Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12, τρέχουν να προλάβουν τα νέα όρια ηλικίας

 

Στο τέλος του 2021 ολοκληρώνονται οι μεταβατικές διατάξεις που προβλέφθηκαν το 2015, όταν έκλεισαν σχεδόν όλες οι πόρτες για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα επιλέγουν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης φοβούμενοι ότι με την έλευση της νέας χρονιάς θα αλλάξουν τα δεδομένα, παρόλο που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν θα διαφοροποιηθεί.
Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξάνεται, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στον e-ΕΦΚΑ, όπου ήδη εκκρεμούν περίπου 300.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική και εφάπαξ.
Υπερδιπλάσιες είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο δημόσιο, λόγω της αποχώρησης των καθηγητών. Και τα στοιχεία Μαΐου του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», δείχνουν ότι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν στις 13.058, διπλάσιες σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι (6.545).
Από τον Ιανουάριο του 2022, τα γενικά όρια ηλικίας «κλειδώνουν» στα 67 έτη με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) το λιγότερο, ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ημέρες ασφάλισης).
Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021, δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ισχύουν από 1/1/2022 και εφεξής.
Φέτος ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος σύγκλισης όλων των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον γενικό κανόνα της εξόδου στα 62 ή τα 67.
Ωστόσο, χιλιάδες ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης εξόδου.
Διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές που επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το νέο έτος δεν αφορούν όλους τους ασφαλισμένους και μπορούν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την εργασία τους με τις ισχύουσες διατάξεις εφόσον:
• Έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021, δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ισχύουν από 1/1/2022 και εφεξής.
• Έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας. Έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης και μετά την 1/1/2021, καθώς ισχύει κανονικά και δεν καταργείται.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι η μαζική αποχώρηση προς τη σύνταξη συνδέεται και με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, πέρα από νέα όρια συνταξιοδότησης το 2022.
Η πανδημία μπορεί να επηρεάσει τις συντάξιμες αποδοχές και να τους οδηγήσει σε χαμηλότερες συντάξεις.
Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 ασφαλισμένοι δεν θίγονται από τις αλλαγές που φέρνει το 2022 και μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο, ασφαλισμένους με 35ετίες στο Δημόσιο και σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, οι οποίοι με τα μεταβατικά όρια ηλικίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 ή τα 67.