Μ. Τσέπελης: Εμπρησμός, η φωτιά στον ΧΥΤΑ Εξοχής

Ολονύκτια η μάχη, με επιχωματώσεις, από τα συνεργεία του Δήμου Ξάνθης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία

1.5 εκ. ευρώ για την Μονάδα Προεπεξεργασίας – Προσπαθούμε να επανεντάξουμε την τέταρτη λεκάνη που απενάχθηκε με την προηγούμενη διοίκηση

 

Ολονύκτια μάχη έδωσαν τα συνεργεία του Δήμου Ξάνθης για την επιχωμάτωση καθώς και οι άνδρες της Πυροσβεστιής Υπηρεσίας Ξάνθης, προκειμένου να περιορίσουν και να σβήσουν την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Εξοχής, το βράδυ της Πέμπτης. Η φωτιά ήταν ορατή και από την πόλη της Ξάνθης (όπως φαίνεται και στην αποκλειστική φωτογραφία της thraki.com.gr ) ενώ το σύννεφο καπνού που είχε δημιουργηθεί και πού εκ των πραγμάτων περιείχε επιβλαβείς ουσίες και συστατικά λόγω του ανέμου, κατευθύνθηκε προς τους γύρω οικισμούς και στην πόλη της Ξάνθης, η οποία μύριζε «καμμένο» και καθόλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας (Παρασκευή).

Το συμβάν, αποδίδεται σε πρώτη φάση σε εμπρησμό, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται τόσο στο έργο της Μονάδας Προεπεξεργασίας όσο και στην προσπάθεια του δήμου για την επανένταξη του έργου του ΧΥΤΑ (4η Λεκάνη). Ένα έργο που θα… έσωζε την όλη κατάσταση και την διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο όμως απεντάχθηκε και «χάθηκε», μετά τον αποκλεισμό των δύο Ξανθιώτικων κοινοπραξιών από την πρώτη φάση της αξιολόγησης και τις ενστάσεις που ακολούθησαν.

 

ΗΤΑΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ – ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΣΒΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Τόσο η δική μας άποψη, όσο και η άποψη της πυροσβεστικής είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό. Δεν νοείται ούτε από τις καιρικές συνθήκες που υπάρχουν ούτε από την βραδινή ώρα αλλά και λόγω και του ότι και τα σκουπίδια ήταν υγρά ακόμη (φρέσκα) να υπάρξει αυτανάφλεξη και μάλιστα σε δύο σημεία, που ξεκίνησε από τον πρανές (χαμηλά σημεία). Εμείς αμέσως και με τα δικά μας μηχανήματα αλλά και με ιδιώτες, δουλέψαμε όλη την νύχτα στον ΧΥΤΑ και έτσι μέχρι τα ξημερώματα είχαμε ολοκληρώσει όλη την διαδικασία επιχωμάτωσης, όλου του κομματιού της χωματερής που πήρε φωτιά και βέβαια και με την παρουσία της πυροσβεστικής, όπου ήταν απαραίτητη να παρέμβει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι ντροπή για την υγεία του κόσμου αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, που καταλήγουν επικίνδυνοι για το γενικό σύνολο των πολιτών.

1.5 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΠΟΥ ΑΠΕΝΑΧΘΗΚΕ

Αναφορικά με το αν όλη αυτή η κατάσταση (καθώς δεν είναι ούτε  η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που καίγεται ο ΧΥΤΑ) θα επισπεύσει και τις διαδικασίες για την υλοποίηση του πολυπόθητου έργου – που είχε απενταχθεί επί εποχής Δημαρχόπουλου – ο Δήμαρχος τόνισε ότι:

Ούτως ή άλλως –  πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι – έχουμε τύχει της έγκρισης χρηματοδότησης 1.5 εκατομμυρίου για την Μονάδα Προεπεξεργασίας έτσι ώστε να πηγαίνουν λιγότερα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ. Βεβαίως παράλληλα προσπαθούμε να επανεντάξουμε την τέταρτη λεκάνη που, όπως γνωρίζετε, είχε απενταχθεί το έργο αυτό στο παρελθόν, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να μην έχουμε κανένα πρόβλημα στο σύνολο της αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων. Δυστυχώς το συγκεκριμένο έργο ήταν ενταγμένο και λόγω των άστοχων «διαδικασιών», απεντάχθηκε… Θεωρούμε ότι όταν ολοκληρωθεί η μελέτη της Μονάδας Προεπεξεργασίας και πάρουμε επίσημα την έγκριση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, την επόμενη χρονιά θα κάνουμε την δημοπρασία του έργου. Και φέτος είχαμε και άλλη φωτιά, αλλά ήταν μικρή και την προλάβαμε σε ένα λεπτό. Εκείνη ήταν μικρή και είχαμε το νου μας γιατί ξέσπασε μεσημέρι και τα μηχανήματα ήταν σε επιφυλακή. Υπήρξε αυτανάφλεξη, με 45 βαθμούς θερμοκρασία και επιχωματώναμε συνέχεια. Όμως στις 21.00 και 22.00 το βράδυ (σ.σ. που ξέσπασε η προχθεσινή φωτιά), που να φανταστεί κάποιος ότι θα ξεσπάσει φωτιά; Θεωρούμε και με αυτό που είδαμε – και πήγαμε στα 10 πρώτα λεπτά – εκεί που ξέσπασε δεν υπήρχε περίπτωση αυτό να συμβεί από αυτανάφλεξη. Παλεύαμε όλη την νύχτα, με 7 φορτηγά, 2 τσάπες, μπουλντόζα και φορτωτή και εμείς και η Πυροσβεστική. Ο καπνός έφτασε παντού. Στα 32 χρόνια έχω πάει σε 50 φωτιές. Την προηγούμενη φορά, ο κ. Δημαρχόπουλος – που ήταν πρόεδρος την πρώτη χρονιά – έκανε οκτώ μέρες να την σβήσει και εμείς την σβήσαμε μέσα σε 7-10 ώρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους φωτιές σβήνουν με χώμα (με επιχωμάτωση).