Ανδ. Καφετζής: Προτιμούν ξύλα και pellet οι Ξανθιώτες – Όσοι πρόλαβαν τα πήραν φθηνότερα

Πως διαμορφώνονται οι νέες τιμές μετά τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα

Και πάλι πιο οικονομικά αυτά τα καύσιμα, σημειώνει στην «Θ» ο γνωστός έμπορος

 

Σε έναν άτυπο «αγώνα δρόμου» φαίνεται να επιδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι Ξανθιώτες για να προλάβουν τα αποθέματα σε καυσόξυλα και pellet ώστε να επωφεληθούν από τις τιμές του Καλοκαιριού, αφού οι νέες τιμές φέρνουν και σημαντικές αυξήσεις, λόγω της ανόδου της τιμής στο ρεύμα καθώς και των όσων συμβαίνουν με τις εισαγωγές καυσόξυλων.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός έμπορος καυσόξυλων και pellet κ. Ανδρέας Καφετζής, ο οποίος αναφέρεται παράλληλα και στις νέες τιμές που διαμορφώνονται.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΚΑΙ PELLET ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ – ΟΣΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΑ  ΠΗΡΑΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ – ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Αναλυτικότερα ο κ. Καφετζής εξήγησε στην «Θ» ότι:

Οι Ξανθιώτες χρησιμοποιούν και τα ξύλα και το pellet. Όσοι πρόλαβαν και πήραν νωρίτερα ξύλα και pellet, τα πήραν με τις τιμές όπως αυτές πήγαιναν το Καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα έχουν «ξεφύγει» τα πάντα (και τα ξύλα και τα pellet) και όχι απλά «ξέφυγαν» αλλά δεν υπάρχουν κιόλας τα pellet. Ο λόγος είναι η αύξηση του ρεύματος κατά 40-45% στα εργοστάσια. Τα εργοστάσια για pellet δουλεύουν όλα με ρεύμα και έτσι δεν τους συμφέρει να δουλεύουν με τις τιμές που είχαν. Για αυτό αυξήθηκαν οι τιμές. Επίσης δεν βγάζουν ξύλα για εισαγωγή – γιατί τα πιο πολλά είναι εισαγωγής – καθώς τα κρατούν πρώτα για την χώρα τους και μετά τα στέλνουν έξω. Γενικά η πρώτη ύλη και για το pellet είναι το ξύλο και οι τιμές είναι αυξημένες. Έτσι δεν μας στέλνουν ξύλα ενώ και τα pellet είναι με το σταγονόμετρο και για αυτό έχουν «ξεφύγει» τα πάντα. Ο κόσμος δουλεύει και ξύλα και pellet, αλλά του ήρθε λίγο απότομο όλο αυτό με τις τιμές και ψάχνει όποιον έχει ακόμη στην αποθήκη  από το Καλοκαίρι. Προσπαθεί να βρει καλοκαιρινές τιμές για να αποφύγει τις νέες. Οι αυξήσεις σε ρεύμα – ειδικότερα – έχουν συμπαρασύρει τα pellet γιατί όλα λειτουργούν με ρεύμα (φούρνοι, θρυμματιστές, πρέσα).  Σε λίγο δεν θα υπάρχουν pellet με παλιά τιμή. Εμείς – για παράδειγμα – που δουλεύουμε πάρα πολύ τα pellet μέσα στην Ξάνθη, ο,τι είχαμε το τελειώσαμε και τώρα αναγκαστικά παίρνουμε με τις νέες τιμές και πουλάμε πιο ακριβά.

10-15 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ο ΤΟΝΟΣ ΣΤΑ ΞΥΛΑ – 50 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑ PELLET – ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ PELLET ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Αναφορικά με τις νέες τιμές στο καυσόξυλο αλλά και στα pellet, ο κ. Καφετζής εξηγεί ότι:

Είναι τουλάχιστον 10-15 ευρώ παραπάνω ο τόνος – που τώρα είναι με το κυβικό – από ότι ήταν στα ξύλα και τα pellet είναι γύρω στα 50 ευρώ παραπάνω από το Καλοκαίρι. Η χειρότερη τιμή που πωλούσαμε το πιο καλό pellet ανέρχονταν σε 300 ευρώ στον τόνο και τώρα πουλάμε 335 και δεν υπάρχει αφθονία. Είναι σημαντική αύξηση. Το πιο ακριβό pellet τώρα, έχει 335 λιανική. Μετά έχει και με 270, 260, 290 κ.ο.κ. Γενικά επικρατεί ένας «αναβρασμός». Ένα σακουλάκι pellet έφτανε τον χειμώνα στα 4.50 ευρώ.  Φέτος θα φτάσει στα 5.00. Δεν είναι δηλαδή τιμή για να μην ζεσταθεί ο Ξανθιώτης. Θα κάνει λίγη οικονομία παραπάνω, αλλά είναι σημαντικό και πάλι. Αυτά τα 30€ της αύξησης θα τα έδινε κάπου αλλού. Θα κάψει δυο παλέτες (2-3 τόνους) pellet, που είναι 100 ευρώ επιπλέον. Θα πάρει μικρότερες ποσότητες, θα καίει πιο λίγο και θα του έρθει λίγο πιο καλά, για παράδειγμα. Δεν θα κάνει σπατάλη. Αυτοί που δεν μπορούν, δεν μπορούσαν και όταν ήταν πιο φθηνά. Υπάρχουν πολλά μηχανήματα pellet στην Ξάνθη. Ήταν – και πάλι θα είναι δηλαδή –η πιο οικονομική λύση στα καύσιμα. Φέτος και πάλι θα είναι το πετρέλαιο στα ύψη. Πάλι θα είναι το πιο οικονομικό καύσιμο. Το ίδιο και το καυσόξυλο. Πιο οικονομικά περνάς με αυτά, παρά με το πετρέλαιο, το ρεύμα ή ο,τιδήποτε άλλο. Ελπίζουμε να είναι μια «μπόρα» όλο αυτό και να περάσει.