
Ανοδική η τάση των τιμών για φοιτητική στέγη φέτος – Δημιουργείται κινητό εμβολιαστικό κέντρο στην Πολυτεχνική
Φ. Μάρης και Γ. Κεφαλίδης, μιλούν στην «Θ»
Τους πρωτοετείς φοιτητές ξεκίνησε να υποδέχεται σιγά σιγά η Ξάνθη, καθώς ήδη εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για την αναζήτηση μιας στέγης, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι σίγουροι ότι θα περάσουν στην πόλη μας τα φοιτητικά τους χρόνια, αλλά και για τους δευτεροετείς που πέρυσι αναγκάστηκαν να ξενοικιάσουν λόγω των μαθημάτων που διεξάγονταν με τηλεδιάσκεψη αλλά και της αβεβαιότητας του covid-19. Στέγη για την οποία φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα τα μεσιτικά γραφεία καθώς οι γκαρσονιέρες που προτιμώνται από τους περισσότερους είναι σε έλλειψη, γεγονός που συνεπάγεται και με ανοδική πορεία των τιμών.
Εν τω μεταξύ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που – επιτέλους – θα επαναφέρει τους κανονικούς δια ζώσης ρυθμούς των μαθημάτων και παράλληλα θα δημιουργήσει και κινητά εμβολιαστικά κέντρα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης αλλά και ο γνωστός μεσίτης ακινήτων στην Ξάνθη κ. Γιώργος Κεφαλίδης.
4000 ΟΙ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΤΟΥ ΔΠΘ – ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Αναλυτικότερα ο κ. Μάρης, αφού ευχήθηκε «καλή ακαδημαϊκή χρονιά» σε όλους, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Σε ο,τι αφορά στην λειτουργία του Πανεπιστημίου για το νέο ακαδημαϊκό έτος ήδη η Σύγκλητος με απόφασή της στα τέλη Ιουλίου, τοποθετήθηκε και είπε ότι ο στόχος μας είναι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (4 Οκτωβρίου) να λειτουργήσουμε δια ζώσης το σύνολο των τμημάτων του πανεπιστημίου σε ο,τι αφορά στην διδασκαλία. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι 8 από τα 12 τμήματά μας και κατά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχουν δια ζώσης εξετάσεις κυρίως σε εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές, νομίζω ότι είναι μια σαφέστατη ένδειξη ότι προχωράμε στην κατεύθυνση του ανοίγματος με στόχο την λειτουργία μας με δια ζώσης παρουσία. Μάλιστα, από ο,τι γνωρίζουμε και μας μεταφέρεται από αρχές Αυγούστου υπάρχει σημαντική κινητικότητα στην ενοικίαση κτιρίων και διαμερισμάτων σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Η λειτουργία μας σε ο,τι αφορά στην διδασκαλία από την 1η Οκτωβρίου – σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και με τις εγκυκλίους που περιμένουμε από μέρα σε μέρα να γίνουν πιο αναλυτικές – θα αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ σε ο,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, θα υπάρχει πρόσβαση με δύο rapid tests που θα γίνονται κάθε εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα που είναι απαραίτητα να γίνουν, γίνονται από πλευράς διοίκησης και με ευθύνη και με σοβαρότητα (την οποία πιστεύουμε ότι θα επιδείξουν όλοι) τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (δηλαδή τόσο το προσωπικό όσο και οι φοιτητές μας) θα ξεκινήσουμε την λειτουργία μας.
Συνήθως οι πρωτοετείς μας είναι 4000 σε όλο το πανεπιστήμιο.
