Στο Νοσοκομείο Ξάνθης χθες, η Αναπλ. Υπουργός Υγείας – Τι συζητήθηκε

Συνοδεία του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και συνεργατών της…

Οργανώνεται και «θωρακίζεται» το ΓΝΞ για το νέο μεγάλο κύμα κορωνοϊού

Ελ. Ροφαέλα και Δ. Πλαστήρα, μιλούν στην «Θ»

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης επισκέφθηκε χθες το πρωί η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενη από τους συνεργάτες της αλλά και από τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη.

Η υπουργός θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την εν λόγω επίσκεψη λόγω του χθεσινού εθνικού πένθους για την απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και δεν προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των επαφών της με την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους εκπροσώπους των εργαζομένων από κάθε υπηρεσία, τέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας στην περιοχή καθώς και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Η αναπληρώτρια υπουργός, άκουσε και κατέγραψε επίσης τα προβλήματα, όπως αυτά της μεταφέρθηκαν από τους εκπροσώπους που συνάντησε.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα καθώς και η Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΓΝΞ κ. Δώρα Πλαστήρα.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΜΕ 15 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΛΙΝΙΚΗ COVID

Αναλυτικότερα η κ. Ροφαέλα εξήγησε ότι:

Είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε την υπουργό στο νοσοκομείο μας. Η επίσκεψη περιορίστηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο και δεν υπήρξαν δηλώσεις, σεβόμενοι την ημέρα εθνικού πένθους. Η υπουργός, μαζί με τους συνεργάτες της κα τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ξεναγήθηκαν στο νοσοκομείο μας και μάλιστα έμεινε ενθουσιασμένη από την εικόνα του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πτέρυγα covid, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις όπου τέθηκαν τα προβλήματα και τα διάφορα θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο. Στις συναντήσεις παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Τσιλιγγίρης, διευθυντές των υπηρεσιών του νοσοκομείου, τα μέλη του ΔΣ  καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Τα σημεία στα οποία επικεντρωθήκαμε, είναι κυρίως η αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι έρχεται ένα νέο κύμα – δυστυχώς – και ο εμβολιασμός του πληθυσμού –που επίσης δυστυχώς – είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το νοσοκομείο, αυτήν την στιγμή, δέχεται πολύ μεγάλη πίεση. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύουμε περίπου 15 ασθενείς και είμαστε στην διαδικασία της οργάνωσης ανοίγματος και νέας κλινικής covid. Είναι πολύ μεγάλη η «πίεση» που δέχεται όλη η 4η Υγειονομική Περιφέρεια –  βλέπουμε και τα νούμερα που αυξάνονται καθημερινά – και έχουμε εισερχόμενους θετικούς ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανεμβολίαστοι. Έγινε μια αρκετά μεγάλη αναφορά της υπουργού στο θέμα του χαμηλό ποσοστού εμβολιασμών στην περιοχή και θέσαμε εαυτούς στην διάθεσή της, προκειμένου να βοηθήσουμε και εμείς όπως μπορούμε από την πλευρά μας, για να αυξηθεί.

ΤΕΘΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΔΕΕΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ «ΘΩΡΑΚΙΣΤΟΥΜΕ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ

Επιπλέον η ίδια υπογράμμισε ότι:

Τέθηκαν διάφορες ιδέες τις οποίες θα λάβει η υπουργός υπόψη της, ώστε να δούμε πως μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί που είναι και ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε το θέμα της πανδημίας. Αυτήν την στιγμή φαίνεται ότι έρχεται ένα πολύ μεγάλο «κύμα», ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρώτον προσπαθούμε να οργανωθούμε και να «θωρακιστούμε» πάλι ως νοσοκομείο. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να μην αναστείλλουμε οποιαδήποτε άλλη παράλληλη λειτουργία γιατί το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά. Έχουν επιλυθεί και θέματα που μας απασχολούσαν το προηγούμενο διάστημα με τους αναισθησιολόγους. Συνεπώς δεν θέλουμε λόγω covid να αναστείλουμε και πάλι οποιαδήποτε λειτουργία. Προσπαθούμε να οργανωθούμε ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο κύμα, που με βάση τα νούμερα, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο. Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έχει την δυνατότητα να κάνει 350 εμβολιασμούς την ημέρα. Δυστυχώς αυτήν την στιγμή εμβολιάζουμε περίπου 120 άτομα. Είμαστε χαμηλότερα της εμβολιαστικής μας δυνατότητας. Επικεντρωθήκαμε επίσης και σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές που είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό. Η υπουργός γνωρίζει για τα θέματα και τα προβλήματα. Την είχαμε ενημερώσει ήδη και ζητήσαμε να βοηθηθεί το νοσοκομείο κυρίως στο θέμα της υποστελέχωσης των γιατρών και στην απροθυμία των γιατρών να εκπληρώσουν θέσεις που βγάζουμε (τα τελευταία δυο χρόνια βγάλαμε 26 θέσεις μόνιμων γιατρών, που βγαίνουν «άγονες»). Η υπουργός είναι και ιατρός, οπότε γνώριζε τα προβλήματα και σε πιο πρακτικό κομμάτι και γενικότερα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση,  – και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και με τους διευθυντές – ωστόσο λόγω της ημέρας, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε δηλώσεις. Ήταν όμως πραγματικά εποικοδομητική η συζήτηση και άνοιξε ακόμη περισσότερο η επικοινωνία μας και η συνεργασία μας με το υπουργείο.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ – ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ, Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Από την πλευρά της η κ. Πλαστήρα επισήμανε ότι:

Η κ. Γκάγκα κάνει μια περιοδεία. Πριν από μερικές μέρες επισκέφθηκε και την Καβάλα, την Δράμα, τις Σέρρες και το Κιλκίς. Είχε αφήσει την Θράκη και περιμέναμε ούτως ή άλλως ότι κάποια στιγμή θα έρθει. Ήρθε λοιπόν και στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Είναι καινούρια αναπληρώτρια και προφανώς ήθελε να επισκεφθεί και τα νοσοκομεία. Προσωπικά θεωρώ ότι ένας βασικός λόγος, είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Λόγω των μέτρων ήμασταν λίγα άτομα – εκπρόσωποι από την κάθε υπηρεσία και  η κ. Γκάγκα είπε ξεκινώντας ότι «μας προβληματίζει ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι καλή» και ότι ο νομός δεν πάει καθόλου καλά, όπως και η Βόρεια Ελλάδα. Μας ζήτησε να βρούμε κάποιους τρόπους, να κάνουμε κάτι, για να εμβολιασθεί ο κόσμος. Μεταφέρθηκαν βεβαίως και τα προβλήματα από τους γιατρούς και προσωπικά μετέφερα τα προβλήματα με την αναστολή εργασίας, με τις άδειες κλπ. Άκουσε όλα τα προβλήματα. Το βασικό όμως ήταν η ενθάρρυνση όλων των πολιτών του νομού, για να πάνε καλύτερα οι εμβολιασμοί. Είπε ότι βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση, τα πράγματα δεν είναι καλά, ο Χειμώνας είναι μπροστά μας και η πανδημία συνεχίζει και ότι θα πρέπει να παροτρύνουμε τον κόσμο να εμβολιασθεί γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν είναι εμβολιασμένο. Φυσικά η κ. υπουργός άκουσε όλες τις υπηρεσίες και τα προβλήματα – όπως προανέφερα – και είπε ότι θα τα μεταφέρει και πως ο,τι μπορεί να κάνει, θα το κάνει.