Πονοκέφαλο προκαλούν πλέον στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς μία νέα υποπαραλλαγή φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μπαίνοντας κάτω απο τον μεγεθυντικό φακό των επιδημιολόγων. Η «Δέλτα» και η «Όμικρον» κυριαρχούν αυτή την στιγμή στον πλανήτη, τα τελευταία 24ωρα ωστόσο σε κάποιες χώρες έκανε την εμφάνισή της μία ακόμα παραλλαγή, συγγενική της Όμικρον.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οι εξής τρεις υποπαραλλαγές της Όμικρον: BA.1, BA.2 και BA.3. Παγκοσμίως, η BA.1 αντιπροσωπεύει τις περισσότερες περιπτώσεις της μετάλλαξης, η περίπτωση της Δανίας ωστόσο, προκάλεσε συναγερμό.
Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί
Τα πρώτα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον-2 οπως είναι γνωστή, αναφέρθηκαν σήμερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».
Η BA.2 κερδίζει έδαφος στη χώρα και αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων. Κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής ανέφεραν επίσης η Βρετανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Ισραήλ.
Μέχρι σήμερα, η BA.2 έχει ταυτοποιηθεί σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο σε 40 χώρες, για συνολικά 6.817 ακολουθίες. Από αυτό το σύνολο, 5.469 υπολογίζονται στη Δανία. Πριν από δέκα ημέρες αντιπροσώπευαν ήδη το 2% της αλληλουχίας που πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη χώρα. Τώρα αναγνωρίζεται στις μισές ακολουθίες. Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν ήδη 53 κρούσματα, ενώ 20 καταγράφηκαν στο Ισραήλ, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την επικινδυνότητά της ή την ικανότητά της να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τους Times of Israel, «η BA2 έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές χώρες και φέρει πρόσθετες μεταλλάξεις πέρα από αυτές που κατέχει η Όμικρον». Προσθέτει επίσης ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η νέα υποπαραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη από την άκρως μεταδοτική Όμικρον.
Οι BA.1 και BA.2 έχουν πολλές διαφορές στις μεταλλάξεις τους στους πιο σημαντικούς τομείς. Στην πραγματικότητα, η διαφορά τους ειναι μεγαλύτερη από τη διαφορά που έχουν η αρχική παραλλαγή «Όμικρον» και η «Άλφα», εξηγούν οι ειδικοί.
Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσουν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες, οι επιστήμονες ωστόσο εργάζονται πυρετωδώς για να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά της «νέας Όμικρον».
Τι δείχνουν οι αρχικές αναλύσεις
Η αρχική ανάλυση δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες που προκαλεί η BA.2 σε σύγκριση με την BA.1. Αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Γάλλος καθηγητής Αντουάν Φλαό λέει επίσης ότι η παραλλαγή «BA.2» – μπορεί να είναι ο λόγος που τα κρούσματα δεν μειώνονται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν στη Γαλλία και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα επιδημίας.