Έργα 21 εκ.€ δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της αλιείας στις λιμνοθάλασσες της ΑΜΘ

Κατατέθηκε από την Περιφέρεια φάκελος αλιείας για έγκριση και χρηματοδότηση σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Προοπτικές ανάπτυξης της αλιείας, της παραγωγής και των θέσεων εργασίας στις λιμνοθάλασσες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δημιουργεί ο «Φάκελος Αλιεία». Πρόκειται για τον φάκελο 56 τεχνικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ που κατέθεσε η Περιφέρεια ΑΜΘ, διά του αντιπεριφερειάρχη Αλιείας Ανδρέα Καραγιώργη, σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014–2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη από το 2018 παίρνοντας συνεχώς παρατάσεις, με τους αλιείς να ζητούν κάποιος δημόσιος φορέας να υποβάλλει πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτές τις προτάσεις συγκέντρωσε και κατάθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αλιείας μετά από σειρά επαφών που είχε με αλιείς και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας. 


Στο επίκεντρο οι λιμνοθάλασσες Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας
Επιδίωξη είναι μετά από 40 ολόκληρα χρόνια οι λιμνοθάλασσες και οι εργαζόμενοι σε αυτές να δουν να γίνονται όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής στις λιμνοθάλασσες Ροδόπης Ξάνθης και Καβάλας, όπως ιχθυοφραγμοί, εκβαθύνσεις, στόμια, ενώ εκτός της τεχνικής μελέτης, υπάρχει και πανεπιστημιακή υδροληπτική από το ΔΠΘ για την ακρίβεια των παρεμβάσεων στο νερό. 

Συνολικά 25 φυσικές λιμνοθάλασσες και τρεις λίμνες (όλες φυσικές) διαθέτει στην επικράτειά της η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που καλύπτουν μία έκταση 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το 89% αυτής της έκτασης έχει αλιευτική δραστηριότητα. Μέχρι την δεκαετία του 1990 οι λιμνοθάλασσες και οι λίμνες παρείχαν με σκληρή δουλειά ένα καλό εισόδημα στους αλιείς της περιοχής και ένα δυνατό “brand” στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς τα αλιεύματα της περιοχής ταξίδευαν έως και τη Βενετία. Τα τελευταία χρόνια όμως η κατάσταση είναι δυσχερής, λόγω της έλλειψης υποδομών, με τους αλιείς να βρίσκονται σε απόγνωση. 

Περίπου στις 20 Οκτωβρίου κατατέθηκε προς έγκριση και χρηματοδότηση ο «Φάκελος Αλιεία», γνωστοποίησε ο Ανδρέας Καραγιώργης, δηλώνοντας αισιόδοξος για την έγκρισή του. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα, με τον  κο Καραγιώργη να τονίζει μεταξύ άλλων πως «ήρθε η ώρα να γίνουν στις λιμνοθάλασσες έργα που δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα». 

ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»