Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Επαγγελματικού κόσμου, μιλούν στην «Θ»
Ακόμη ένα «χαστούκι» στην οικονομία της, μετρά η Ξάνθη, καθώς μπορεί σε πρώτη ανάγνωση ο μειωμένος (κατά 200 περίπου σε σχέση με πέρυσι) αριθμός των εισακτέων στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και ο ισχνός έως μηδαμινός αριθμός των νέων φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, να είναι για πολλούς απλά ένας…αριθμός, ωστόσο μεταφράζεται και σε απώλεια «τζίρου», από μεσιτικά γραφεία, καφέ – μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.
Κάτι που επιβεβαιώνουν μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας, αποτυπώνει και την εικόνα που άφησε στην αγορά, η περίοδος των θερινών εκπτώσεων.
Η ζημιά που συντελείται αυτήν την στιγμή είναι υπολογίσιμη και όχι αμελητέα – η Ξάνθη θεωρείται «φοιτητούπολη»
Αναλυτικότερα η κ. Τσιακίρογλου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Το γεγονός της ύπαρξης των πανεπιστημίων (όπου υπάρχουν) και της έλευσης φοιτητών, δημιουργεί προστιθέμενη αξία ευρύτερα στην οικονομία της εκάστοτε περιοχής. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε αυτήν την στιγμή ότι 200 περίπου σπίτια θα μείνουν ανοίκιαστα και ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονταν – είτε με τους γονείς τους είτε μόνοι τους – κινούσαν «χρήμα» στην πόλη, όχι μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σε όλη την οικονομία της Ξάνθης. Επιπλέον στις Γιορτές Παλιάς Πόλης αλλά και στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές (Καρναβάλι), έδιναν προστιθέμενη αξία γιατί είχαν εν δυνάμει καλεσμένους, όλοι οι φοιτητές.
Η ζημιά που συντελείται αυτήν την στιγμή είναι υπολογίσιμη και όχι αμελητέα, γιατί οι φοιτητές στην περιοχή της Ξάνθης με το πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Ξάνθης, είναι κινητήριος «δύναμη» της οικονομίας. Υπάρχουν περίοδοι που εκ των πραγμάτων είναι «νεκρές» για την οικονομία της περιοχής (δεν υπάρχουν εκδηλώσεις, η κίνηση τον Χειμώνα είναι περιορισμένη στα καταστήματα κλπ) και οι φοιτητές είναι αυτοί που «κινούν» όλη την αγορά. Δίνουν πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Ξάνθης. Καφέδες, φαγητά (εστίαση ευρύτερα), λιανικό εμπόριο (ρούχα, παπούτσια, ζαχαροπλαστεία, βιβλιοπωλεία κ.ο.κ). Σε κάθε διαστρωμάτωση επαγγελματικής δραστηριότητας, οι φοιτητές συνδράμουν οικονομικά με το δικό τους «λιθαράκι». Οπότε, όλο αυτό στην Ξάνθη (γιατί το πρόβλημα εντοπίστηκε στην Ξάνθη) δημιουργεί το «μείον», από αυτούς τους φοιτητές που δεν θα έρθουν. Και βεβαίως μέσα σε αυτούς που δεν θα έρθουν, είναι και αυτοί που μπορεί να αρνηθούν να έρθουν, κάποιοι που θα ξαναδώσουν, κάποιοι που θα κάνουν μετεγγραφές, οπότε εικάζουμε ότι ίσως να είναι και περισσότεροι αυτοί που δεν θα έρθουν. Ας μην ξεχνάμε και ότι με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, ο κάθε φοιτητής θέλει να είναι και κοντά στην γενέτειρά του. Καλώς ή κακώς, η Ξάνθη είναι μια απομακρυσμένη, ακριτική επαρχία και κάποιοι φοιτητές μπορεί να αρνηθούν να έρθουν, για αυτόν τον λόγο. Επίσης, αυτό που συντελέσθηκε φέτος, δημιουργεί και ένα «κακό κλίμα» και για τα μετέπειτα χρόνια. Οικονομικά όμως, η πεποίθησή μου είναι ότι θα αφήσει το «στίγμα» στην πόλη μας. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη ευρύτερα για την Ξάνθη. Ακούμε για όμορες πόλεις με μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, όπως η Κομοτηνή, που λένε ότι σε «νεκρές» περιόδους για την τοπική οικονομία, οι φοιτητές την «συντηρούν». Κατ΄επέκταση, οι φοιτητές της πόλης μας δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αφού και η Ξάνθη θεωρείται «φοιτητούπολη». Γενικά θεωρώ ότι όλο αυτό δεν δημιουργεί καλό κλίμα για το Πολυτεχνείο στην Ξάνθη.
Εξάλλου, ας μην γελιόμαστε, τέτοια περίοδο – άλλες χρονιές – που είχαν ανακοινωθεί οι βάσεις, η Ξάνθη είχε πάρα πολύ κόσμο και παιδιά με τους γονείς τους, που αναζητούσαν σπίτια. Τώρα όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (γιατί θα έρθουν απευθείας να φάνε και να πιουν τους καφέδες τους) εντοπίζουμε ότι αυτό είναι μειωμένο.
