Βαθειά ανάσα για κατασκευαστές και τεχνικούς, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Μετά από μια μακρά περίοδο «παγετού» στην οικοδομική δραστηριότητα – Αναθαρρεύει δειλά δειλά και η οικοδομή στην Ξάνθη

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προγράμματος εξηγούν στη «Θ» οι Χαρ. Μακρίδης και Ιορδ. Παπαβασιλείου

Χρήσιμο «εργαλείο» το οποίο τόνωσε την αγορά στο κατασκευαστικό κομμάτι και τόνωσε τους «δορυφορικούς» επαγγελματικούς και εμπορικούς κλάδους, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μιλώντας στην «Θ» δύο γνωστοί Ξανθιώτες επαγγελματίες που ασχολούνται συστηματικά, με το πρόγραμμα.

Ο λόγος για τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Χαράλαμπο Μαρκίδη και για τον Τεχνικό αλουμινοκατασκευών κ. Ιορδάνη Παπαβασιλείου, οι οποίοι παράλληλα αναφέρονται και στα μειονεκτικά σημεία του προγράμματος, που έγκεινται κυρίως στην ροή των χρημάτων και στο «ρίσκο» που κλήθηκαν να πάρουν, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ωφελούμενοι.

Το πλέον σημαντικό συμπέρασμα ωστόσο, αφορά στην «αναθέρμανση» όλων των εμπλεκόμενων – με το πρόγραμμα – επαγγελματικών κλάδων, ιδιαίτερα μετά από μια μακρά περίοδο «παγετού» στην οικοδομική δραστηριότητα, που μόλις έχει αρχίσει δειλά – δειλά, να ξαναζωντανεύει.

«ΤΟΝΩΣΕ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Αναλυτικότερα ο κ. Μαρκίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι ένα καλό «εργαλείο». Στο καινούριο «Εξοικονομώ», έχουν «τρέξει» τρεις κύκλοι και τώρα ξεκινά ο τέταρτος («Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον, Α κύκλος», την επόμενη χρονιά ο Β κύκλος, μετά το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» και τώρα το «Εξοικονομώ 2021»). Σίγουρα έχουν τονώσει την αγορά, ειδικά στο κατασκευαστικό κομμάτι, γιατί πολλοί ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και κάνουν κάποιες ανακαινίσεις σε παλιά ακίνητα που δεν θα είχαν την δυνατότητα να τις υποστηρίξουν οικονομικά από μόνοι τους και με τα δάνεια που παίρνουν μέσω του προγράμματος (που είναι άτοκα) και με την επιδότηση που παίρνουν, ανάλογα με το εισόδημά τους (50%-60%-70%). Από την στιγμή που και οι ανεγέρσεις νέων κτιρίων είναι ελάχιστες, το βασικό πλέον κομμάτι, είναι το «Εξοικονομώ» που ουσιαστικά έχει τονώσει τις ανακαινίσεις του κτιριακού στόλου.

ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ

Αναφορικά με τα προβλήματα – κυρίως των χρηματοροών – που προέκυπταν κατά καιρούς και αν αυτά έχουν επιλυθεί με «φόντο» τον επόμενο κύκλο του «Εξοικονομώ», ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι:

Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Λύνονται κάποια προβλήματα και δημιουργούνται κάποια άλλα. Σχετικά με την χρηματοροή, ανά διαστήματα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα για τα οποία δεν δίνουν κάποια εξήγηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που «τρέχει» το πρόγραμμα και δεν είναι και ευθύνη των μηχανικών. Μου έχουν τύχει – για παράδειγμα – κάποιες περιπτώσεις, όπου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιτυχώς, περιμένουμε να γίνει η καταβολή της επιδότησης και δεν γίνεται. Βγαίνουν κάποια «σφάλματα» μέσα από το σύστημα και σε επικοινωνία μας με το help desk, μας λένε ότι είναι αδυναμία  επικοινωνίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας με την τράπεζα του πελάτη – ωφελούμενου. Αυτό έχει βγει σε αρκετές αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2020» (που έτρεξε πέρυσι) και καθυστερεί τις αποπληρωμές των συνεργείων. Υπάρχουν προβλήματα δηλαδή επάνω σε αυτό το κομμάτι, αλλά είναι περιοδικά. Μπορεί να κλείσει  – για παράδειγμα – τώρα ένας φάκελος και να βγάλει τέτοια προβλήματα και, αντίστοιχα, να κλείσει ένας φάκελος σε δυο μήνες και να μην έχει τέτοια προβλήματα. Είναι ανάλογα σε τι εποχή θα κλείσει και θα πάει ο Μηχανικός να «κλείσει» το αντίστοιχο έργο.