Τέλος όσον αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο και με τον ΕΟΔΥ και θα υπάρχει ένα κινητό εμβολιαστικό κέντρο στην Ξάνθη. Από μέρα σε μέρα, θα γνωρίζουμε και το σημείο που θα είναι μάλλον το κέντρο της πόλης (στα κτίρια των ΠΡΟΚΑΤ). Αντίστοιχα θα υπάρχει ένα κινητό εμβολιαστικό κέντρο στην Κομοτηνή, ενώ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, θα είναι το Νοσοκομείο, οπότε και καλυπτόμαστε εφόσον εκεί υπάρχει μια τόσο μεγάλη δομή. Για την Ορεστιάδα, είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο, μιας και δίπλα και από την φοιτητική μας εστία και από το κτιριακό μας ασυγκρότητα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας. Αυτό μένει να «τρέξουμε» το επόμενο χρονικό διάστημα – ανάλογα και με το μέγεθος της ζήτησης – ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορούν να εμβολιάζονται, όχι μόνο φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης το επιθυμεί, αφού μάλλον θα είναι και αυτό επιλέξιμο, κάποια στιγμή. Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί για κάτι τέτοιο, αλλά είναι πολιτική απόφαση. Θα το δούμε.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ – ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΙ ΔΙΧΩΡΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ STUDIOS – ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλίδης αναφορικά με την αναζήτηση φοιτητικής εστίας στην Ξάνθη επισήμανε ότι:
Και φέτος υπάρχει ενδιαφέρον πριν βγουν ακόμη τα αποτελέσματα. Εμείς έχουμε συνεχώς επιδείξεις για κάποιους που θέλουν να δουν νωρίτερα τα ακίνητα και είναι σίγουροι ότι θα περάσουν και αναμένουμε τα αποτελέσματα (από σήμερα ή έως την Δευτέρα) για να μπούμε σε πλήρη δραστηριοποίηση. Φέτος, δεν έχουμε πάρα πολλά σπίτια. Κατά κύριο λόγο υπάρχουν studios. Τα δίχωρα δεν είναι πάρα πολλά, οπότε προβλέπεται να αντιμετωπίσουμε θέμα. Νομίζω ότι φέτος θα έρθουν περισσότεροι από πέρυσι. Οι δίχωρες γκαρσονιέρες που προτιμούνται κατά κύριο λόγο είναι σε έλλειψη. Τα studios είναι περισσότερα. Οι τιμές είναι ελαφρώς ανοδικές λόγω και της έλλειψης, αλλά κατά ένα 10-15% περισσότερο. Ένα studio χωρίς επίπλωση θα το βρίσκαμε στην τιμή από 180 έως 200 ευρώ. ‘Ένα επιπλωμένο studio θα το βρίσκαμε από 180 μέχρι 240 ευρώ. Τα δίχωρα στον κέντρο είναι στα 250 με 300 ευρώ περίπου (ανάλογα με την παλαιότητα, την θέση και τα τετραγωνικά του ακινήτου). Όπως πάντα, υπάρχει μια ομάδα ενδιαφερομένων πριν βγουν τα αποτελέσματα, περισσότερο για διερευνητικούς λόγους βέβαια καθώς όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα για να κλείσουν. Σαφώς, κάθε χρόνο η είσοδος των φοιτητών είναι θετική για την πόλη μας και για οποιαδήποτε φοιτητούπολη και εγώ θέλω να πιστεύω ότι φέτος είναι και καλύτερα τα πράγματα. Βέβαια και πέρυσι δεν πήγαμε άσχημα σαν μεσιτικά γραφεία. Νοικιάστηκαν όλα τα σπίτια που ήταν διαθέσιμα στην Ξάνθη, απλώς εκ των υστέρων παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, καθώς πολλοί εκ των φοιτητών άφηναν τα σπίτια λόγω του κορωνοϊού και λόγω ότι δεν γίνονταν τα μαθήματα δια ζώσης. Οπότε στην πορεία του έτους είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις. Αυτά τα παιδιά εμφανίζονται ξανά και ζητούν πάλι σπίτι, οπότε έχουμε και τους περσινούς που εγκατέλειψαν κάποια σπίτια και είναι ήδη φοιτητές και πιθανολογούν – και εγώ το πιστεύω αυτό – ότι τα μαθήματα φέτος θα γίνουν δια ζώσης. Οπότε θέλουν να τακτοποιηθούν και αυτοί. Θα υπάρχει πάλι κίνηση. Είναι αρκετοί οι φοιτητές που περνούν στην Ξάνθη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι διακρίνεται έλλειψη διαθεσιμότητας για να τους καλύψουμε αυτούς τους φοιτητές. Η κατηγορία των ακινήτων που ζητούν είναι μια κατηγορία που ζητούν και άλλες κοινωνικές ομάδες και όλα αυτά, πάντα σε συνδυασμό με το γεγονός της έλλειψης οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία δεκαετία λόγω της κρίσης. Εκεί καταλήγουμε και αυτό εισπράττουμε. Δεν κτίστηκαν πολυκατοικίες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τα κεντρικά οικόπεδα είναι και αυτά ελάχιστα (οι φοιτητές αναζητούν κεντρικά σημεία της πόλης) οπότε από εδώ και πέρα βλέπουμε ότι θα έχουμε για αρκετά χρόνια, ένα τέτοιο πρόβλημα περιορισμένης διαθεσιμότητας, κάτι που θα μας οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών. Εξάλλου η Ξάνθη μαζί με την Κομοτηνή, είναι από τις φθηνότερες επαρχιακές φοιτητουπόλεις όσον αφορά στην κατοικία και στην μίσθωση και στην αγορά. Η έλλειψη αυτή ίσως οδηγήσει τα πράγματα προς τα επάνω.