω μια ερώτηση, διότι το πρόβλημα των περισσότερων είναι αυτό. Μιλάμε και για ανθρώπους που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, έρχονταν άνθρωποι πάσας μόρφωσης και δεν είναι εύκολο όλο αυτό και δεν το δέχεται και πάντα το σύστημα. Για ποιο λόγο λοιπόν να ταλαιπωρούνται;