ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο νέος Εκτελεστικός Γραμματέας ΑΜΘ, μιλά στην «Θ»
«Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τους αυτοδιοικητικούς σε συνεργασίες», συμπληρώνει ο ίδιος
Για τα όσα έχουν αναφερθεί δημόσια με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ως Εκτελεστικού Γραμματέα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – μετά την παραίτηση της κ. Ζωής Κοσμίδου λόγω συνταξιοδότησης – μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» ο κ. Παύλος Δαμιανίδης.
Ο ίδιος, απαντά στα σχόλια για την συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ» (σ.σ. σχόλια αφορούν και τους κ. Σιμιτσή και Δόντσο), ενώ παράλληλα απαντά και στο ερώτημα σχετικά με την ενδεχόμενη κάθοδό του, με την παράταξη του νυν Περιφερειάρχη, στις επόμενες εκλογές, εξηγώντας ότι ακόμη και αν υπήρχε ως δεύτερη ή κρυφή σκέψη κάτι τέτοιο, υπάρχει εκ του νόμου, κώλυμα.
Τέλος, ο κ. Δαμιανίδης, διαχωρίζει – μεταξύ άλλων – την κεντρική πολιτική σκηνή από την αυτοδιοίκηση, καταλήγοντας στην «απλή αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ, που (όπως αναφέρει) οδήγησε σε «αναγκαστικές συνεργασίες».
ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ, Ζ. ΚΟΣΜΙΔΟΥ, ΜΙΑ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ» ΘΕΣΗ
Αναλυτικότερα, αναφορικά με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο κ. Δαμιανίδης επισήμανε στην «Θ» ότι:
Είναι αλήθεια ότι έχω μια μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση – πάνω από 20 χρόνια – και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό. Έχω μια εμπειρία δηλαδή στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Ο στόχος μου, είναι να μπορέσω να συμβάλλω όσο το δυνατόν περισσότερο στην σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Βέβαια, παραλαμβάνω την θέση από μια πολύ άξια συνάδελφο, την κ. Ζωή Κοσμίδου και αυτό προφανώς βοηθά, διότι όλα είναι τακτοποιημένα. Η δική μου στόχευση είναι να μπορέσω να συμβάλλω και εγώ στην διατήρηση – και στην βελτίωση αν είναι δυνατόν – της λειτουργίας των υπηρεσιών ούτως ώστε να υπάρχει και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες και αν μπορώ να συμβάλλω και στο αναπτυξιακό κομμάτι της Περιφέρειας, με την εμπειρία που έχω επάνω σε θέματα ανάπτυξης, ευρωπαϊκών προγραμμάτων κλπ. Αυτές είναι οι πρώτες μου σκέψεις και από εκεί και πέρα, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτός είναι και ο ρόλος μου. Μπορεί – όπως είπατε – να έχω μια πορεία στην πολιτική, αλλά ο ρόλος μου σε αυτά τα νέα καθήκοντα, δεν είναι πολιτικός και εγώ μπορώ εδώ και πολλά χρόνια, να τα ξεχωρίζω αυτά στο μυαλό μου.
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ –ΕΛΑΒΑ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ ΒΕΒΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ κ. ΜΕΤΙΟΥ – ΣΙΜΙΤΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΘΕΣΗ – ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ Η ΔΟΞΑ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Τι απαντά όμως σε εκείνους που μέμφονται την συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, για λόγους οικονομικούς (μισθού), σημειώνοντας ότι πρόκειται για την απαρχή της συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά από τις περιφέρειες και γενικότερα από την αυτοδιοικητική σκηνή;
Ο ίδιος ανακοινώνει ότι: Στην αυτοδικοίκηση, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε όλοι, για το καλό του τόπου. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε την κεντρική πολιτική σκηνή με την αυτοδιοίκηση. Το γνωρίζω ότι το κάνει πολύς κόσμος, αλλά είναι λάθος. Επίσης, θα πρέπει να διαχωρίζουμε στο μυαλό μας τις θέσεις που είναι τεχνοκρατικές και υπηρεσιακές, από τις πολιτικές. Όσον αφορά στην συνεργασία του κ. Σιμιτζή με τον κ. Μέτιο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο δεν εμπλέκεται με την δική μου θέση και το οποίο βεβαίως έλαβα υπόψη μου – μέσα στα πράγματα που συνυπολόγισα – προκειμένου να αποδεχθώ την θέση. Όσον αφορά στο θέμα του μισθού, θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε τα χρήματα είναι κίνητρο για να έρθω σε αυτήν την θέση – γιατί ο μισθός είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον που λάμβανα στην υπηρεσιακή μου θέση – ούτε βέβαια η δόξα, διότι στο παρελθόν έχω περάσει και ως αιρετός από πολύ υψηλότερες θέσεις. Είδα την πρόταση αυτή ως μια ευκαιρία να μπορέσω να βοηθήσω σε κάποια πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το πολιτικό κομμάτι. Και προφανώς, ο καθένας μας διατηρεί την πολιτική του «ταυτότητα» και την πολιτική του «αυτονομία» (αν αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί απορίες).
