Γ. Μανιός: Σε λίγο θα ανάβουν…κερί στο Άγιο Όρος– Κινδυνεύουμε με αφανισμό

«Βράζει» το Θρακικό Πέλαγος με τις συνεχείς παραβιάσεις των Τούρκων ψαράδων

Δεν γίνεται τίποτα με το αλιευτικό δίκαιο – Πάνω από 80% η πτώση στα αλιεύματα,  σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Στα νερά του…Αγίου Όρους, κοντεύουν να φτάσουν οι Τούρκοι αλιείς, συνεχίζοντας την προκλητική τους στάση και την υπεραλίευση, που – μαζί με τα όσα υπέστησαν τα νερά του Θρακικού Πελάγους με το πλαγκτόν το προηγούμενο διάστημα– συμβάλλουν στην μεγάλη πτώση του πληθυσμού των αλιευμάτων, οδηγώντας τους ψαράδες σε απόγνωση κάνοντας λόγο για «αφανισμό του επαγγέλματός τους».

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος Γρι-Γρι Καβάλας κ. Γιάννης Μανιός, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα και στο «αλιευτικό δίκαιο», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την προσαρμογή των εργαλείων των ελλήνων αλιέων στους κανόνες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΝΑΒΟΥΝ…ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΛΙΕΙΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Μανιός εξήγησε στην «Θ» ότι:

Την τελευταία φορά τους είδαμε στα 4-4,5 μίλια (δηλαδή δυο μίλια μέσα από το κανονικό) στην Μάκρη.  Έρχονται παντού. Σε λίγο καιρό θα…ανάβουν κερί στο Άγιο Όρος, οι Τούρκοι. Οι Έλληνες ψαράδες τους φωνάζουν, φωνάζουν το Λιμεναρχείο, έρχεται το Λιμεναρχείο, τους κάνει κάποια παρατήρηση – σύσταση για να φύγουν και μέχρι εκεί.  Τα ελληνικά σκάφη είναι εφοδιασμένα με το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού σκαφών και αυτό παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας. Ο Τούρκος δεν έχει τέτοιο πράγμα, οπότε δεν τον παρακολουθεί κανένας, ενώ σε εμάς μόλις θα μας «χτυπήσει» το δορυφορικό ότι είμαστε μέσα στα 6 μίλια (έστω και 5950), έρχεται και πρόστιμο και η αφαίρεση για 20 μέρες της άδειας σαν ποινή, διότι αυτήν την εποχή η μηχανότρατα δουλεύει στα διεθνή ύδατα. Αν μπούμε λοιπόν στα εθνικά μας ύδατα, έχουμε τις επιπτώσεις του νόμου. Από τον Οκτώβρη και μετά μπαίνουμε στα χωρικά. Οι Τούρκοι όμως μπαίνουν στα δυο – τρία μίλια της Σαμοθράκης και φτάνουν και στην Θάσο και τα γρι-γρι και οι μηχανότρατες. Οι τελευταίες αναφορές έγιναν και για γρι-γρι, που λόγω καιρού έφυγαν αυτές τις ημέρες, αλλά από την άλλη εβδομάδα θα ξαναέρθουν.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΕΜΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΑΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ…ΤΙΠΟΤΑ

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το τι γίνεται γενικότερα με το αλιευτικό δίκαιο, ο κ. Μανιός απαντά:

Τίποτα. Έχουν και αυτοί δικαίωμα από ότι λένε, στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Εμείς έχουμε κάνει ο,τι μας έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε βελτιώσει τα δίχτυα μας με βάση τις οδηγίες, έχουμε κρατήσει τα μέτρα ασφαλείας, αλλά οι Τούρκοι έχουν τεράστιες διαφορές ακόμη και στα αλιευτικά εργαλεία. Εμείς προσέχουμε τον γόνο, τα μικρά ψάρια, έχουμε προσαρμόσει τα εργαλεία ώστε να μην πιάνουμε υπομεγέθη ψάρια, ενώ ο Τούρκος δεν έχει τέτοια πράγματα.

