Φωτιά και ατσάλι από Ελληνικά και Αμερικάνικα άρματα σήμερα στην Ξάνθη

Η «Θ» μέσα στο «πεδίο μάχης» του Πετροχωρίου

Με παρατηρητές Αξιωματικούς από Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κύπρο και Βουλγαρία οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αρματιστή

Πρωτιά για τον Ουλαμό της 24 ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ)

Πάθος για την νίκη, απόλυτη ετοιμότητα και άριστη συνεργασία ήταν τα βασικά «συστατικά» της σημερινής ημέρας στο Πετροχώρι Ξάνθης όπου Ελλάδα και ΗΠΑ αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αρματιστή, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν και Βολές ΟΥΜΑ (Ουλαμός Μέσω Αρμάτων) από τους  5 Ουλαμούς που συμμετείχαν (4 από το Δ΄Σώμα Στρατού + 1 από USAREUR-AF) με 64 άτομα προσωπικό από τον Στρατό Ξηράς Ελλάδας και 16 από το τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΥΛΑΜΟΙ

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες ήταν οι:

22 ΕΜΑ (XXV ΤΘΤ)  με το 4 LEO 2HEL (16 άτομα)

24 ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) με το 4 LEO 2HEL (16 άτομα)

212 ΕΜΑ (ΧΧΙ ΤΘΤ) με το 4 LEO 2A4 (16 άτομα)

311 EMA (3M/K ΤΑΞ) με το 4 LEO 2A4 (16 άτομα)

C’ /1-16 Infantry Battalion με το 4 ABRAMS M1A2 (16 άτομα)

ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ 14 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ 6 ΧΩΡΕΣ

Ως παρατηρητές συμμετείχαν συνολικά 14 Αξιωματικοί από 6 χώρες και συγκεκριμένα 2 από την Βουλγαρία, 2 από την Γαλλία, 3 αποτην Γερμανία, 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2 από την Ιορδανία και 3 από την Κύπρο.

ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η 24 ΕΜΑ (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ)

Νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων Αρματιστή, αναδείχθηκαν οι άνδρες της 24ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων ( ΕΜΑ) της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ, ενώ ακολούθησε η τελετή απονομής του ανάλογου βραβείου στον εν λόγω Ουλαμό.

ΠΗΡΕ…«ΦΩΤΙΑ» ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ

Ακολούθως, το πεδίο βολής του Πετροχωρίου, πήρε… «φωτιά» με τις βολές των Ουλαμών, ενώ η όλη εκδήλωση έληξε με την τελετή επίδοσης αναμνηστικών στα πληρώματα των αρμάτων.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, EXTREME ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ…

Σε δηλώσεις τους, μετά το πέρας του αγωνίσματος και των βολών, ο Captain W. Woodard από την C’ 1-16, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «φανταστικό, extreme αλλά και δύσκολο» το tank challenge, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για μια ευκαιρία που δίνεται για να δουν το επίπεδο εξάσκησης και ετοιμότητας του ελληνικού στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η C’ /1-16 Infantry Battalion με το 4 ABRAMS M1A2, κατέλαβε την 2η θέση, με τον κ. Woodard να δηλώνει υπερήφανος για τους στρατιώτες του και για την ομάδα του.

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ –ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΜΑΣ

Από την πλευρά του ο Διοικητής 1ης Στρατιάς/ EU – OHQ, Αντιστράτηγος κ. Π. Δεμέστιχας, επισήμανε ότι:

Παρακολουθήσαμε έναν διαγωνισμό αρμάτων ο οποίος σχεδιάστηκε από την ελληνική πλευρά, από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε συντονισμό βέβαια με τους Αμερικανούς. Όπως είδατε, συμμετείχαν μονάδες από το Δ’ ΣΣ και ένας αμερικάνικος Ουλαμός, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Βέβαια, το σενάριο αλλά και όλες οι δοκιμασίες ήταν επάνω σε επιχειρησιακό πλαίσιο. Ήταν δύσκολες, εξέτασαν θέματα ικανοτήτων, συνεργασίας και φυσικής αντοχής. Όπως είδατε, όλες οι ελληνικές ομάδες πήγαν πάρα πολύ καλά, γεγονός το οποίο φανερώνει την άριστη εκπαίδευσή τους και το υψηλό ηθικό τους. Γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε ήσυχοι, μας κάνει αξιόπιστους συμμάχους και επίφοβους για οποιονδήποτε θέλει να επιβουλευθεί την εθνική μας ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως και με οποιοδήποτε σύμμαχό μας, διότι μας δίνει την δυνατότητα να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις, να δούμε τεχνικές και τακτικές. Έρχονται πολύ κοντά οι στρατιώτες μας, βλέπουμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε, παίρνουμε ιδέες ο ένας από τον άλλον και βελτιώνουμε έτσι την επιχειρησιακή μας ικανότητα. Και ξέρουμε ότι αν στο τέλος χρειαστεί να ενεργήσουμε μαζί, μπορούμε και θα το κάνουμε με επιτυχία.