Ευ. Σακκόπουλος: Υπαρκτό και αξιόπλοο το σκάφος του Λιμενικού, αλλά…τεράστια η περιοχή ευθύνης μας

Με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό στα Μάγγανα, όπου κινδύνευσε στην θάλασσα οκτάχρονο κοριτσάκι
Γ. Τσιτιρίδης: 10:00-18:00 το ωράριο των ναυαγοσωστών – Πλωτό σκάφος και jet ski στην σύμβαση με την εταιρεία

Το προχθεσινό περιστατικό με το 8χρονο κοριτσάκι που κινδύνεψε στην παραλία των Μαγγάνων, φέρνει στην επιφάνεια το θέμα αναφορικά με τον χρόνο παρέμβασης του Λιμενικού Σώματος σε ανάλογα περιστατικά και αφετέρου στο θέμα με το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Σύμφωνα με την Thraki.com.gr που μετέδωσε αποκλειστικά την είδηση:
Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) το μεσημέρι οκτάχρονο κοριτσάκι που επέβαινε σε σωσίβιο τύπου φλαμίνγκο ξέφυγε της προσοχής και των δυνατοτήτων του παππού της και παρασυρόμενο από τα ρεύματα απομακρύνθηκε νότια-νοτιοδυτικά προς την πλευρά του Μυρωδάτου Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία και υπήρξε συναγερμός από ξηράς ενώ συγχρόνως ενημερώθηκε και το λιμενικό το οποίο όμως δυστυχώς δεν διαθέτει πλωτό σκάφος για να παρέμβει από θαλάσσης… Ωστόσο το περιστατικό έλαβε αίσιο τέλος καθώς αλιευτικό σκάφος πού παρεπλεε στην περιοχή έσπευσε και συνέλεξε το παιδί ( κατανοώντας ο καπετάνιος από την ανησυχία που ήταν έκδηλη στην παραλία ότι κάτι συνέβαινε). Το περιστατικό ωστόσο γίνεται αφορμή να τεθούν εκ νέου κάποια ερωτήματα σε σχέση αφενός με την απουσία περιπολικού σκάφους του λιμεναρχείου Πόρτο Λαγους (σ.σ. από το περιστατικό) το οποίο είναι αρμόδιο για μία τεράστια παραθαλάσσια ζώνη και αφετέρου στο ωράριο των ναυαγοσωστών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνεται στις 5:00 μ.μ , την ώρα δηλαδή που οι περισσότεροι πολίτες ξεκινάνε τα μπάνια τους μετά το κλείσιμο της αγοράς.

ΣΤΗΝ «ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ» Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ

Όπως λοιπόν υποσχέθηκαν η «Θ» και η Thraki.com.gr άνοιξαν χθες τον δημοσιογραφικό «φάκελο» για τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα, ήτοι τον χρόνο παρέμβασης των αρχών σε ανάλογα περιστατικά αλλά και το ωράριο των ναυαγοσωστών, φοβούμενοι για μελλοντικά περιστατικά που ενδεχομένως να μην έχουν το ίδιο αίσιο τέλος και επικοινώνησαν με τον Λιμενάρχη Πόρτο Λάγους κ. Ευάγγελο Σακκόπουλο, καθώς επίσης και με τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη (δεδομένου ότι η παραλιακή ζώνη του νομού, πέραν του Δήμου Τοπείρου, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, αφορά και στον Δήμο Αβδήρων).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ 71, ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Σακκόπουλος, επισήμανε τα εξής:
Ας ξεκινήσουμε από τους ναυαγοσώστες. Στο Π.Δ 71 – το τελευταίο που εκδόθηκε – αναφέρεται ότι το ωράριο των ναυαγοσωστών, σε όλη την Ελλάδα είναι 10:00 – 18:00. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Βέβαια θα μου πείτε ότι στις 18:00 – 20:00 βγαίνει ο περισσότερος κόσμος, αλλά δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε εμείς αυτό. Αν μας πουν ότι το ωράριο θα είναι 12:00 – 20:00, αντίστοιχα θα το εφαρμόσουμε.

ΑΞΙΟΠΛΟΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ

Επιπλέον ο ίδιος εξήγησε ότι:
Όσον αφορά στο σκάφος, βεβαίως υπάρχει, αλλά καταλαβαίνετε ότι για να βγει ένα φουσκωτό σκάφος, χρειάζεται και μια προετοιμασία. Έχει σημασία και το που θα γίνει το περιστατικό. Συντονίσαμε όλο το φάσμα της έρευνας και διάσωσης με όλους τους διασώστες που έχουμε στο δίκτυό μας και κοιτάξαμε ποια περιοχή έχουμε και ποιους έχουμε εκεί ώστε να φύγουν πρώτα αυτοί και φυσικά και το δικό μας. Αλλά λόγω της αμεσότητας του προβλήματος, έπρεπε να βγουν όλοι γρήγορα. Είναι λάθος ότι δεν διαθέτουμε πλωτό σκάφος. Ήθελα επίσης να τονίσω και την περιοχή ευθύνης. Φανταστείτε ότι εμείς από Πόρτο Λάγος – για δύο περιστατικά που είχαμε στην Αρωγή – συνδράμαμε αμέσως και βγήκαμε. Με το πλωτό που διαθέτουμε είναι δέκα λεπτά μετά βίας. Να μπει το πλήρωμα μέσα και να φύγει.
Εκεί όμως είχαμε να διασχίσουμε πόσες παραλίες και πόση ακτογραμμή και το πρόβλημα ήταν άμεσο. Ότι υπήρχε παιδί που ήταν επάνω σε φουσκωτό τύπου «φλαμίνγκο» και ήταν και ο παππούς δίπλα. Ενώ δηλαδή η θάλασσα ήταν πάρα πολύ καλή, δεν υπήρχε κυματισμός, είχε θαλάσσια ρεύματα που το παρέσυραν αμέσως.
Βεβαίως και διατέθηκε το πλωτό, βεβαίως και είναι αξιόπλοο και βεβαίως είναι μέσα στην θάλασσα σε καθημερινή βάση. Δεν τίθεται θέμα. Όλα είναι στο πρόγραμμα. Στο Λιμενικό, σαν δουλειά μας είναι να ελέγχουμε και την παράνομη αλιεία. Και όταν λέμε «αξιόπλοο» εννοούμε ότι είναι και σαν σκάφος αξιόπλοο και έχει και το ανάλογο πλήρωμα που απαιτείται για την κατηγορία του.

