Μετά τον «θόρυβο» από δημοσιεύματα περί ενδεχόμενου lockdown στην πόλη μας…
Πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, άλλες πόλεις της ΑΜΘ – Η εξάπλωση δεν σταματά εύκολα, σημειώνει μεταξύ άλλων, ο ίδιος στην «Θ»
Αρκετοί Ξανθιώτες «θορυβήθηκαν» χθες, από δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, που ανέφεραν ότι η Ξάνθη «φλερτάρει» με μίνι lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά και την τελευταία αύξηση που παρουσίασε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα.
Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα και ποια είναι η πραγματική εικόνα της πόλης μας, σε ο,τι αφορά στο ιικό φορτίο; Είναι αρκετό από μόνο του το ιικό φορτίο στα λύματα να προϊδεάσει για ένα τρίτο – έστω και μίνι – lockdown;
Σε όλα τα παραπάνω απαντά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» ο Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κουρέας, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος του εργαστηρίου για τις έρευνες στα λύματα της Ξάνθης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Κουρέας εξήγησε ότι:
Η Ξάνθη σε κάποια στιγμή είχε «μηδενίσει» όσον αφορά στο ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο η κατάσταση αυτή, αναστράφηκε κάποια στιγμή και υπήρχε μια κλιμακούμενη αύξηση. Το 282% που υπήρξε την προπερασμένη εβδομάδα – όπως έχουμε συζητήσει ξανά – υπολογίζεται επί της προηγούμενης εβδομάδας που ήταν πολύ χαμηλό. Ωστόσο, τα επίπεδα αυτήν την στιγμή στην Ξάνθη, δεν είναι χαμηλά. Είναι σημαντικά, αλλά όχι τρομακτικά. Δείχνουν ένα φορτίο. Όσον αφορά στην διασπορά, η επιτήρηση των λυμάτων, δεν είναι ένα αυτόνομο εργαλείο. Συνεκτιμάται μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για να το πω πιο απλά, η εκτίμηση η δική μου είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει μια πόλη από τα λύματα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συμφωνία και με τα κρούσματα και με το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία.
Η εικόνα είναι ότι υπήρχε μια κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες στο ιικό φορτίο. Είναι στην ουσία οι δύο τελευταίες εβδομάδες που δείχνουν μια ανοδική πορεία.
ΠΙΟ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΘ – ΜΕΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Από επιδημιολογική σκοπιά φαίνονται πιο επιβαρυμένες άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα φαίνονται να έχουν περισσότερα κρούσματα. Βέβαια στην Αλεξανδρούπολη, όπου ελέγχουμε και εκεί τα λύματα, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αύξηση. Η χρονοσειρά της Ξάνθης, προς το τέλος του Ιουνίου, μέχρι και τα μέσα Ιουλίου είχε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Άρχισαν κάποιες μικρές συγκεντρώσεις προς τα μέσα του Ιουλίου, υπήρχε μετά πάλι μια πτώση και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπάρχει μια κλιμάκωση.
Δεν έχουμε εικόνα από τα λύματα όλης της Ελλάδας. Στο εργαστήριό μας, ελέγχουμε τέσσερις περιοχές, δηλαδή Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Από αυτές τις τέσσερις, θα έλεγα ότι η Ξάνθη αντιπροσωπεύει μια μέση κατάσταση όσον αφορά στο ιικό φορτίο. Δηλαδή δεν είναι ούτε πολύ χαμηλά, ούτε τρομακτικά υψηλά.
Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΥΚΟΛΑ – ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Κλείνοντας ο κ. Κουρέας, σημείωσε με έμφαση ότι:
Όπως είναι η κατάσταση, όχι μόνον στην Ξάνθη αλλά σε όλη την χώρα, η εξάπλωση δεν σταματά εύκολα. Επομένως, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, το ζήτημα είναι να προστατευτούμε και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινότητας, μέσω των εμβολιασμών, προκειμένου να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας αλλά και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην κοινωνία.