Δημ. Παπαστεργίου: Είναι αστείο να μιλάμε για το «Τρίτσης»…Εδώ σκοτωνόμαστε για να εντάξουμε έργα
Δεν πίστευε στ’ αφτιά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου, όταν πληροφορήθηκε για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΞ και τις αιτιάσεις αναφορικά με τους δανεισμούς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με το μη επιλέξιμο ΦΠΑ στις προμήθειες, τις οποίες χαρακτήρισε ΑΣΤΕΙΕΣ!
Συμφωνώντας απόλυτα με τα όσα ανέφερε χθες στη συνέντευξη τύπου, αλλά και με τους χειρισμούς του Προέδρου κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ένταξη –και προσεχώς υλοποίηση- έργων ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Παπαστεργίου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ παράλληλα τις φαιδρότητες περί υποθήκης περιουσίας του Δήμου και περί όσων με «ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΕΣ» μεθόδους διέρρεαν τον τελευταίο καιρό από συγκεκριμένα ΜΜΕ.
Ο ίδιος – απορώντας μάλιστα γιατί συζητείται το θέμα – αποσαφηνίζει ότι το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» έχει ακριβώς την ίδια διαδικασία με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι «αν το κράτος δεν πληρώσει τα χρήματα, σημαίνει πως έχει… φαλιρίσει. Και αν φαλιρίσει το κράτος, νομίζω ότι το λιγότερο που θα με πειράξει είναι να χρειαστεί να πληρώσει ο Δήμος γιατί και ο Δήμος, επίσης θα φαλιρίσει».
Επιπλέον ο κ. Παπαστεργίου χαρακτηρίζει «αστεία» την συζήτηση για την χρησιμότητα του «ΤΡΙΤΣΗΣ» εξηγώντας ότι οι δήμοι «σκοτώνονται» για τα χρήματα, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στην ειδοποιό διαφορά των εν λόγω δανείων για το ίδιο το κράτος (σ.σ. από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) αφού αυτά, δεν συνυπολογίζονται στους δανεισμούς των δήμων.
ΚΑΜΙΑ «ΥΠΟΘΗΚΗ» – ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ… ΦΑΛΙΡΙΣΕΙ – ΑΛΛΟ ΤΑ ΕΡΓΑ, ΑΛΛΟ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ
Αναλυτικότερα ο κ. Παπαστεργίου, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Δεν υποθηκεύει κανείς τίποτα. Τα δάνεια του «ΤΡΙΤΣΗΣ» και του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», είναι δάνεια τα οποία παίρνει το ελληνικό δημόσιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για λογαριασμό του Δήμου Ξάνθης, της ΔΕΥΑ Ξάνθης κλπ. Στην σύμβαση που υπογράφουμε – έτσι είναι όλες οι δανειακές συμβάσεις- είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βέβαια, λέει η σύμβαση μέσα ότι αν το κράτος δεν πληρώσει τα χρήματα ή αν το έργο δεν γίνει, θα πρέπει υπόλογος να είναι ο δήμος. Ναι, αλλά αν το κράτος δεν πληρώσει τα χρήματα, σημαίνει πως το κράτος έχει φαλιρίσει. Και αν φαλιρίσει το κράτος, νομίζω ότι το λιγότερο που θα με πειράξει είναι να χρειαστεί να πληρώσει ο Δήμος γιατί και ο Δήμος, επίσης θα είχε φαλιρίσει σε μία τέτοια περίπτωση. Στην ουσία είναι πολύ ξεκάθαρο το «σχήμα» που δούλευε και ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και βέβαια τώρα τα έργα του «ΤΡΙΤΣΗ», τα οποία ως γνωστός είναι δανειακές συμβάσεις (50% Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 50% Ταμείο Παρακαταθηκών).
ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ «ΤΡΙΤΣΗΣ» – ΕΔΩ ΣΚΟΤΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε με έμφαση και με έκδηλη απορία ότι μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα (σ.σ. όσοι ανέφεραν τα αντίθετα από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ αναφορικά με το ίδιο το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ») τονίζοντας πως:
Είναι αστείο να συζητάμε για το αν είναι χρήσιμο το «ΤΡΙΤΣΗΣ» ή όχι. Εδώ «σκοτωνόμαστε» για το αν θα πάρουμε τα λεφτά ή όχι, δηλαδή, για το ποιος θα μπορέσει να εντάξει περισσότερα έργα. Εάν τους ανησυχεί τι θα γίνει αν το κράτος δεν πληρώσει τα χρήματα, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα σε σχέση με το ίδιο το «ΤΡΙΤΣΗΣ». Γιατί αν το κράτος δεν πληρώσει τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημαίνει απλά πως έχει φαλιρίσει (όπως προανέφερα) το κράτος, άρα τα προβλήματά του θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το τι θα γίνει μετά με τον δήμο. Για να μην πληρώσει το δημόσιο, σημαίνει ότι έχει «πέσει έξω», άρα το λιγότερο που θα με ενδιαφέρει είναι τι θα γίνει τελικά για το αν ο Δήμος πρέπει να πληρώσει. Ο Δήμος εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να πληρώσει γιατί θα έχει ήδη χρεοκοπήσει η χώρα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΟ «ΤΡΙΤΣΗΣ» ΕΚΤΟΣ ΑΝ… ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ «ΦΙΛΟΔΗΜΟ»
Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι:
Δεν είναι καινούρια η «ιστορία» του «ΤΡΙΤΣΗΣ» και του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και απορώ γιατί το συζητάμε. Εκτός αν κανείς δεν είχε πάρει πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Είναι ακριβώς τα ίδια έργα, ακριβώς ίδια η διαδικασία και ακριβώς ίδια η πηγή χρηματοδότησης. Είναι άλλο πράγμα το να πάρεις ένα δάνειο για να κάνεις «φιέστες» και άλλο πράγμα να πάρεις ένα τέτοιο δάνειο. Μάλιστα, υπάρχει ειδοποιός διαφορά και για το ίδιο το κράτος γιατί αυτά τα δάνεια δεν συνυπολογίζονται στον δανεισμό του Δήμου, γιατί στην ουσία είναι ξεχωριστού τύπου δάνεια, με την εγγύηση του δημοσίου που αποπληρώνει και τις δόσεις μέσω του ΠΔΕ. Δηλαδή είναι «τύποις» δάνεια – θα έλεγα – με συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής, που δεν «εμπλέκει» τον Δήμο.