Κ. Κουρτίδης: Έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 – Περισσότερα τα κονδύλια για ανάπτυξη της Περιφέρειας από την ΕΕ

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΑΜΘ για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ισότητα των Φύλων στη «Θ»

Σκοπός μας, σαφώς να βοηθήσουμε την γυναίκα, που βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους άνδρες, σημειώνει ο ίδιος για το «χαρτοφυλάκιο» της ισότητας των φύλων

Δύο είναι τα «χαρτοφυλάκια» του Εντεταλμένου Συμβούλου της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνου Κουρτίδη, που του εμπιστεύτηκε ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος. Οι Διεθνείς Σχέσεις και η Ισότητα των Φύλων.

Πρόκειται για δυο άξονες που πλέον έχουν μπει στην «τροχιά» του πρακτικού επιπέδου, αφού για τον μεν πρώτο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ για τον δεύτερο, έχουν ξεκινήσει και δράσεις που αφορούν ακόμη και στην… αυτοάμυνα των γυναικών, όπως εξηγεί και ο ίδιος, μιλώντας στην «Θ».

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Κουρτίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Τα καίρια σημεία στα οποία πρέπει να αναφερθούμε, είναι ότι ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που είναι πάρα πολύ σημαντικό και που μπορεί να ωφελήσει πάρα πολύ την περιφέρειά μας. Δηλαδή, εμείς  στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε συγκεκριμένα κονδύλια από το Κράτος, τα οποία εκμεταλλευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πλέον υπάρχει και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από την ΕΕ και άρα μέσω του ζητήματος των Διεθνών Σχέσεων – σε συνεργασία με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Αλέξη Πολίτη – ενημερωνόμαστε για το καινούριο ΕΣΠΑ, διότι ο,τι πρόγραμμα ήταν να γίνει, έγινε. Έγιναν ενημερώσεις στην Καβάλα και μάλιστα συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις που γίνονται, με σκοπό την συμμετοχή μας στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι και πλουσιοπάροχο σε σχέση με τα προηγούμενα, λόγω και της πανδημίας. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δώσει περισσότερα κονδύλια για ανάπτυξη. Μην ξεχνάτε ότι με το ΕΣΠΑ είναι και το πρόγραμμα της ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ, το οποίο «τρέχει» ήδη μέσω του ΕΦΕΠΑΕ και μάλιστα οι επιστήμονές μας και οι επαγγελματίες μας, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τα χρήματα και βλέπω ότι είναι ευχαριστημένοι και ότι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ πάει πάρα πολύ καλά και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί. Είχαμε τις καθυστερήσεις, που είναι γνωστές στον κόσμο για τους λόγους που έλαβαν χώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση προχωράμε και ολοκληρώνεται αυτό το πρόγραμμα.

Αυτό βέβαια, το κάνουμε σε συνεργασία και με ιδιωτικούς αναπτυξιακούς φορείς και σε συνεργασία με Αναπτυξιακές που υπάρχουν σε κάθε νομό (είχαμε και εμείς Αναπτυξιακή στην Ξάνθη αλλά τώρα πλέον υπάρχει της Κομοτηνής που ανέλαβε και την Ξάνθη) και γενικά προσπαθούμε να εντάξουμε τις επιχειρήσεις μας  – και φορείς, διότι το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο για τις επιχειρήσεις – με σκοπό την ανάπτυξη και την εισροή χρημάτων. Γιατί τα έχουμε ανάγκη αυτά τα χρήματα (δεν μας φτάνουν μόνο οι κρατικοί πόροι που είναι συγκεκριμένοι) τα οποία θα βοηθήσουν φυσικά και σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ αλλά και με τους φορείς, αυτές τις δράσεις. Οι δράσεις δεν είναι μόνον για την ανάπτυξη. Είναι και για την επιμόρφωση, που για εμένα είναι πιο σημαντική υποδομή που βοηθά στην ανάπτυξη. Αν δηλαδή έχουμε επιμορφωμένους επιστήμονες, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε πολύ πιο δυναμικά την πορεία μας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΑΛΛΑ… ΑΛΛΟ ΟΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ – ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Σε ο,τι αφορά στην συνεργασία με τις άλλες χώρες, σε διεθνές επίπεδο – καθώς ο κορωνοϊός είχε αναστείλει πολλές από τις δια ζώσης εργασίες – ο ίδιος τόνισε ότι:

Μπορώ να σας πω ότι με τις τηλεδιασκέψεις είναι ακόμη καλύτερα, διότι δεν χρειάζεται να κάνεις ταξίδι. Υπάρχει μια διαφορετική αμεσότητα, αν και είναι άλλο το να υπάρχει προσωπική επαφή (σε μια δια ζώσης εργασία). Είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά προσαρμοζόμαστε. Βέβαια για να φέρει αποτέλεσμα μια τηλεδιάσκεψη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Αυτό που κάνεις σε πέντε λεπτά με την προσωπική επαφή – κατά την άποψή μου – με την τηλεδιάσκεψη χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι καλό που υπάρχει η σύγχρονη τεχνολογία και δεν χάνεται η επαφή. Μας βοηθά αφάνταστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα, διότι χρειάζεται να μαζευτούν πάρα πολλά άτομα από απομακρυσμένες περιοχές, αλλά καμία φορά δεν είναι καλό. Υποχρεωτικά όμως, ακολουθούμε αυτήν την πορεία. Εύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα και να ξεφύγουμε από αυτήν την κακή «εποχή» και να προχωρήσει η χώρα μας και η Ευρώπη και γενικά όλος ο κόσμος, προς καλύτερες συνθήκες.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Αναφορικά με το «χαρτοφυλάκιο» της Ισότητας των Φύλων ο κ. Κουρτίδης επισήμανε ότι:

Έχουν ξεκινήσει οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων, έχουν γίνει ήδη δύο συνεδριάσεις και υπήρξε καθολική συμμετοχή. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, των φορέων και του υπουργείου αλλά και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας. Πιστεύω ότι είναι κάτι  πάρα πολύ σημαντικό. Κάναμε δράσεις σχετικά με την αυτοάμυνα των γυναικών, θα καλέσουμε και άλλους δασκάλους πολεμικών τεχνών – γιατί το θεωρούμε σημαντικό – ενώ εκδώσαμε ψήφισμα για την προχθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καλέσαμε φορείς που θα συνδράμουν σε διάφορα θέματα όπως τεστ ΠΑΠ σε απομακρυσμένες περιοχές και γενικά αγωνιζόμαστε – με την βοήθεια βέβαια και του Περιφερειάρχη μας κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος καταφέρνει και φέρνει κονδύλια για ΚΔΑΠ, για Βρεφονηπιακούς που τα χορηγεί αντίστοιχα σε διάφορους φορείς – με σκοπό να βοηθήσουμε την γυναίκα, την μονογονεϊκή οικογένεια και την ανάπτυξη των οικονομικών δυνατοτήτων της, για να επέλθει ισότητα. Διότι – όπως ξέρετε- δεν υπάρχει ισότητα σε τέτοια θέματα. Δυστυχώς η γυναίκα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους άνδρες.

ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

Είμαστε σε στάδιο που πλέον έχουμε φύγει από την ενημέρωση και προχωρούμε σε διάφορες δράσεις τις οποίες – όσο μπορούμε οικονομικά ως Περιφέρεια – προσπαθούμε να αναπτύξουμε, σε συνεργασία βέβαια και με άλλους φορείς.