Το «Εξοικονομώ 2021» που θα τρέξει τώρα (τώρα δέχονται αιτήσεις) λήγει στα τέλη Ιανουαρίου. Μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες για αυτές τις αιτήσεις που εντάχθηκαν στο «Εξοικονομώ 2021».

rpt

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ – ΚΑΛΟ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Από την πλευρά του ο κ. Παπαβασιλείου επισήμανε ότι:

Σε αυτήν την φάση, ημερολογιακά, ουσιαστικά ολοκληρώνουμε τον προηγούμενο κύκλο του «Εξοικονομώ», ο οποίος ήταν πάρα πολύ επιτυχημένος τόσο σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις, όσο και σε ο,τι αφορά στις οικονομικές ελαφρύνσεις που έδινε στους ωφελούμενους. Ουσιαστικά ολοκληρώνουμε τα τελευταία έργα του προηγούμενου κύκλου και είμαστε σε αναμονή για τον επόμενο. Αυτήν την στιγμή γίνονται οι αιτήσεις για τον επόμενο κύκλο του «Εξοικονομώ». Σίγουρα σε μια «παγωμένη» αγορά όλων των προηγούμενων ετών, αυτό ήταν σαν «βάλσαμο» για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου μας και όχι μόνον. Μιλώ γενικότερα και για την μόνωση και για την θέρμανση κλπ. Μας ωφέλησε, ενώ παράλληλα  ωφέλησε και τους δικαιούχους. Σίγουρα είναι ένα καλό «εργαλείο».

Η ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ «ΜΕΛΑΝΟ» ΚΟΜΜΑΤΙ – ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ

Σε ο,τι αφορά στα προβλήματα που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν με την ροή των χρημάτων, ο κ. Παπαβασιλείου σημείωσε ότι:

Ήταν το μοναδικό «μελανό» κομμάτι στα προηγούμενα «Εξοικονομώ» το θέμα της ροής των χρημάτων. Μπορεί κάθε προμηθευτής μπορεί να έμπαινε σε ένα σπίτι, μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά για να πληρωθεί θα έπρεπε να κλείσουν όλες οι εργασίες. Μπορεί – για παράδειγμα – μια ειδικότητα να έμπαινε στις αρχές της χρονιάς και μια άλλη ειδικότητα, τον Μάιο, οπότε το πρόγραμμα έκλεινε τον Ιούνιο, ενώ η πληρωμή ξεκινούσε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Εκεί, ήταν στην κρίση του κάθε επαγγελματία, το κατά πόσο ήθελε να «ρισκάρει» ή όχι. Δηλαδή, υπήρχαν επαγγελματίες του κλάδου μας, που έπαιρναν το ρίσκο, έπαιρναν την προκαταβολή και περίμεναν την αποπληρωμή από το «Εξοικονομώ». Αυτοί οι επαγγελματίες δούλεψαν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερο τζίρο. Υπήρχαν και άλλοι που έπαιρναν προκαταβολικά τα χρήματα από τον πελάτη και όταν τα έπαιρναν – μετά από κάποιο διάστημα – από το πρόγραμμα, του τα επέστρεφαν.

Υπήρχε ένα ρίσκο και από τις δυο μεριές. Και για εμάς που θα περιμέναμε να πληρωθούμε από τον πελάτη αλλά και για τον ίδιο, αφού πολλές φορές έδινε τα χρήματά του και δεν ήξερε εάν θα τα πάρει ποτέ πίσω (διότι ο επαγγελματίας μπορεί να είχε οφειλές στην εφορία – για παράδειγμα – και ο πελάτης να μην τα λάμβανε ποτέ πίσω).

Τέλος, αυτήν την στιγμή υπάρχει μια οικοδομική δραστηριότητα στην αρχή της. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Υπάρχουν κάποιες καινούριες οικοδομές που κτίζονται (τουλάχιστον 5-6 στον αριθμό) ενώ υπάρχουν και άδειες που είναι σε αναμονή. Αν συνεχιστεί αυτό – σε συνδυασμό με τα προγράμματα – νομίζω ότι η αγορά θα λειτουργήσει άνετα, για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον. Αυτό πιστεύω. Και ας φανταστούμε ότι περάσαμε και μια δύσκολη διετία με τον covid. Μέσα σε αυτήν την διετία, τα πράγματα πήγαν καλά για τον δικό μας κλάδο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους στην αγορά, που είχαν τρομερό πρόβλημα. Οπότε, συμπερασματικά, το «Εξοικονομώ» μας βοήθησε όλους. Και δίπλα στα δικά μας επαγγέλματα, επωφελήθηκαν και άλλα που δεν ήταν στον κλάδο του «Εξοικονομώ». Όταν δηλαδή κάποιος ανακαίνιζε, έβαζε κουφώματα ή μια μόνωση, πολύ πιθανόν μετά να φώναζε και έναν ελαιοχρωματιστή ή να έκανε κάποια άλλα «μερεμέτια», οπότε όλο αυτό βοήθησε και άλλα επαγγέλματα.