ΚΙΝΑΛ ή απλά… ΠΑΣΟΚ – Αναζητούνται «Ποτάμι» και ΔΗΜ.ΑΡ – Στον «πάγο» το ΚΙΔΗΣΟ

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος και την «στροφή» Γερμανίας στην σοσιαλδημοκρατία
-αρ. Χρυσοχοΐδης και Αρ. Σαββίδης, μιλούν στην «Θ»

Σε μια βαθύτερη έρευνα, αναφορικά με τις συνιστώσες που συγκρότησαν το «Κίνημα Αλλαγής» και το αν αυτές συνεχίζουν να υφίστανται – με αφορμή και τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του κόμματος – προχωράει σήμερα η «Θ».
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το «Ποτάμι» αλλά και η «Δημοκρατική Αριστερά» έχουν…τελειώσει και έτσι το ΚΙΝΑΛ σήμερα αποτελείται από το «εξής» ΠΑΣΟΚ, καθώς παραμένει μεν, «παγωμένο» δε, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ)
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, μίλησαν στην «Θ» ο Γραμματέας του ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Χρυσοχοϊδης, καθώς και το πρ. μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του – πάλαι ποτέ – «Ποταμιού» κ. Άρης Σαββίδης.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΔΗΣΟ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε στην «Θ» ότι:
Θεωρητικά υπάρχει (σ.σ. το ΚΙΔΗΣΟ ως συνιστώσα) απλά – εγώ θα σας έλεγα ότι ακόμη και τα υπόλοιπα κόμματα – υπάρχει πια μια έλλειψη επικοινωνίας. Δηλαδή έχει «αποτραβηχτεί» ο καθένας στο σπίτι του και γενικώς δεν υπάρχει δραστηριότητα. Οι σφραγίδες υπάρχουν, αλλά από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η ζέση που υπήρχε παλαιότερα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Υπάρχει μια γενικότερη απογοήτευση, γιατί πολλοί από εμάς στο ΚΙΔΗΣΟ, δεν πιστεύουμε πια ότι το θέμα είναι η αλλαγή προσώπου. Δηλαδή ο,τι αλλαγή και αν γίνει θα προσδώσει μια παροδική «φρεσκάδα» και ένα θετικό δημοσκοπικό αποτέλεσμα – πιθανώς – αλλά βλέπετε ότι αυτό έχει συγκεκριμένα όρια. Δεν υπάρχει περίπτωση όπως είναι το Κίνημα Αλλαγής και με τους ανθρώπους και με τους «μηχανισμούς» (έτσι όπως λειτουργούν) να προσελκύσει μεγαλύτερες μάζες για να το ακολουθήσουν.
Εμείς, δεν έχουμε κάποια «οδηγία» που να λέει ότι «στηρίζουμε τον τάδε υποψήφιο» και δεν θα μπορούσε να υπάρξει με βάση τον τρόπο που σκεφτόμαστε στο ΚΙΔΗΣΟ. Δεν είμαστε άνθρωποι που παίρνουν εύκολα «εντολές» και εκτελούν. Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε άνθρωποι που σκεφτόμαστε και ανάλογα πορευόμαστε. Οπότε δεν υπάρχει μια κεντρική «γραμμή» για το ότι «το ΚΙΔΗΣΟ στηρίζει τον τάδε», ακόμη και για τον Καστανίδη, που τα τελευταία δύο χρόνια ήταν υποστηριχτής του Γ. Παπανδρέου, που θα περίμενε κανείς ότι όλο το κίνημα θα τον στηρίξει. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δεδομένο. Ο καθένας θα ψηφίσει κατά βούληση.
Εμείς δεν βλέπουμε πάντως ότι – ακόμη και αν είναι κάποιος που εμείς δεν τον στηρίζουμε – μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο. Νομίζω ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από κάτω, αφού υποστούμε την «βάσανο» της ΝΔ έτσι όπως είναι ακόμη και ζήσουμε και τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Τότε, από κάτω, μ- πιστεύω ότι – θα ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία θα φέρει αλλαγές στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Ακόμη όμως αυτό, δεν το βλέπω.

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ – ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ

