Περιστατικά τραμπουκισμού σε βάρος τους καταγγέλλουν οι οικότροφοι φοιτητές των Κιμμερίων

Εξωπανεπιστημιακές ομάδες στην Πανεπιστημιούπολη;

Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί το ψήφισμα που έστειλε στην «Θ» ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης αναφορικά με την επικίνδυνη δράση που αναπτύσσουν εξωπανεπιστημιακές ομάδες ατόμων στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμέριων.
Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
«Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη σίτιση,η οποίαδεν φτάνει ούτε για τους εστιακούς, στη στέγαση,που το ΔΠΘ να προσπαθεί να διώξει συμφοιτητές μας από τα δωμάτιά τους,στα ΜΜΜ που στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες, έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια, ο φόβος του να βρισκόμαστε με τους συμφοιτητές μας σε κοινόχρηστους και να φτάνει να απειλείται και η ζωή από διάφορες ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 22/10 στον κοινόχρηστο του Γ2 όπου είχαν μαζευτεί οι οικότροφοι του κτιρίου,ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με τους φοιτητές και βρέθηκε εκεί προέβει σε τραμπουκισμούς συμφοιτητών και συμφοιτητριών μας,απειλώντας μάλιστα και τη ζωή τους. Τα περιστατικά αυτά είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα από όλους και δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο και τις εστίες μας.
Οι φοιτητές ξέρουμε καλά πώς αυτά τα περιστατικά αφήνουν παγερά αδιάφορες τις κυβερνήσεις και τις πρυτανικές αρχές. Μόνο για την καταστολή των αγώνων των φοιτητών, για την τρομοκράτηση όσων σηκώνουν κεφάλι απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, δείχνουν ευαισθησία…
Πρέπει άμεσα αυτοί που τόσα χρόνια έχουν υποβαθμίσει τις εστίες και τις έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευθύνες έχει τόσο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που διαρκώς μειώνουν την χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών, όσο και η διοίκηση του ΔΠΘ που βάζει άλλες προτεραιότητες. Αντί να δίνονται χρήματα σε υποδομές όπως ο φωτισμός όλων των εξωτερικών χώρων των εστιών,όπως η επισκευή και διάθεση στους φοιτητές όλων των παρατημένων δωματίων που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, όπως η δημιουργία δομών ώστε να ζωντανέψουν οι εστίες και να έχουν πολιτιστική-αθλητική δραστηριότητα οι φοιτητές εκεί, όλες οι παραπάνω ανάγκες αντιμετωπίζονται ως κόστος με αποτέλεσμα οι εστίες να ερημώνουν και να δημιουργείτε το έδαφος για να εμφανιστούν και περιστατικά όπως αυτό της Παρασκευής.
Την ίδια στιγμή που όχι απλά δεν έχει δοθεί φράγκο για την φύλαξη των εστιών τόσα χρόνια αλλά μάλιστα ολοένα το προσωπικό της μειώνεται προσπαθούν να μας πείσουν πώς αυτοί,που η πολίτική τους μας έφερε εδώ, κόπτονται για την ασφάλειά μας, προσπαθώντας να επιβάλουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τους σεκιούριτι. Είδαμε πώς η αστυνομία που δήθεν θα ερχόταν για την προστασία των φοιτητών χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των αγώνων των συναδέλφων μας στο ΑΠΘ, πώς με την ανοχή της δρούσαν τα εγκληματικά φασιστικά στοιχεία στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Δυναμώνουμε τώρα τον αγώνα μας για να είμαστε ασφαλείς σε εστίες σύγχρονες. Δυναμώνουμε την αλλυλεγγύη και την βοήθειά μας στους συμφοιτητές μας. Δεν θα τσιμπήσουμε στις προσπάθειες επιβολής καμερών και σεκιούριτι που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια αλλά μόνος στόχος τους είναι να βάλουν στο χέρι την συλλογική μας διεκδίκηση και την οργανωμένη δράση μας μέσα από τους συλλόγους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την φύλαξη των εστιών με επαρκές μόνικο προσωπικό στην ευθύνη του κράτους ,χωρίς εργολάβους και σεκιούριτι.
• Επαρκή φωτισμό σε όλους τους ανοιχτούς χώρους των εστιών.
• Έκτακτο κονδύλι για την συντήρηση των αχρησιμοποίητων δωματίων ώστε να μπορούν να μείνουν εκεί φοιτητές. Επισκευή πορτών, παραθύρων κ.α.
• ΄Αμεσα περίφραξη των εστιών
• Να ανοίξει ξανά το κυλικείο των εστιών με κρατική ευθύνη. Να ζωντανέψουν ξανά οι εστίες».