Παλιά κακή ανάμνηση και τα εργασιακά προβλήματα στη ΣΕΚΑΠ

Με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη Άδωνι στα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής…

Κ. Κουρτίδης: Προβλήματα σε επίπεδο απολύσεων, δεν υπάρχουν – Διαφορές για το ύψος μισθών, αλλά με την παλιά διοίκηση

 

Καμία σχέση με προηγούμενες εποχές, δεν έχουν οι σχέσεις εργαζομένων – νέας διοίκησης στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ (νυν Japan Tobacco International​) καθώς, αφενός δεν έγιναν απολύσεις και αφετέρου οι όποιες διαφορές αναφορικά με το ύψος των μισθών των εργαζομένων, αφορούν στους προηγούμενους διοικούντες, όπως εξηγεί στην «Θ» ο συνήγορος των εργαζομένων κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, με αφορμή και τα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής.

Έτσι η γνωστή καπνοβιομηχανία, συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει και να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς «πνεύμονες» της περιοχής, μέσα σε ένα κλίμα νομιμότητας και τήρησης των προβλεπομένων…

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΨΟΥΣ ΜΙΣΘΩΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ…ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ειδικότερα ο κ. Κουρτίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Εργασιακά θέματα σε επίπεδο απολύσεων, δεν υπάρχουν. Εργασιακά θέματα σε επίπεδο ύψους των μισθών υπάρχουν αλλά με την παλιά διοίκηση, τα οποία συνεχίζουν οι εργαζόμενοι. Ενώ δηλαδή οι εργαζόμενοι είχαν ένα ύψος μισθού και υπήρχε μια αυθαίρετη μείωση επί εποχής Σαββίδη, συνεχίζουν αυτόν τον «αγώνα» και θέλουν τον μισθό τους όπως ήταν σε μια συγκεκριμένη εποχή. Σε επίπεδο απολύσεων όμως, δεν υπάρχουν θέματα. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε επίπεδο συμπεριφοράς. Η νέα διοίκηση τηρεί τους κανόνες της κοσμιότητας και της ευγένειας και οι εργαζόμενοι φυσικά, έχουν μια διοίκηση με την οποία μπορούν να συνομιλούν. Έχουν μια «ανοικτή πόρτα». Εννοείται ότι είναι τέτοια η φύση εργαζόμενου – εργοδότη που πάντα θα υπάρχουν θέματα, τα οποία φυσικά άλλοτε επιλύονται και άλλοτε αγωνίζονται να επιλύσουν στις δικαστικές αίθουσες. Πάντως θέλω να σας πω ότι δεν έχει ξεκινήσει κάποιος δικαστικός αγώνας με την σημερινή διοίκηση. Όλοι οι αγώνες αφορούν στις προηγούμενες διοικήσεις. Τους «κληρονόμησε» η νέα διοίκηση και συνεχίζονται. Και όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεγαλύτερους μισθούς, εννοείται ότι εγώ σαν δικηγόρος (συνήγορος εργαζομένων) τους υπερασπίζομαι σε αυτό το θέμα. Δεν έχω αντικρουόμενα συμφέροντα. Ίσα ίσα, αν πηγαίνει καλά μια επιχείρηση, σημαίνει ότι μπορεί να πληρώσει και υψηλότερους μισθούς στους εργαζόμενούς της. Είναι χαρά δηλαδή για μένα να βλέπω ότι πηγαίνει καλά η επιχείρηση και είναι χαρά μου να δίνει περισσότερα χρήματα στους εργαζόμενους.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΑΒΒΙΔΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Όπως σας είπα, είναι πολύ καλές οι σχέσεις στην επιχείρηση, με την έννοια του ότι η συμπεριφορά τους σε επίπεδο συζήτησης και κατανόησης είναι πολύ καλύτερη από την εποχή Σαββίδη, που ήταν άκρως επιθετική προς τους εργαζόμενους, γιατί είχαμε απολύσεις. Η νυν διοίκηση δεν απέλυσε άτομα. Ίσα ίσα έχει κάνει και προσλήψεις. Η χειρότερη μορφή εργοδοτικής βίας, είναι η απόλυση. Τώρα, αν οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης (η επιχείρηση) δεν συμφωνούν σε επίπεδο μισθών, υπάρχουν και τα δικαστήρια που επιλύουν τις διαφορές, αλλά ευτυχώς γίνεται σε κόσμιο επίπεδο και στα πλαίσια των κανόνων. Οι άνθρωπο αυτοί ήρθαν καλόπιστα, ξόδεψαν χρήματα στην περιοχή μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους εργαζόμενους. Διασφαλίζονται οι θέσεις τους. Δεν είναι μόνο ότι επένδυσαν αλλά και ότι έχουν και έναν άλλο τρόπο σκέψης και λειτουργίας, που είναι διαφορετικός από την προηγούμενη διοίκηση. Κάτι που δεν μένει απαρατήρητο και από τους εντολείς μου (τα σωματεία). Πάντοτε τα σωματεία θα επιδιώκουν υψηλότερους και καλύτερους μισθούς – και αυτό είναι το σωστό – και για αυτό προβλέπονται και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις κλπ. Όλα αυτά, υπάρχουν. Είναι υγιές να συμβαίνει. Επικρατεί ένα κλίμα νομιμότητας το οποίο φυσικά αποδέχονται και οι εργαζόμενοι, αποδέχεται και η επιχείρηση, γιατί βρισκόμαστε στα πλαίσια της νομιμότητας και στα πλαίσια των διαβουλεύσεων και των συνδικαλιστικών νόμων. Δηλαδή, η επιχείρηση έχει αποδεχθεί την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της καπνοβιομηχανίας (την κλαδική) και πιστεύω ότι μας ενδιαφέρει να τηρείται η νομιμότητα. Κατά τα άλλα, υπάρχει και πνεύμα τόσο από την επιχείρηση όσο και από τους εργαζόμενους να αμβλυνθούν οι οποιεσδήποτε διαφορές και πιστεύω ότι οι εξελίξεις είναι καλές.