Ελ. Κριεζή: Κακοποιημένες γυναίκες και στην Ξάνθη – Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, στα χρόνια του CoviD

Σ. Ψωμά: Αίτημα του Δήμου Ξάνθης για την δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου και δομής για τις κακοποιημένες γυναίκες

Με αφορμή την χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών…

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η χθεσινή, με αφορμή την οποία, η «Θ» επιχειρεί να διερευνήσει τα περιστατικά βίας και κακοποίησης γυναικών στην Ξάνθη, τα οποία – όπως προκύπτει – έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα και τον…εγκλεισμό στο σπίτι.

Υπάρχουν οικογένειες που κατέληξαν στον χωρισμό για λόγους ενδοοικογενειακής βίας, όπως εξηγεί – μιλώντας στην «Θ» – η προεδρεύουσα των «Γυναικών της Αγάπης» κ. Ελένη Κριεζή, η οποία δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρθηκε και στο έργο και στις δράσεις του εν λόγω συλλόγου, που βοηθούν και υποστηρίζουν περίπου 120 οικογένειες.

Εν τω μεταξύ, παραμένει ανοικτός ο διάλογος που έχει «ανοίξει» ο Δήμος Ξάνθης με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας κ. Μαρία Συρεγγέλα – ύστερα και από ανάλογες κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών στην Ξάνθη – για την δημιουργία ενός κέντρου συμβουλευτικής αλλά και μιας δομής που θα στεγάζει τις γυναίκες – θύματα βίας και κακοποίησης, όπως επιβεβαιώνει από την δική της πλευρά, μιλώντας στην «Θ», η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά.

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ COVID

Αναλυτικότερα η κ. Κριεζή εξήγησε στην «Θ» ότι:

Στα τόσα χρόνια, βγήκαν μπροστά μας και τέτοια περιστατικά κακοποίησης γυναικών (πχ. μια κυρία την στείλαμε στο σπίτι της Δράμας, μια άλλη στην στέγη προστασίας, μια ακόμη – μέσω της αστυνομίας – σε άλλη πόλη). Γενικά γυναίκες με τέτοιες περιπτώσεις, τις στέλνουμε σε άλλα μέρη, μαζί με τα παιδιά τους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Σε αυτόν τον τομέα, βοηθήσαμε σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά χωρίς να έχουμε άμεση σχέση, δηλαδή μέσω της αστυνομίας. Δηλώθηκαν τα περιστατικά στην αστυνομία και εμείς συνδράμαμε από την δική μας πλευρά – σαν Γυναίκες της Αγάπης – πληρώσαμε τα εισιτήρια για να φύγουν, τους δώσαμε κάποια ρούχα, λίγα χρήματα μέχρι να δουν πως θα τα βγάλουν πέρα. Επιπλέον έχουμε αναλάβει την πλήρη στήριξη και υποστήριξη άγαμων μητέρων και μονογονεϊκών οικογενειών με 3-4 παιδιά και με την βοήθεια χορηγών μας, αλλά και εμείς προσωπικά ως γυναίκες. Είναι αρκετές οι άγαμες μητέρες και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πραγματικά δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα» τις οποίες βοηθήσαμε για να βρουν σπίτι, να ανταπεξέλθουν στο ενοίκιο και στα υπόλοιπα έξοδά τους και στα έξοδα των παιδιών, στην διατροφή τους κλπ. Είναι αρκετή η βοήθεια που προσφέρουμε σε τέτοιες γυναίκες, γιατί και αυτές χώρισαν από κακοποίηση και βρέθηκαν στο δρόμο, αλλά δεν έφτασαν σε δικαστήρια ή στο να πρέπει να φύγουν από την πόλη. Επίσης θα ήθελα να τονίσω οτι είναι λυπηρό που διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα περιστατικά, συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, με τον CoviD. Έχει αυξηθεί αυτόν τον καιρό η οικογενειακή βία και το είδαμε και εμείς. Οι τελευταίες περιπτώσεις που μας ήρθαν τα δυο τελευταία χρόνια, είναι από τον προαναφερόμενο λόγο.

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ – ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Αναφορικά με την δημιουργία μιας δομής για την γυναίκα – θύμα βίας και κακοποίησης στην Ξάνθη, η κ. Κριεζή επισήμανε ότι:

Αυτό ήταν και δική μας πρόταση, συζητώντας κάποια στιγμή και με τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος το γνωρίζει και είναι πολύ θετικός σε όλα αυτά. Προσωπικά είχα προτείνει και έναν χώρο – στο κέντρο της πόλης –  ο οποίος τελικά χρησιμοποιήθηκε για κάτι άλλο, αλλά οραματίζομαι να γίνει κάτι τέτοιο. Το εύχομαι πραγματικά.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ – ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΛΕΚΤΙΚΗ

Σε ο,τι αφορά στο μήνυμα που στέλνει η ίδια στις Ξανθιώτισσες, που ενδεχομένως αποτελούν θύματα βίας και κακοποίησης, αλλά δεν «μιλούν» η κ. Κριεζή σημειώνει ότι:

Δεν θα πρέπει να δέχονται καμία βία επάνω τους. Να σέβονται τον εαυτό τους, να τον αγαπούν και να μην αφήνουν τους υπόλοιπους να κάνουν αυτοί το «κουμάντο» στην ζωή τους, με τέτοιον άσχημο τρόπο γιατί αυτό έχει συνέπειες στην οικογένεια και στα παιδιά και είναι κρίμα. Είναι κρίμα όμως και για τον ίδιο τον εαυτό μας. Να μιλάμε. Να μην ανεχόμαστε καμία βία από τους άλλους. Ούτε καν την λεκτική. Στην εποχή που ζούμε, είναι κρίμα να τα ανεχόμαστε όλα αυτά και να καταλήγουμε σε τέτοιες καταστάσεις.

