Κ. Μπαντίκος: Κανένα εμπόδιο στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας

Με αφορμή την αποχή της περασμένης Παρασκευής, στα  Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων για την συμμετοχή και οι «απορίες» του Περιφ. Δ/ντη Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Απείχαν από τα μαθήματά τους την περασμένη Παρασκευή οι μαθητές των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, με «καθολική» μάλιστα συμμετοχή όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, μετά την προτροπή του οποίου έγινε η σχετική κινητοποίηση…

Όσον αφορά στον λόγο της κινητοποίησης – που από την εν λόγω ανακοίνωση δεν γίνεται αντιληπτός –αυτός έγκειται στο ωρολόγιο πρόγραμμα (σ.σ. που ολοκληρώνεται στις 14.00) της Παρασκευής, ημέρα προσευχής και άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας, όπως ανακύπτει από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο φιλοξενείται ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το κάλεσμα του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων προς αποχή των μαθητών των μειονοτικών σχολείων από τα μαθήματα τους την 17-12-2021, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η τεράστια συμμετοχή των συμπολιτών μας, απέδειξε την άνευ όρων στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα που πραγματοποιούμε κατά των έκνομων πρωτοβουλιών και συμπεριφορών των αρμοδίων, που βάλλουν κατά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.

Μετά και την  κατ’ ουσίαν  καθολική συμμετοχή των γονέων και των μαθητών στην  ανακηρυχθείσα αποχή, ευελπιστούμε πως οι αρμόδιοι, και ιδιαίτερα οι τοπικοί γραφειοκράτες της μειονοτικής εκπαίδευσης, θα αναθεωρήσουν την εσφαλμένη αντίληψη που έχουν για τον Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών και πως δήθεν αυτό δεν έχει την επαρκή στήριξη και εκπροσώπηση των γονέων! Επί τη ευκαιρία, υπενθυμίζεται, πως η Μειονότητα θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο, κατά κάθε  βλαπτικής προς τα δικαιώματά της ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία μας αγνοώντας την γνώμη των σχολικών εφορειών.

Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλες τις Μειονοτικές Συλλογικότητες και Φορείς, τους πολιτικούς μας, τα μέλη των σχολικών εφορειών, καθώς, φυσικά και τους γονείς, για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους προς την επίτευξη του στόχου μας  με τόσο υψηλή συμμετοχή.

ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ

Μιλώντας για το θέμα,  ο κ. Μπαντίκος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Υπάρχουν συγκεκριμένα εγκεκριμένα ωρολόγια προγράμματα, που εφαρμόζονται για όλες τις σχολικές μονάδες. Το ότι επί πάρα πολλά χρόνια «καταστρατηγούνταν» όλο αυτό και τώρα γίνεται μια κανονικοποίηση όσον αφορά στην εφαρμογή των προγραμμάτων, αυτό είναι το θέμα.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση γιατί αυτό συμβαίνει στην Ξάνθη από το 2002 και… τώρα θυμήθηκαν, το 2022 να κάνουν αποχή για αυτό το θέμα;

Γιατί συμμετέχουν τα μειονοτικά γυμνάσια – λύκεια που  δεν εμπίπτουν σε αυτήν την περίπτωση; (Αυτό δεν συνέβαινε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Δεν είχαν θέμα την Παρασκευή και μας κάνει εντύπωση που συμμετείχαν στην αποχή).

Το ελληνικό κράτος αποδεικνύει εμπράκτως, τον απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες της μειονότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι προσελήφθησαν 85 ιεροδιδασκάλοι για να διδάξουν το Κοράνι στα δημόσια σχολεία, ενώ έχει καθιερώσει τις θρησκευτικές εορτές με αργία των σχολικών μονάδων.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε συμπερασματικά ότι:

