ΣΟΚ! Ούτε ένας νέος φοιτητής, στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης – Δηλώσεις στην «Θ»

Με βάση τα νέα δεδομένα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια…

Κατά τα άλλα ανακούφιση για τους υποψηφίους με την έκδοση των αποτελεσμάτων

Μιλά στην «Θ» ο φροντιστής Ηρακλής Ζωγράφος

Τέλος μπήκε στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων στην πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ όλης της χώρας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης, δεν εισήχθη ούτε ένας φοιτητής και έτσι για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος μένουν κενές 108 θέσεις που είχαν ανακοινωθεί, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και στην γενικότερη οικονομία της Ξάνθης.

 


Κατά τα άλλα σε γενικές γραμμές όσον αφορά στις εκτιμήσεις αναφορικά με τις βάσεις, αυτές επιβεβαιώθηκαν, ενώ παρατηρήθηκε πτώση βάσεων στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, αλλά και θεαματική άνοδος στις Ιατρικές Σχολές. Ανοδική πορεία σημείωσαν και οι σχολές Πληροφορικής και Οικονομικών,– όπως αναφέρει μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός Φροντιστής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Φροντιστών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία κ. Ηρακλής Ζωγράφος.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Ζωγράφος εξήγησε στην «Θ» ότι:
Γενικώς, οι εκτιμήσεις – όχι μόνον οι δικές μας, αλλά όλων – επιβεβαιώθηκαν. Είμαστε σε μια εποχή που ανέβηκαν και μάλιστα σε μερικές σχολές, ανέβηκαν πάρα πολύ. Το Χημικών Μηχανικών στην Θεσσαλονίκη που φυσιολογικά οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα ανέβει τις 17.000 μονάδες, πραγματικά συνέβη. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση 400 – 500 μορίων από εκεί.
Όσο βγάζουμε αποτελέσματα, με τα παιδιά μας που πέρασαν, ξέρουμε ότι τα παιδιά μας πέρασαν στην πρώτη ή στην δεύτερη επιλογή τους. Οπότε είμαστε καλά και αφού πέρασαν στην πρώτη ή στην δεύτερη επιλογή τους και οι προβλέψεις μας για την άνοδο ή την πτώση των βάσεων, ήταν επιτυχείς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΤΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»

Δυναμική είναι η άνοδος τα τελευταία χρόνια των οικονομικών σχολών και τμημάτων τα οποία και φέτος κέρδισαν ακόμα και 600 μόρια, σπάζοντας το φράγμα ακόμα και των 18.000 μορίων.
Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος και στις σχολές και τμήματα Πληροφορικής, τα οποία κέρδισαν ακόμα και 500 μόρια φέτος.
Όπως εξηγεί ο κ. Ζωγράφος, τα οικονομικά και η πληροφορική, είναι τα επαγγέλματα του «μέλλοντος». Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το χρήμα, την λογιστική, τα τραπεζικά, τα οικονομικά ή με τους υπολογιστές, είναι αυτό που για τα επόμενα 20-30 χρόνια θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων που θέλουν να βγουν στην αγορά εργασίας. Προφανώς η ζήτηση είναι μεγάλη και επειδή ακριβώς οι βάσεις αυξομειώνονται ανάλογα με την αγορά και την ζήτηση, για αυτό εδώ και χρόνια, παίρνουν την ανιούσα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ – ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ (ΚΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ) ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σε ο,τι αφορά στο κομμάτι της θεωρητικής κατεύθυνσης και του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, τα «κορεσμένα» επαγγέλματα (όπως χαρακτηρίζονταν τα προηγούμενα χρόνια) δεν φαίνεται να προτιμώνται, γεγονός που «έριξε» και τις βάσεις εισαγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, υπάρχει ένα τμήμα της θεωρητικής κατεύθυνσης, το Κοινωνικής Εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, κυρίως από τους Θρακιώτες και επειδή υπάρχει στην Κομοτηνή ένα αντίστοιχο τμήμα, αλλά υπάρχει και ένα τμήμα στην Πάτρα που το προτιμούν τα παιδιά της Αθήνας και της Πελλοπονήσου. Ξέρετε ότι τα παιδιά της θεωρητικής δεν έχουν πολλές διεξόδους (αν δεν είναι Νομική, Ψυχολογία ή Φιλολογία) από το επιστημονικό τους πεδίο, οπότε το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού τους προκαλεί ένα ενδιαφέρον και για αυτό τα τμήματα της Κοινωνικής Εργασίας έχουν ανέβει αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Αναφορικά με τις σχολές και τα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, παρατηρήθηκαν απώλειες ακόμα και στις πιο περιζήτητες επιλογές των υποψηφίων, με μοναδική εξαίρεση την Νομική Αθηνών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά της θεωρητικής που έδωσαν εξετάσεις, είναι – κατά μικρό αριθμό, αλλά είναι – λιγότερα από αυτά που έδωσαν πέρυσι και πρόπερσι. Οπότε η ζήτηση για σχολές θεωρητικής, αυτομάτως μικραίνει αφού έχουμε λιγότερα παιδιά. Λιγότερα παιδιά έδωσαν πανελλήνιες και εκ των πραγμάτων λιγότερα πέρασαν και εκ των πραγμάτων λιγότερα έγραψαν πολύ καλά μόρια και άρα εκ των πραγμάτων είναι μικρότερες οι βάσεις, γιατί ήταν μικρότερη και η ζήτηση. Ακόμη και για τις περιζήτητες σχολές έχουμε λιγότερα παιδιά (σε απόλυτο αριθμό) που αρίστευσαν σε σχέση με πέρυσι.
Έχουμε ξανασυζητήσει ότι αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 22 τμήματα που βγάζουν Φιλολόγους. Όταν συμβαίνει αυτό, σκεφτείτε ότι περίπου 20000 Φιλόλογοι βγαίνουν κάθε χρόνο. Που να απορροφηθούν; Σε ποια αγορά εργασίας; Για αυτό ακριβώς τα παιδιά δεν προτιμούν την θεωρητική. Κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, τα παιδιά που διαλέγουν ανθρωπιστικές σπουδές, μειώνονται, όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά και πανελλαδικά. Θυμάμαι, όταν ήμουν μαθητής, το επάγγελμα που είχε «κορεστεί» τότε, ήταν το επάγγελμα του Μαθηματικού. Οι καθηγητές μας και οι φροντιστές μας, μας προειδοποιούσαν να μην διαλέξουμε μαθηματικό, διότι είχε κλείσει η επετηρίδα, με αποτέλεσμα 10 χρόνια μετά – όταν προσπάθησα να λειτουργήσω το φροντιστήριο – να μην έχω μαθηματικό για να συνεργαστώ. Διότι το «μην δηλώσετε μαθηματικό» κάποια στιγμή φτάνει στο «δεν υπάρχουν μαθηματικοί» μετά από κάποια χρόνια.