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Δοθείσης της ευκαιρίας, η ίδια αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις των «Γυναικών της Αγάπης», επισημαίνοντας ότι:

Για τις εγγεγραμμένες σε εμάς οικογένειες – αφού έχουν ελεγχθεί τα έγγραφά τους – συνεργαζόμαστε και με την πρόνοια (για πολλές από αυτές γιατί έχουν κοινά θέματα) και διαχειριζόμαστε τα θέματα όσον αφορά στο να κάνουν τα χαρτιά τους για ΚΕΑ, να πάρουν προνοιακά επιδόματα, τους ενημερώνουμε για κάποιες υπηρεσίες που δεν γνωρίζουν ότι έχουμε δικαιώματα και φροντίζουμε να τους βοηθούμε ώστε να υποβάλλουν – αντίστοιχα – τα έγγραφα, δίνουμε κάποιες υποτροφίες σε κάποιους καλούς μαθητές, πληρώνουμε τους λογαριασμούς τους, το ρεύμα τους, τα ξύλα, την θέρμανσή τους γενικά, ενώ προσφέρουμε στα παιδιά – στην αρχή της σχολικής χρονιάς – τα σχολικά τους, είδη ένδυσης και υπόδησης και τις τσάντες τους. Πρέπει να ξέρετε ότι οι οικογένειες που φροντίζουμε εμείς, πραγματικά δεν εχουν χρήματα όχι μόνο για τα σχολικά αλλά για ο,τιδήποτε. Η «δουλειά» του Σεπτεμβρίου για εμάς, είναι η θέρμανση και τα σχολικά. Επίσης πληρώνουμε εισιτήρια όταν πρέπει να μεταβούν σε άλλες πόλεις  ή τους γιατρούς, σε ανθρώπους που δεν μπορούν  να τα βγάλουν πέρα. Πληρώνουμε και φροντιστήρια για τα παιδιά, ενώ κάνουμε και φροντιστήρια μέσα στο γραφείο μας από κάποιους δασκάλους που προσφέρουν.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» – ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ 120 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει ή να ενισχύσει την «δύναμη» των «Γυναικών της Αγάπης» με εγγραφή (συνδρομή 10€ το χρόνο) ή να προστρέξει για βοήθεια, μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία που βρίσκονται επί της οδού Ηρώων (δίπλα στην ΔΕΥΑΞ) και στα τηλέφωνα 2541022256 και 6948809303. Επίσης, από τον Ιανουάριο, λειτουργεί η «Στέγη Προσφοράς και Αγάπης» επί της οδού Κουγιουμτζόγλου 24, όπου συλλέγοντα τρόφιμα και γίνονται και οι διανομές αυτών.

Οι οικογένειες που βοηθούν οι «Γυναίκες της Αγάπης» είναι περίπου 120.

ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης επισήμανε ότι:

Έχουμε καταθέσει το αίτημά μας για την δημιουργία ενός συμβουλευτικού κέντρου μέσα στην Ξάνθη και μιας δομής  – πανελλαδικής εμβέλειας – που θα στεγάζει κακοποιημένες γυναίκες, στην Σταυρούπολη. Η κ. Συρεγγέλα, όταν μιλήσαμε μαζί της, μας ζήτησε να υποβάλλουμε το αίτημα. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη απάντηση, διότι ούτως ή άλλως είχαν λήξει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και βρίσκονταν σε στάδιο παράτασης. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, έχει συνομιλήσει μαζί της και η ίδια επισήμανε ότι θα γίνει μια δια ζώσης συνάντηση, ώστε να δουν το θέμα πιο «ζεστά». Παρόλα αυτά, έχουμε μιλήσει και με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (σ.σ. που βρίσκεται στα Κιμμέρια) και τέθηκε το ενδεχόμενο λειτουργίας – με την ανακαίνιση – ενός χώρου εκεί για το συμβουλευτικό κέντρο, μέχρι την δημιουργία του κέντρου στην Ξάνθη.  Κάτι το οποίο βέβαια είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμη. Έχουμε μια άριστη συνεργασία με το Κέντρο «Αθηνά», το οποίο με την σειρά του έχει ξεκινήσει κάποιες δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, οπότε έχει τεθεί και αυτό το ενδεχόμενο.

Το αίτημα από πλευράς του Δήμου Ξάνθης, έχει γίνει. Σαφώς και επιθυμούμε μια τέτοια δομή στην πόλη μας.

«ΒΑΦΤΗΚΕ» ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, το Δημαρχείο της Ξάνθης «ντύθηκε» στα πορτοκαλί, ενώ μοιράστηκαν και πορτοκαλί κορδελάκια και βραχιολάκια, το οποίο χρώμα – σύμφωνα με την κ. Ψωμά – «δείχνει το αισιόδοξο μήνυμα για να σταματήσει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών».