Αγγ. Συρίγος: Δεν θα έχει συμμετοχή γιατί… κόπηκαν τα λεφτά από την Τουρκία!

Για την αυριανή κινητοποίηση της «Τ.Ε.Ξ»…

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιτρέπει τις διαδηλώσεις, αλλά η ευθύνη για την ειρηνική εξέλιξή τους βαρύνει τους διοργανωτές», επισημαίνει ο ίδιος στις δηλώσεις του στη «Θ»

 

Τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει για αύριο Σάββατο η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με αφορμή την αρνητική απόφαση του ανωτάτου Ελληνικού Δικαστηρίου στο αίτημά της για το γνωστό θέμα της ονομασίας, κλήθηκε από την «Θ» να σχολιάσει ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και γνωστός αναπλ. καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος εστιάζει στις ελευθερίες που παρέχονται από την δημοκρατική Ελλάδα στους πολίτες της, να διαμαρτύρονται δημόσια, πλην όμως με ειρηνικό τρόπο, τον οποίο είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να διασφαλίζουν. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι για τις αποφάσεις δικαστηρίων δεν είθισται να διαμαρτυρόμαστε…

Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει μικρή ανταπόκριση στο προσκλητήριο της «ΤΕΞ» αιτιολογώντας το στην περιστολή δαπανών (χορηγιών) της Τουρκίας για την πληρωμή των ενταύθα «εγκάθετών» της. Εκεί άλλωστε αποδίδει και την επίμαχη ώρα και ημέρα που αποφασίσθηκε να γίνει το προσκλητήριο, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχει πολύς κόσμος στο κέντρο της Ξάνθης και ιδιαίτερα μουσουλμάνοι που κατεβαίνουν στην πόλη για τα ψώνια της εβδομάδας.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ… «ΕΙΡΗΝΙΚΗ» ΕΞΕΛΙΞΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Συρίγος ανέφερε στην «Θ» ότι:

Να πω μια αρχή που έχω σε αυτά τα πράγματα. Στην χώρα μας, έχει την δυνατότητα ο καθένας, να κάνει όποια διαμαρτυρία θέλει, αρκεί να είναι ειρηνική και να έχει πάρει τα μέτρα για να είναι ειρηνική. Αυτό είναι το πιο βασικό από όλα. Το να έχει πάρει τα μέτρα, για να είναι ειρηνική.

 

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι:

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, το ξαναστέλνει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για να το ξαναελέγξει. Καλό είναι, για αποφάσεις δικαστηρίων να μην γίνονται διαμαρτυρίες.

 

ΠΙΟ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η «ΤΕΞ» – ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ «ΧΟΡΗΓΙΩΝ»

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:

Στο παρελθόν ήταν πιο συγκρατημένη (σ.σ. η αυτοαποκαλούμενη ΤΕΞ). Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι σαφές οτι  το ταξίδι Τσαβούσογλου ήταν ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν. Δεν μπόρεσε να «τραβήξει» κόσμο. Και δεν μπόρεσε να «τραβήξει» κόσμο για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η Τουρκία έχει πάψει πλέον να δαπανά τα τεράστια ποσά που δαπανούσε. Η επιρροή της οφείλονταν από ό, τι φαίνεται σε πολύ μεγάλο στην δυνατότητα να ξοδεύει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

 

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ… ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ!

Σε ο,τι αφορά στην επίμαχη φράση της ανακοίνωσης: «Καταδικάζουμε, κάθε προσπάθεια αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και στοχοποίησης της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της οποίας το μοναδικό “ατόπημα” είναι η διατήρηση τουρκικής συνείδησης» ο κύριος Συρίγος επισήμανε ότι:

Ο καθένας λέει ο,τι θέλει. Επαναλαμβάνω ότι η διαμαρτυρία, η ειρηνική διαμαρτυρία – και αυτό είναι καθήκον των διοργανωτών να λάβουν όλα τα μέτρα για ειρηνική διαμαρτυρία – είναι δικαίωμα που υπάρχει από το Ελληνικό Σύνταγμα. Δεν είθισται να διαμαρτυρόμαστε για αποφάσεις Δικαστηρίων. Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμά τους να πουν ο,τι θέλουν. Ελεύθερο κράτος είμαστε.

 

ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ

Σε ο,τι αφορά στην προγραμματισμένη πορεία και καθιστική διαμαρτυρία, ο ίδιος τόνισε ότι:

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα έχει κόσμο. Το έβαλαν τέτοια ώρα μήπως μαζέψουν κόσμο. Να φροντίσουν οι διοργανωτές να είναι ειρηνική η διαμαρτυρία.