Άρα, όλο αυτό που συμβαίνει κατά την άποψή μας, δεν έχει «βάση», διότι καθόλου δεν εμποδίζεται η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων με την εσωτερική τροποποίηση των προγραμμάτων στα μειονοτικά σχολεία (με την έννοια ότι την Παρασκευή γίνεται μια εσωτερική τροποποίηση του προγράμματος και το μειονοτικό πρόγραμμα μπορεί να γίνεται το πρωί και το ελληνόγλωσσο τις ύστερες ώρες) για να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπορεί απρόσκοπτα να πάει. Είναι και η ευθύνη των γονέων, για ένα παιδί που φεύγει νωρίτερα από το σχολείο (όπως για όλα τα θέματα εξάλλου) και ο γονιός το δηλώνει στο σχολείο δεν μπορεί δηλαδή το κάθε παιδί να φεύγει ο,τι ώρα να’ ναι. Οι διευθυντές εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων, καταρτίζουν πρόγραμμα – όπως προβλέπεται – σχολικών μονάδων, το οποίο εγκρίνεται από την διεύθυνση εκπαίδευσης, αλλά όμως στην πράξη (στην Κομοτηνή συνέβαινε αυτό) δεν εφαρμόζονταν. Με το να εγκρίνουν τα προγράμματα για λειτουργία ως τις 14.00 και να φεύγουν στην 12.00 ήταν όλοι «εκτεθειμένοι». Εάν το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η πολιτεία, ήθελε να κάνει ένα άλλο ιδιαίτερο πρόγραμμα, θα το εφαρμόζαμε. Δεν έχουμε αντίρρηση.

ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ…

Τέλος, ο κ. Μπαντίκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της κείμενης νομοθεσίας με «φόντο» πάντοτε το συμφέρον, αλλά και την ασφάλεια των μαθητών, σημειώνοντας τα εξής:

Με λίγα λόγια θέλουμε μια νομιμότητα, μια εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, χωρίς την παρεμπόδιση της άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Εάν όσοι οργάνωσαν αυτό το θέμα, δεν αντιλαμβάνονται μια πραγματικότητα ή την αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο  δεν είμαι σε θέση να απαντήσουμε αντί για αυτούς. Πάντως η μη εφαρμογή των προβλεπομένων, επιφέρει νομικές συνέπειες. Εμείς, κάνουμε μια έκκληση έτσι ώστε να εφαρμοστούν αυτά που προβλέπονται, ούτως ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι σχολικές μονάδες. Δεν μπορεί να υπογράφονται νόμιμα τα προγράμματα από τους αρμοδίους (διευθυντές εκπαίδευσης) ότι τελειώνει στις 14.00 η λειτουργία των σχολείων και από τις 11.30 να είναι στους δρόμους. Απορώ και με τους γονείς – τους αντιλαμβάνομαι ενδεχομένως – που συμμετείχαν σε όλο αυτό. Εμείς από την μεριά μας, οφείλουμε  – για ακόμη μια αφορά – να επικοινωνήσουμε αυτό που συμβαίνει και να πούμε τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές του σχολείου.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι στις πλείστες των περιπτώσεων των σχολικών μονάδων, τα τεμένη είναι στην αυλή του σχολείου, οπότε το να πας και να γυρίσεις, δεν είναι πρόβλημα.

Εάν έχουν συγκεκριμένη πρόταση, σε οτιδήποτε θεωρούν δυσλειτουργία που επιφέρει αυτό, να το συζητήσουμε. Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο μήνα στην Ξάνθη (στο Εράσμιο συγκεκριμένα) ένα κορίτσι «χτυπήθηκε» με αυτοκίνητο όταν έφυγε από το σχολείο, με την λήξη του προγράμματος και αναζητήθηκαν ευθύνες από τον διευθυντή του σχολείου, του οδηγός κλπ. Αν αυτό συμβεί σε ένα παιδί που φεύγει – όταν θεωρητικώς έπρεπε να είναι ως τις 14.00 στο σχολείο – στις 12.00, ποιος θα φταίει; Έπρεπε να εφαρμόσουμε τα εγκεκριμένα προγράμματα και να δούμε εσωτερικά, πως αυτό δεν θα εμποδίζει την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.