759 ΜΟΡΙΑ ΕΠΑΝΩ ΦΕΤΟΣ, Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Αντίθετη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι Ιατρικές Σχολές, με την θεαματική άνοδο των βάσεων.
Μάλιστα στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η άνοδος των βάσεων ανήλθε σε 759 μόρια ή 4,4% σε σχέση με το 2020, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 18.159 μόρια, από 17.400 μόρια το 2020.
Όπως εξηγεί στην «Θ» ο κ. Ζωγράφος:
Η άνοδος των ιατρικών έχει και φετινή εξήγηση, πέρα από το τι ψάχνουν τα παιδιά. Φέτος, τα παιδιά στο μάθημα της Χημείας, που ήταν ένα από τα δύο μαθήματα βαρύτητας των Ιατρικών Σχολών, πήγαν πολύ καλύτερα από πέρυσι και πρόπερσι. Ήταν επόμενο λοιπόν – αφού επρόκειτο για μάθημα βαρύτητας – να έχουν συγκομιδή καλύτερων μορίων και άρα να οδηγηθούμε σε άνοδο των ιατρικών σχολών. Σε κάποια τμήματα οι διαφορές είναι έντονες. Δηλαδή αν μου έλεγε κάποιος πριν βγουν οι βάσεις, ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα ήταν 750 μόρια επάνω, θα του έλεγα ότι «μπορεί να είναι επάνω, αλλά όχι τόσο πολύ» και όμως είναι. Επιπλέον αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι ότι φέτος ισχύουν τα μαθήματα βαρύτητας. Πέρυσι δεν υπήρχαν μαθήματα βαρύτητας. Τα μόρια των παιδιών έβγαιναν μέσα από τον μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων. Τώρα, βγήκαν από τον μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων και τον συνυπολογισμό των μαθημάτων βαρύτητας. Αυτό δίνει στα παιδιά extra μόρια από αυτά που θα έπαιρναν με το παλιό σύστημα. Οπότε μοιραία, ανεβαίνουμε και από εκεί.

ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ «ΚΛΙΣΕ» ΟΤΙ «ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ»

Τέλος σε ο,τι αφορά στα Ξανθιωτάκια, ο ίδιος σημειώνει ότι:
Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι για τα 70 Ξανθιωτάκια του φροντιστηρίου μας, που είχαμε στην Γ΄Λυκειου και πλέον είναι φοιτητές στην πρώτη ή δεύτερη επιλογή τους. Οπότε εγώ ως φροντιστής, καθηγητής και δάσκαλός τους, μόνο ευχαριστημένος μπορώ να είμαι. Φυσικά είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια και την αξιοπρέπεια όλων, ασχέτως αποτελέσματος, αλλά όταν έρχονται και τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να μην χαρείς. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά που έδωσαν φέτος πανελλήνιες, επί δύο χρόνια είχαν αυτό που ονομάζουμε «τηλεκπαίδευση» στο σχολείο (που – ας μην κρυβόμαστε – δεν λειτούργησε και πολύ καλά), είχαν την τηλεκπαίδευση και την φυσική παρουσία (όσο είχαμε φυσική παρουσία) στα φροντιστήρια, που ευτυχώς λειτούργησαν πάρα πολύ καλά όχι μόνο στο δικό μας φροντιστήριο αλλά σε όλα τα φροντιστήρια της πόλης (έχω καθαρή εικόνα εκεί), οπότε μόνο ήρωες μπορεί να είναι αυτά τα παιδιά. Αυτό το «κλισέ» που λέμε ότι «οι κόποι τους δικαιώθηκαν», φέτος έχει μεγαλύτερη αξία.