 

80-90% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ – ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ 

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Σαφέστατα και όλο αυτό έχει επιπτώσεις στα αλιεύματα. Κατά αρχήν, όταν το ΙΝΑΛΕ με προγράμματα που κάνει, μετρά τα ιχθυαποθέματα, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα από τους Τούρκους σχετικά με το τι απόθεμα έχουν βγάλει και τι απόθεμα έχει μείνει στην θάλασσα. Οι έρευνες γίνονται μόνο με ελληνικά στοιχεία. Τα τουρκικά στοιχεία δεν τα γνωρίζουμε. Λόγω των Τούρκων αλλά και λόγω του παγκτόν αυτήν την εποχή έχει πέσει ένα 80% με ένα 90% στα αλιεύματα. Στον γαύρο και στην σαρδέλα για παράδειγμα, που κυνηγά το γρι –γρι, ένα 80% έχει πέσει. Στην μηχανότρατα με τους Τούρκους, οι δικοί μας σταμάτησαν. Δεν μπορούν να δουλέψουν. Δεν έχει αποθέματα. Δεν έχει ψάρια. Βγάζουν πάρα πολύ λίγα. Βέβαια το 80% το βάζω με αστερίσκο, γιατί δεν ξέρω αν οφείλεται μόνο στους Τούρκους ή και στο πλαγκτόν που έχει πέσει και έχει «αρρωστήσει» η θάλασσα. Δεν μπορώ να πω ότι γίνεται λόγω των Τούρκων. Σίγουρα όμως είναι όλα μαζί. Εμείς πάμε για… αφανισμό.

Δεν ξέρω πως θα κρατήσουμε τα πληρώματα. Τα σκάφη «τελείωσαν». Όπως έγιναν τα πράγματα, με τα καύσιμα που έχουμε, με το προσωπικό που πρέπει να πληρώσουμε, με τα  έξοδα που έχουμε και τις υποχρεώσεις του κάθε σκάφους, δεν «βγαίνουμε».

Λίγο η θάλασσα με το πλαγκτόν, λίγο η υπεραλίευση από τους Τούρκους με τα πολύ μεγάλα εργαλεία που έχουν, εμείς πάμε προς εξαφάνιση. Οι προβλέψεις για τον Χειμώνα είναι δυσοίωνες. Θα δείξει την 1η Οκτώβρη, που θα βγουν οι μηχανότρατες, τι θα γίνει. Έχουμε και μια πανελλήνια Γενική Συνέλευση στις 26 του μηνός, στον Βόλο και εκεί θα συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα. Πάντως με τους Τούρκους υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Μιλώ καθημερινά και με συναδέλφους από Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη και Μαρώνεια και ειδικά από την Μαρώνεια μου λένε ότι μέρα παρά μέρα βλέπουν τους Τούρκους από το σπίτι τους.

 

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 50-60 ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Κλείνοντας ο κ. Μανιός σημείωσε ότι:

Είναι ενημερωμένα για την κατάσταση και τα Λιμεναρχεία και κάνουν ο,τι είναι στο χέρι τους να κάνουν, είναι ενημερωμένο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι ενημερωμένος – προσωπικά από εμένα – και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  κ. Παναγιωτόπουλος για το θέμα αυτό. Αυτήν την στιγμή, για να κάνεις «ομελέτα» πρέπει να σπάσεις και «αυγά». Πρέπει να τους «κουνήσεις» γερά. Θα πρέπει κατά αρχήν να προσαρμόσουν τα εργαλεία τους όπως ορίζει η ΕΕ (όπως κάναμε και εμείς), αφού δεν μπορούν να φύγουν. Δουλεύουν 50-60 μίλια μακριά από την Τουρκία, όταν έρχονται στην Θάσο .Τόσο θράσος υπάρχει. Όσο για την Λήμνο και την Μυτιλήνη, τα έχουν «αφανίσει» εκείνα τα μέρη με το σκεπτικό των διεθνών υδάτων και αφού έχουν «φάει» τον τόπο έρχονται και στα δικά μας χωρικά ύδατα.