ΑΛΙΕΥΕ ΚΟΝΤΑ Ο ΑΛΙΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΒΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΑΣ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ

Αναφορικά με την παρέμβαση του αλιέα, ο οποίος παρενέβη για να σωθεί το οκτάχρονο κοριτσάκι, ο κ. Σακκόπουλος εξήγησε ότι:
Αλιεύε εκεί κοντά. Τον αλιέα τον έχουμε στις καταστάσεις μας και ενημερωθήκαμε ότι είναι εκεί κοντά, για αυτό του είπαμε «σπεύστε εκεί και ερχόμαστε». Πρόλαβε και έβγαλε το κοριτσάκι και έπειτα εμείς το πήραμε από τα Άβδηρα, το πήγαμε στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων για κάποιες εξετάσεις, μας είπαν ότι είναι εντάξει στην υγεία του και ήρθε ο παππούς του να το παραλάβει.
Υπάρχει σχέδιο έρευνας και διάσωσης και εμείς σαν Λιμεναρχείο έχουμε τηλέφωνα εθελοντών που ανά πάσα στιγμή μπορούν να συνδράμουν σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης και είναι αρκετοί. Σε κάθε λιμάνι έχουμε έναν ικανό αριθμό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν (και ταχύπλοα και ανθρώπους που γνωρίζουν άρτια την περιοχή).
Ο αλιέας ενημερώθηκε από εμάς και ανταποκρίθηκε. Εμείς συντονίσαμε την επιχείρηση.

ΣΤΗΝ «ΒΑΣΗ» ΜΑΣ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Τέλος σε ο,τι αφορά στο σκάφος του Λιμενικού, ο κ. Σακκόπουλος, συμπλήρωσε ότι:
Για αυτό το σκάφος πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να το συντηρούμε και να είναι αξιόπλοο ανά πάσα στιγμή και είναι. Είναι καθημερινά μέσα. Η αρμοδιότητά μας αρχίζει ανατολικά του Ποταμού Νέστου και φτάνει μέχρι την Παραλία Μολυβωτής (πριν τον Ίμερο σχεδόν). Το προσωπικό είναι εδώ stand by. Εκτός από τις προγραμματισμένες περιπολίες που μπορεί να γίνουν (και αυτό είναι θέμα δικό μας), φανταστείτε να γίνει ένα περιστατικό στα Μάγγανα (για παράδειγμα) και το σκάφος να είναι στην Μολυβωτή. Χρειάζεται πάλι χρόνος. Οπότε προσέχουμε και πάντα η επιδίωξή μας είναι να είναι εδώ το σκάφος σαν βάση (που είναι η μέση της περιοχής) και από εκεί και πέρα, άμεσα, να φεύγουμε είτε προς Κομοτηνή είτε προς τις ακτές της Ξάνθης. Σε περίπτωση συμβάντος, κινητοποιείται ο μηχανισμός πάντα, μέχρι να φτάσει το σκάφος γιατί είναι θέμα λεπτών. Όταν πρόκειται για ανθρώπινη ζωή, δεν παίζουμε. Είναι σαν να είναι κάποιος συγγενής μας, παιδί μας, σύζυγός μας.

10:00-18:00 ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΠΛΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ JET SKI ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Από την πλευρά του ο κ. Τσιτιρίδης εξήγησε ότι:
Το Υπουργείο λέει ποιες ώρες θα είναι οι ναυαγοσώστες. Εμείς τους έχουμε 10:00 – 18:00. Η νομοθεσία λέει για ένα οκτάωρο. Στις αρχή, πριν τρία χρόνια ξεκινούσαν από τις 9:00 αλλά δεν είχε κόσμο. Οπότε εμείς το κάναμε 10:00 -18:00. Όλοι οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων είναι 10:00 – 18:00. Το οκτάωρο είναι το υποχρεωτικό. Αν τους βάλεις παραπάνω, το κόστος είναι δυσθεώρητο γιατί ήδη πληρώνουμε 180.000 (επειδή έχουμε τόσες θέσεις) άσχετα που παίρνουμε μια επιχορήγηση 60.000. Αν αυξήσεις το ωράριο θα θέλεις και πολλά παραπάνω χρήματα, οπότε πάμε στο νόμιμο, που είναι ένα οκτάωρο. Δεν είναι ένας ναυαγοσώστης για να του αυξήσουμε το ωράριο. Έχουμε επτά ναυαγοσωστικές θέσεις. Αν το αυξήσουμε, θα ξεφύγουμε πάρα πολύ από τον προϋπολογισμό που έχουμε κάνει με τα χρήματα, γιατί η μελέτη έγινε για ένα οκτάωρο, όπως προβλέπει και η νομοθεσία. Το πλωτό σκάφος είναι μέσα στην σύμβαση – όπως και το jet ski – που έχει η ναυαγοσωστική εταιρεία. Προβλέπεται και σκάφος και jet ski στην σύμβαση που κάνει ο κάθε δήμος με μια εταιρεία.