Ακόμη μια «σφαλιάρα» για την πόλη της Ξάνθης
Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου τόνισε ότι:
Πρόκειται για ακόμη μια «σφαλιάρα» για την πόλη της Ξάνθης και προσωπικά δεν παίζω με τους αριθμούς και το αν είναι 7, 8 ή 10 άτομα. Σημασία έχει ότι είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που έπρεπε να μπουν και άρα κάποιος φταίει γι’ αυτό. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τι έχει φταίξει και να λυθεί, γιατί η πόλη της Ξάνθης και ο εμπορικός ιστός, χρόνια ολόκληρα στηρίζεται σε αυτό το κομμάτι (σ.σ. των φοιτητών). Είναι όλα μια αλυσίδα, δηλαδή τα σπίτια που θα μείνουν ανοίκιαστα, τα χρήματα που θα άφηναν στην πόλη κλπ. Μιλάμε για 200 ή και για περισσότερα άτομα (κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσοι θα είναι, αφού κάποιοι δεν έρχονται, κάποιοι δεν μπορούν ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν άλλες σχολές). Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς – σύμφωνα με αυτά που έχουμε διαβάσει – είναι ότι κάτι έχει γίνει και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Δεν γίνεται να ακούμε ότι με τόσες χιλιάδες μόρια, υπάρχουν άτομα που δεν πέρασαν εδώ. Βέβαια δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πλήττεται η πόλη της Ξάνθης και όλη η αγορά, γιατί από τους φοιτητές μένουν και χρήματα στην πόλη. Και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που παίζουμε – στην κυριολεξία – όλοι με τα ευρώ, είναι μια μεγάλη «πληγή». Αν σκεφτούμε ο καθένας από αυτούς αφήνει 600-700 ή 800 ευρώ το μήνα στην πόλη, είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ που χάνονται από την πόλη. Φτάνει πλέον όλο αυτό. Περάσαμε ενάμιση χρόνο δύσκολο και έρχεται – δυστυχώς – ένα τετράμηνο ακόμη πιο δύσκολο και αντί να διορθωθούν κάποια πράγματα, βλέπουμε ότι χειροτερεύουν. Είναι – όπως είπα στην αρχή – ακόμη μια «σφαλιάρα» και πρέπει να βρεθεί που έγινε το λάθος και να μπορέσουμε να το διορθώσουμε άμεσα (όχι την επόμενη χρονιά, αλλά πριν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά) Οι παλιοί έλεγαν ότι «όταν δουλεύεις κάνεις και λάθη και ο σκοπός είναι να προλαβαίνεις να τα διορθώσεις». Πρέπει λοιπόν να εντοπιστεί το πρόβλημα και να διορθωθεί άμεσα, όσο γίνεται να διορθωθεί (δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί γιατί έχουν βγει οι βάσεις). Δεν είναι δυνατόν να έχουμε υψηλότερες βάσεις από άλλα πανεπιστήμια, άρα κάτι έχει γίνει λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Ας αφήσουμε το «παιχνίδι» με τα νούμερα των εισακτέων (30-150-200). Το νούμερο είναι μεγάλο και επιτέλους πρέπει να κοιτάξουν την Θράκη. Η Θράκη αυτήν την στιγμή είναι το πιο φτωχό κομμάτι της Ελλάδος από ολες τις απόψεις. Πρέπει να σκύψουν στην Θράκη και να κοιτάξουν πως θα βελτιώσουν κάποια πράγματα, γιατί είμαστε «παραπεταμένοι» σε όλα τα θέματα.
«Περίεργο» και αυτό το καλοκαίρι με την κίνηση στην αγορά – Πεσμένος ο Αύγουστος, μετά τις 15 του μήνα
Τέλος, δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Μίλκογλου, αναφέρθηκε και στην κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων που έληξαν χθες, σημειώνοντας ότι:
Υπήρχε μια κίνηση στην αγορά. Βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη με ποσοστά, ωστόσο ήταν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιπος Αύγουστος ήταν πάρα πολύ «πεσμένος». Η αναλογία θα φανεί τις υπόλοιπες μέρες. Χθες ήταν η τελευταία μέρα. Θα ακολουθήσουν κάποιες προσφορές – γιατί μπαίνουμε στο κομμάτι της αλλαγής από τα καλοκαιρινά στα φθινοπωρινά – οπότε και θα συνεχίσουμε με κάποια δεκαήμερα και μετά θα μπορέσουμε να κρίνουμε πως ήταν το ταμείο μας. Γενικά και αυτό ήταν ένα «περίεργο» Καλοκαίρι. Κάποιες μέρες είχε κίνηση, ενώ κάποιες άλλες, οι ημέρες θύμιζαν «Δεκαπενταύγουστο». Φυσικά η αγορά δεν μπορούσε να κινηθεί όπως θα θέλαμε όλοι και αυτό ήταν αναμενόμενο, με έναν σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό (δεν είμαστε τουριστική περιοχή και όσοι μένουν εδώ, πηγαίνουν προς την θάλασσα). Εδώ θα πρέπει να κοιτάξουμε και την τουριστική προβολή της Ξάνθης για να τονώσουμε την αγορά της. Το κυριότερο βέβαια είναι να γίνει γρήγορα – δηλαδή χθες – κάτι με τους φοιτητές.