Αναφορικά με τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος για την ηγεσία του κόμματος αλλά και για την αύξηση των ποσοστών του «ΠΑΣΟΚ», ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι:
Ο κ. Λοβέρδος λειτουργεί και σκέφτεται με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από αυτόν που σκέφτονται άλλοι άνθρωποι στον χώρο και δεν ξέρω αν αρκετούς από εμάς μας εκπροσωπεί αυτή η θέση. Δηλαδή αν νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι οι επωνυμίες και τα σύμβολα, νομίζω ότι είναι σε έναν άλλο κόσμο, που εμάς δεν μας εκφράζει. Εμείς θέλουμε, να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα πρυτανεύει το συμφέρον των πολλών και η λογική. Δεν λέω ότι είναι πολύ νωρίς για όλα αυτά, απλά λέω ότι δεν νομίζω πως η αλλαγή προσώπου θα φέρει αυτές τις αλλαγές, διότι όλος ο «μηχανισμός» και όλο το «σύστημα» έχει θέματα που πρέπει να αναθεωρήσει και να τα βάλει στην «βάση» του.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Η «ΣΤΡΟΦΗ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τέλος σε ο,τι αφορά στην «στροφή» της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης προς την σοσιαλδημοκρατία, ο ίδιος σημείωσε ότι:
Όλα αυτά είναι μια πρόκληση η οποία θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή το πώς θα το διαχειριστούν οι σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία – με τις συνεργασίες που θα επιλέξουν – και τι πολιτικές θα εφαρμόσουν, θα κριθούν. Τίποτα δεν είναι δεδομένων. Είχαμε μια διακυβέρνηση πολλών ετών της Μέρκελ, που αναγκαστικά έχει υποστεί μια φθορά (φυσιολογική). Δεν είναι ότι ήρθαν τελείως τα «πάνω – κάτω». Οι διαφορές είναι οριακές. Αυτή η «στροφή», για να τεθεί σε καθοριστική κατεύθυνση, θα πρέπει να ανταποκριθούν όλοι σε αυτά που ζητά ο κόσμος. Παίρνεις την εξουσία, αλλά θα κριθείς για το πώς θα την διαχειριστείς. Δεν είναι όλα δεδομένα. Ότι δηλαδή ο κόσμος στράφηκε στην σοσιαλδημοκρατία. Μέχρι να «παγιωθεί» αυτό, θα πρέπει οι άνθρωποι σε αυτόν τον χώρο, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου, όχι με την έννοια του πελατειακού αλλά με την έννοια του γενικότερου συμφέροντος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΠΟΤΑΜΙ»

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε ότι:
Το «Ποτάμι» δεν υπάρχει τώρα. Δεν υπάρχει τίποτε που να υποκινεί ή να υπάρχει υπόγειο ρεύμα κλπ. Και εγώ σαν πρώην «Ποτάμι» δεν εκπροσωπώ κανέναν και τίποτα πια. Δεν υπάρχει κάποιο «υπόλοιπο». Ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Κάποιοι πήγαν στο ΚΙΝΑΛ, κάποιο στην ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τον επαγελματικό του δρόμο, εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική γιατί δεν υπάρχει «πεδίο» – πλέον – σε κανένα επίπεδο και δεν είμαι φίλα προσκείμενος προς την μία ή την άλλη πλευρά. Άρα οποιαδήποτε «ανάμειξη» του «Ποταμιού» δεν υφίσταται. Πως θα έχει σχέση το ΚΙΝΑΛ με το «Ποτάμι» όταν δεν υπάρχει «Ποτάμι»; Και κάποιος που μπορεί να ήταν στο «Ποτάμι» (Βουλευτής για παράδειγμα) και σήμερα είναι στο ΚΙΝΑΛ, δεν εκπροσωπεί τίποτε από το «Ποτάμι». Το «Ποτάμι» τελείωσε και η λέξη αυτή δεν υπάρχει στην πολιτική. Αν κάποιοι που ήταν αντιπρόεδροι ή στην κεντρική επιτροπή του «Ποταμιού» σήμερα είναι βουελυτές του ΚΙΝΑΛ ή της ΝΔ, δεν σημαίνει ότι το «Ποτάμι» έγινε Νέα Δημοκρατία ή ΚΙΝΑΛ ή έχει καμία σχέση. Δεν υφίσταται «Ποτάμι» και δεν υπάρχει καμία υποψία του να συνεχίζεται μια δραστηριότητα που είναι το «Ποτάμι». Η συνιστώσα αυτή δεν υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ και μετά τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν την κ. Γεννηματά, δεν υπήρχε και ΚΙΝΑΛ. Αυτό που λέτε, έχει τελειώσει με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού. Το ΚΙΝΑΛ έκανε μια προσπάθεια σύμπτυξης και ευθυγράμμισης κάποιων συνιστωσών, απέτυχε και έκλεισε με την δημιουργία του ΚΙΝΑΛ που έγινε στην ουσία ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Καμία συνιστώσα δεν παρέμεινε στην «ιστορία» του ΚΙΝΑΛ γιατί εκεί τελείωσε η προσπάθεια εύρεσης κάποιων κοινών δρόμων. Μετά από λίγο καιρό καιρό, σταμάτησε να υπάρχει και ο «οργανισμός» (ο κομματικός και πολιτικός) που λέγονταν «Ποτάμι» ,άρα και ο καθένας ανάλογα με τις «ρίζες», τις φιλοδοξίες και τις προοπτικές που είχε, πήγε κάπου, γιατί δεν υπήρχε κάτι που να τον κρατά. Το «Ποτάμι» ήταν ένα κόμμα, κάναμε ο,τι κάναμε και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό που προσφέραμε και βλέπουμε να υλοποιείται σε έναν βαθμό από κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν υλοποιούνται και που δεν έγιναν. Εμείς «αποτύχαμε», είμαστε στο σπίτι μας, κάνουμε κάτι άλλο και πολιτικά δεν υπάρχει «Ποτάμι» και δεν υπάρχει και υπόγειο «ρεύμα».