Εξαφάνιση νεαρού τροφίμου από το Ψ.Κ. Ξάνθης – Συναγερμός σε αρχές και εθελοντές
Γ. Παντούλας: Ενεργοποιούμαστε κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια
Οι εγγραφές νέων μελών, η εκπαίδευση των δοκίμων και το σχολείο βασικών γνώσεων
Μια συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του ΕΕΣ και της ΕΟΔ Ξάνθης αλλά και άλλων εθελοντικών ομάδων, πρόλαβε το «κακό», αφού κατέστη δυνατός ο άμεσος εντοπισμός ενός νεαρού τροφίμου του Παραρτήματος ΑμεΑ Ξάνθης (πρώην Ψυχολογικού Κέντρου) ο οποίος εξαφανίσθηκε το πρωί της Κυριακής, μετά τον καθιερωμένο Εκκλησιασμό στην ευρύτερη περιοχή της Χρύσας.
Πρόκειται για ένα γεγονός που αναδεικνύει την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών και των διασωστών σε κάθε κίνδυνο.
Η «Θ» σε μια προσπάθεια να λάβουν σφαιρική γνώση για όλες τις εθελοντικές ομάδες του τόπου μας οι Ξανθιώτες, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Ξάνθης κ. Γιώργο Παντούλα, ο οποίος μίλησε για τις δράσεις, τα μαθήματα αλλά και την δυνατότητα εγγραφής νέων μελών στην ομάδα.
ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ – Η ΕΟΔ ΞΑΝΘΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ – ΣΦΑΙΡΙΚΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παντούλας αναφορικά με το περιστατικό της περασμένης Κυριακής και τον εντοπισμό του νεαρού τροφίμου, εξήγησε ότι:
Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, με τηλέφωνα από την πυροσβεστική. Από όσο γνωρίζω κλήθηκαν και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και ο Ερυθρός Σταυρός και όσοι ακόμη εθελοντές συμμετείχαν και ευτυχώς βρέθηκε πολύ γρήγορα το παιδί, γιατί αν βράδιαζε θα ήταν δύσκολο να εντοπισθεί.
Αναφορικά με την ΕΟΔ, υπάρχουν 32 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, με κεντρική διοίκηση στην Θεσσαλονίκη. Η Ομάδα Διάσωσης ενεργοποιείται όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, είτε αυτό αφορά σε απεγκλωβισμό, είτε σε φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί) είτε σε διάσωση σε ορμητικά νερά, είτε σε διάσωση στο βουνό. Επίσης πολλά παραρτήματα «δουλεύουν» στο προσφυγικό και προσφέρουν στα ανατολικά παράλια και στα νησιά μας. Η Ομάδα Διάσωσης, έχει γενικά πολλούς τομείς δράσεις και δεν αφορούν μόνο στο υγειονομικό κομμάτι. Βέβαια, για τα μικρά παραρτήματα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στα πάντα, διότι όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός των μελών είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να «αφιερωθείς» σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι (π.χ. την ορεινή διάσωση). Λόγω του μικρού αριθμού των μελών, αναγκαζόμαστε και «ντουμπλάρουμε» σε κάποια τμήματα. Άρα προσπαθούμε να έχουμε μια σφαιρική εκπαίδευση (πρώτες βοήθειες, υγρό στοιχείο, ορεινή διάσωση, φυσικές καταστροφές) ώστε να δύνανται τα περισσότερα μέλη μας να συμμετέχουν σε αποστολές. Η διάσωση στο υγρό στοιχείο δεν έχει καμία σχέση με την διάσωση σε βουνό ή με την διάσωση μέσα από τα χαλάσματα σε περίπτωση σεισμού . Είναι τελείως διαφορετικές οι γνώσεις και ο τρόπος που δρα κάποιος, ανάλογα με την περίπτωση. Έτσι, οι άνθρωποι των παραρτημάτων, προσπαθούν να εκπαιδεύονται σφαιρικά για να μπορούν να βοηθήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα συμβάντα που μπορεί να προκύψουν.
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
Πως μπορεί όμως να γίνει μέλος της Ελληνικός Ομάδας Διάσωσης ένας Ξανθιώτης; Σύμφωνα με τον κ. Παντούλα:
Για να γίνει μέλος της ΕΟΔ Ξάνθης κάποιος, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά να έρθει στα γραφεία μας, να μας γνωρίσει, να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής και να ξεκινήσει ως ενεργό – δόκιμο μέλος στην αρχή, να παρακολουθεί τα μαθήματα που κάνουμε στα γραφεία της ομάδας. Υπάρχουν ήδη αρκετές καινούριες εγγραφές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, με το «άνοιγμα» που κάναμε προς το κοινό της Ξάνθης. Τα νέα δόκιμα μέλη, ξεκινούν και εκπαιδεύονται από εμάς, σε κάποια βασικά σημεία (θα πραγματοποιηθεί σχολείο βασικών γνώσεων, από την νέα χρονιά μάλλον). Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να φροντίζουμε να δίνουμε κάποιες γενικές γνώσεις στα νέα μας μέλη ,ώστε όταν ξεκινήσει αυτό το σχολείο βασικών γνώσεων – που έχει θεματικές σε όλα όσα προαναφέραμε – να έχουν μια καλή «βάση» για να παρακολουθήσουν το σχολείο. Μετά θα πρέπει να επιτύχουν στις εξετάσεις (σε γραπτό και πρακτικό επίπεδο) ώστε να γίνουν πλέον, επίσημα ενεργά μέλη της ομάδας και μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αποστολές. Στο παράρτημα Ξάνθης η εκπαίδευση είναι κάθε Τετάρτη από τις 19.00 έως τις 21.00 (στα γραφεία της ομάδας) και κάθε εβδομάδα υπάρχει μια διαφορετική θεματική ενότητα, θεωρητικά ή πρακτικά μαθήματα, παρουσιάσεις κλπ, ανάλογα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βγαίνει κάθε μήνα. Όλα αυτά βέβαια, παράλληλα και με τις δράσεις που έχουμε. Το περασμένο Σαββατοκύριακο – για παράδειγμα – βρεθήκαμε στην περιοχή του Παρανεστίου όπου καλύπταμε υγειονομικά τον αγώνα VFT με επτά μέλη ( και με την συνδρομή της ΕΟΔ Καβάλας και της ΕΟΔ Κομοτηνής).