Παρουσιάσθηκαν χθες βίντεο με «εναλλακτικές» δραστηριότητες, βιβλίο για το birdwatching και σελίδα για τα πέτρινα γεφύρια του νομού
Ν. Ευφραιμίδης: Στόχος μας να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο του τόπου μας και να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν
Οι ολοκληρωμένες δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, οι οποίοες αφορούν στην προβολή και ειδικότερα στον εναλλακτικό τουρισμό και στις δραστηριότητες στην φύση, παρουσιάσθηκαν χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας.
Η επικαιροποίηση και επανεκτύπωση του εντύπου «φτερωτοί κάτοικοι του Νομού Ξάνθης» – καταγραφή – χαρτογράφηση – ιστοσελίδα – ανάπτυξη Εφαρμογής για smartphones, για τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Ξάνθης, η παραγωγή βίντεο προβολής υπαίθριων δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού αλλά και η νέα δράση με τίτλο «Νέστος – Ροδόπη, Περιβάλλον και Πολιτισμός Π.Ε. Ξάνθης», βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής «συνάντησης» στην οποία παραβρέθηκαν και οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην υλοποίησή τους.
Ακολούθησε η προβολή ντοκυμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών για την ορεινή διάσχιση της οροσειράς της Ροδόπης.
Ν. ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ
Μιλώντας για τους στόχους της ΠΕ Ξάνθης, αναφορικά με τον εναλλακτικό – κυρίως – τουρισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «…με την σκέψη πως μιλώντας για τον τόπο μας και την ανάπτυξή του, εκτός από την αγροτική οικονομία είναι και ο τουρισμός και η ΠΕ Ξάνθης υλοποιεί το σχέδιο δράσης και θέλουμε να παρουσιάσουμε το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, με στόχο να αναδείξουμε τον πανέμορφο φυσικό πλούτο του τόπου μας, να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται αλλά και με μια που προτάσσουμε με τίτλο «Νέστος – Ροδόπη, Περιβάλλον και Πολιτισμός Π.Ε. Ξάνθης». Μέσα από αυτήν την δράση, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες (κυρίως τους νέους) σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού, προωθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό αλλά και αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας…»
Κατά την διάρκεια της εν λόγω παρουσίασης, προβλήθηκαν και φωτογραφίες από την συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της ΠΑΜΘ σε στοχευμένες – στον εναλλακτικό τουρισμό και στην φύση αλλά και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς– εκθέσεις και δράσεις και εκδηλώσεις όπως το «Via Egnatia» και το «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» και από προωθητικές ενέργειες στις βαλκανικές χώρες.
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ…«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ» ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο – που δημιουργείται για πρώτη φορά και αφορά στην ΠΕ Ξάνθης – για τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ξάνθη, που αναμένεται να προβληθεί σε social media, youtube αλλά και σε διάφορες εκθέσεις που θα συμμετέχει η ΠΕ Ξάνθης, διάρκειας 45’’, 4’ και 5’ αντίστοιχα, που περιλαμβάνει εικόνες από τα πανέμορφα τοπία της Ξάνθης, προσβάσιμα από φυσιολάτρες, ορειβάτες, λάτρεις του ποδηλάτου, του κανό, του zipline κ.α και αποδεικνύει ότι τα Μονοπάτια της περιοχής, ο Ποταμός Νέστος, η Ορεινή Περιοχή της Ξάνθης γενικότερα, ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη κ.α διατηρούν την αίγλη τους και την φυσική ομορφιά τους, όλες τις εποχές του χρόνου. Οι δημιουργοί του εν λόγω βίντεο κ. Γιώργος Κράλλης, Αντώνης Μουσαδές και Ιορδάνης Κασαπόγλου, επισήμαναν ότι «ευχαριστήθηκαν» την διαδικασία και ότι πρόσεξαν να συνδυάσουν την ώρα που επισκέπονταν όλα τα σημεία που αναδείχθηκαν, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στις εναλλακτικές δραστηριότητες, οι οποίοι άφησαν «πίσω» τις υποχρεώσεις τους για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν περίπου 5 μήνες για την υλοποίηση του εν λόγω βίντεο, ενώ ήδη ετοιμάζεται και ένα ακόμη βιντεο για τον γενικό τουρισμό της Ξάνθης, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού (γαστρονομικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός κ.ο.κ.). Τέλος, επισημάνθηκε επίσης ότι στην Ξάνθη υπάρχουν 120 αναρριχητικές διαδρομές (στα αναρριχητικά πεδία του Νέστου) τις οποίες επισκέπτονται διάφορες σχολές από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα ποδηλατικά μονοπάτια αριθμούν σε μήκος κατάβασης περίπου 25χλμ.
ΕΠΑΝΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΟΙ «ΦΤΕΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ» – ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ο ΝΟΜΟΣ
Ακολούθησε η παρουσίαση του επικαιροποιημένου και επανεκτυπωμένου βιβλίου για το Birdwatching της ΠΕ Ξάνθης, με τίτλο «Φτερωτοί Κάτοικοι στον Νομό Ξάνθης» και φωτογραφία εξωφύλλου μια «γαλαζοπαπαδίτσα» (ένα άγνωστο «κόσμημα» του δάσους) από τον Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο κ. Παναγιώτη Βαφείδη που αποτελεί «συνδετικό κρίκο» της παλιάς (2005) και της νέας έκδοσης, ο οποίος χαρακτήρισε την Ξάνθη «ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας». Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι «θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τον φωτογραφικό τουρισμό στις δραστηριότητες και με κάποια μικρά έργα – ήπιες παρεμβάσεις – μπορούμε πραγματικά να τον αναδείξουμε». Ο κ. Βαφείδης, σημείωσε κλείνοντας ότι «όπου κάθεται η γαλαζοπαπαδίτσα, είναι σαν να ανοίξει ένα παράθυρο στον παράδεισο». Τέλος, κατά την συζήτηση που έγινε, αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου, προτάθηκε η αποστολή του σε κάθε σχολείο της Ξάνθης, δεδομένου ότι επανεκδόθηκαν 1000 αντίτυπα (στα ελληνικά ) και ακόμη 1000 (στα αγγλικά).
54 ΑΠΟ ΤΑ 74 ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ, Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ακολούθησε η θεματική ενότητα που αφορούσε στα Πέτρινα Γεφύρια του Νομού Ξάνθης, που παρουσίασε ο κ. Ορέστης Γιοβανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στα πηγάδια αλλά και στους νερόμυλους της περιοχής.
Κατά την παρουσίαση, επισημάνθηκε ότι από τα 74 πέτρινα γεφύρια στην Θράκη, τα 54 βρίσκονται στον Νομό Ξάνθης και είναι μονότοξα, δίτοξα, ή πολύτοξα. Αρκετά από τα γεφύρια είναι κτισμένα στην κοίτη του ποταμού Κόσυνθου.
Το έργο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ξάνθης το έτος 2021, ενώ όλες οι πληροφορίες για τα πέτρινα γεφύρια της Ξάνθης αλλά και για τους νερόμυλους, διατίθενται για τον κάθε Ξανθιώτη αλλά και για τον κάθε επισκέπτη στην σελίδα https://gefiriaxanthis.gr/ αλλά και σε αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones. Ο δε χάρτης διατίθεται τόσο online όσο και με την παραδοσιακή μορφή του, από τις υπηρεσίες της ΠΕ Ξάνθης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του συνολικού project για την ανάδειξη του εναλλακτικού τουρισμού που παρουσιάσθηκε χθες, ανέρχεται περίπου στις 40.000 ευρώ.