Δύο «ιαματικές» πηγές στην Π.Ε Ξάνθης… Και οι δύο παραμένουν στον πάγο!

Ανοίγει από Σεπτέμβρη η Ποταμιά – «Συμπτωματική» η λειτουργία των Λουτρών στις Θέρμες

Τι λέει ο Δήμαρχος Αβδήρων για τα λουτρά Ποταμιάς

 

Παρά το γεγονός ότι η Ξάνθη διαθέτει δύο αναγνωρισμένες ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ και όχι απλά θερμαλιστικές πηγές, μία στα ορεινά (Θέρμες) και μια στα πεδινά (Ποταμιά), καμία από τις δύο δεν λειτουργεί ή μάλλον δεν λειτουργεί  όπως θα έπρεπε, προς όφελος των δημοτών.

«Τάλαντα» που το ιδιοκτησιακό καθεστώς (Δημόσιο) επιμένει να τα δώσει σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει «παγώσει» για την ώρα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος παράλληλα μιλά για τα λουτρά της Ποταμιάς, τα οποία θα ξανανοίξουν από Σεπτέμβρη.

 

«ΠΑΓΩΜΕΝΟ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ – ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσιτιρίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχει βγει ένας νόμος όπου όλες οι Ιαματικές Πηγές θα περάσουν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία υπο την διαχείριση του κράτους. Μέχρι τώρα όμως, δεν μας έχουν ενημερώσει σε ποιο στάδιο. Πάντως έχουν «παγώσει» τα πάντα όσον αφοράς τις Ιαματικές Πηγές και λόγω του κορωνοϊού – που δεν δούλευαν αυτό το διάστημα – αλλά δεν ξέρουμε ακόμη και περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την Ανώνυμη Εταιρεία και το πώς θα περάσουν όλες οι πηγές σε αυτήν και το τι θέλουν να κάνουν μετά. Αν θέλουν δηλαδή να προκηρύξουν διαγωνισμούς για να τα δώσουν σε ιδιώτες ή αν θα συμμετέχουν οι δήμοι και πως θα συμμετέχουν. Πάντως έχει βγει ένα νομοσχέδιο, με το οποίο όλες οι Ιαματικές Πηγές θα περάσουν στην διαχείριση μιας Ανώνυμης Εταιρείας και θα τις διαχειρίζεται κεντρικά το κράτος. Οι δήμοι – κυρίως εκείνοι που έχουν Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά – δεν συμφωνούν. Εμάς ούτως ή άλλως τα λουτρά Ποταμιάς δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου. Ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Εμάς μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουν τα λουτρά είτε με ιδιώτη είτε με τον δήμο, να γίνει ένας διαγωνισμός και να αποκτήσουν ζωή. Να υπάρχουν και ατομικοί λουτήρες, να υπάρχει και ξενοδοχειακή μονάδα και εστιατόριο και να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Αναφορικά με την λειτουργία των Λουτρών Ποταμιάς, ο κ. Τσιτιρίδης σημείωσε ότι:

Όλο αυτό το διάστημα, λόγω του κορωνοϊού ήταν κλειστά, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα τα ανοίξουμε. Είχαμε πει να τα ανοίξουμε μέσα στο Καλοκαίρι, αλλά λόγω της μετάλλαξης «Δ» του ιού και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ζέστης που έχει που δημιουργεί δυσφορία σε όσους θέλουν να κάνουν ένα μπάνιο – γιατί συνήθως είναι άτομα μεγάλης ηλικίας – είπαμε να ξεκινήσουμε να τα λειτουργούμε από τον Σεπτέμβριο. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω για το τι μπορεί να γίνει, διότι και οι πληροφορίες που μας έχουν δώσει για αυτήν την εταιρεία και για το τι σκοπεύουν να κάνουν με όλες αυτές τις Ιαματικές Πηγές και τα Λουτρά, είναι περιορισμένες. Για την ώρα είναι «παγωμένο» το θέμα.

 «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι – σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» – αναφορικά με τα Λουτρά των Θερμών του Δήμου Μύκης, λειτουργούν αυτήν την στιγμή «συμπτωματικά». Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, λειτουργούν κάποια δωμάτια που είναι αναγνωρισμένα ελεύθερα. Ωστόσο, ο Δήμος Μύκης αφενός έχει επέμβει με κάποιες διορθώσεις στα μπάνια, ενώ ήδη έχει μπει εργολάβος για την δημιουργία νέων χώρων, χαμάμ ανδρών και γυναικών κ.α (κόστος που θα ανέλθει περίπου στις 300.000 ευρώ).