Γ. Μπίκος: Έτσι θα γίνει το αυριανό «γλέντι» στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων στην Χαϊντού

Με αφορμή και τα πρόστιμα σε συλλόγους της ΑΜΘ, για εκδηλώσεις

Τι αναφέρει για το Μνημείο Σαρακατσάνων που απέκτησε η Ξάνθη, ο πρόεδρος του «Λεπενιώτη»

Στον παραδοσιακό οικισμό στην Χαϊντού Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα το 21ο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων, το οποίο περιλαμβάνει Εσπερινό και Αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, ομιλίες επισήμων, αλλά και γλέντι.
Ωστόσο πρόκειται για ένα διαφορετικό «γλέντι» που θα περιλαμβάνει μεν μουσική (Τραγούδι: Γιάννης Γκοβάρης-Γιάννης Μπανιώτης, Κλαρίνο: Βαγγέλης Τσιλιγγίρης), αλλά όχι και χορό, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» κ. Γιώργος Μπίκος, μιας και τα πρόστιμα σε συλλόγους της ΑΜΘ για γλέντια και εκδηλώσεις, πέφτουν «βροχή» το τελευταίο διάστημα.
Ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρθηκε και στο Μνημείο Σαρακατσάνων, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν προ ημερών, κάνοντας λόγο για ακόμη ένα ιστορικό μνημείο στην πόλη της Ξάνθης.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΓΛΕΝΤΙ»

Αναλυτικότερα ο κ. Μπίκος εξήγησε στην «Θ» ότι:
Θα γίνει εκκλησιασμός στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων, καθώς και ένας εσπερινός και μια αρτοκλασία. Έπειτα, με αποστάσεις – σεβόμενοι τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνω από όλα – χωρίς χορούς, θα συνεχίσουμε. Θα έχει μουσική αλλά δεν θα έχει χορό. Απαγορεύεται. Θα είμαστε όλοι καθήμενοι. Γνωρίζουμε και σεβόμαστε πάνω από όλα τα μέτρα, οπότε θα καθόμαστε. Θα συμμετάσχουν λίγα άτομα. Μπορεί να είναι 100, μπορεί και 150. Θα τηρηθούν οι αποστάσεις και από εκεί και πέρα, επειδή είναι βουνό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παρερμηνεύθηκε μάλλον το «γλέντι». Θα έχει μουσική απλά και θα είναι όλοι καθήμενοι. Δεν είναι γλέντι, με την έννοια να πιαστούμε και να χορεύουμε. Είναι ένα τοπικό αντάμωμα, αλλά πάντα έρχονται άτομα και από όμορους νομούς και γίνεται κάθε χρόνο.

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο κ. Μπίκος αναφέρθηκε και στο νέο Μνημείο Σαρακατσάνων, που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν προ ημερών, τονίζοντας ότι:
Είναι μια επιτυχία για τον σύλλογο και για τους Σαρακατσάνους της πόλης μας, να έχουμε ακόμη ένα ιστορικό μνημείο και να μπορούμε και εμείς ως Σαρακατσάνοι να τιμούμε τους αγωνιστές – ήρωες Σαρακατσάνους, η συμβολή των οποίων ήταν μεγάλη και προεπαναστατικά και στην Επανάσταση του 1821. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε αυτό το ιστορικό μνημείο σε ένα εξαίρετο μέρος – και ευχαριστούμε και τον δήμαρχο για την παραχώρηση του χώρου – και έχουμε ακόμη ένα ιστορικό μνημείο μέσα στην πόλη μας.