Άρα, εγώ βρίσκομαι εδώ με την πολιτική μου «αυτονομία» και την πολιτική μου «ταυτότητα», αλλά δεν βρίσκομαι για να ασκήσω πολιτική. Βρίσκομαι για να ασκήσω καθήκοντα τεχνοκρατικά και υπηρεσιακά και σε αυτά τα πλαίσια θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, γιατί πάντα αυτό έκανα για να βοηθήσω τον τόπο που ζω.
ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΩ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΛΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ
Σε αυτούς που θέτουν από τώρα ακόμη, το ερώτημα σχετικά με το αν θα συνεργασθούν στις επόμενες εκλογές με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, οι εκ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Δόντσος, Σιμιτσής κλπ αλλά και ίδιος ο κ. Δαμιανίδης, ο νέος Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ, απαντά:
Δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα ή υπάρχει κάτι τέτοιο στην σκέψη κάποιου. Βέβαια, σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του, αν και η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν τίθενται τέτοια ζητήματα. Όσον αφορά εμένα, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Αλλά και να ήθελα να σκεφτώ κάτι τέτοιο, πλέον από την θέση που βρίσκομαι έχω και κώλυμα. Δεν μπορώ να συμμετέχω ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να έχω κάποιες δεύτερες ή κρυφές σκέψεις στο μυαλό μου – που δεν έχω – θα πρέπει να σκεφτεί το πολύ απλό: Ότι και εκ του νόμου δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος. Αν και πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα των επόμενων περιφερειακών εκλογών, οι πολιτικές δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα, θα κάνουν τον σχεδιασμό τους και θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα στηρίξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο καθένας μετά, θα τοποθετηθεί αναλόγως. Πάντως, για να μην γίνεται και τόσο μεγάλος λόγος, εγώ απάντησα ξεκάθαρα όσον αφορά στον εαυτό μου, νομίζω, αλλά αν δείτε στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις όλων των σχηματισμών, δεν υπάρχει μια αμιγής κομματική ταυτότητα. Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν υποψήφιοι που προέρχονται και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους από αυτούς που στηρίζουν τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Στην αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο «ανοικτόμυαλοι».
ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Επιπλέον, ο κ. Διαμανίδης, σημείωσε ότι:
Σε όλη την Ελλάδα, έχουν προκαλέσει έκπληξη κάποιες συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση – και σε δήμους και σε περιφέρειες – από παρατάξεις που ενδεχομένως προέρχονται ακόμη και από διαμετρικά αντίθετους χώρους. Αυτό δεν προέκυψε ως μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων, πράγμα το οποίο γίνονταν και παλαιότερα και είναι θεμιτό (δηλαδή δυο ή τρείς ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται εκεί που συμφωνούν προς όφελος των κοινωνιών που υπηρετούν) αλλά προέκυψαν πολλές συνεργασίες που εγώ ονομάζω «αναγκαστικές», διότι έπρεπε να σχηματισθούν πλειοψηφίες για να διοικηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση – ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί και κάποιες από αυτές τις συνεργασίες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του δικού του νόμου, αλλά το ξεχνά αυτό – η απλή αναλογική δηλαδή, που εφαρμόσθηκε στην αυτοδιοίκηση , χωρίς όμως να δοθεί και μια ανάλογη πρόβλεψη στο θέμα της διοίκησης, οδήγησε στο εξής παράδοξο: Όσες παρατάξεις κέρδισαν τις εκλογές, δεν μπορούσαν να σχηματίσουν πλειοψηφίες. Για να σχηματίσει κάποιος πλειοψηφία, έπρεπε να πάρει πάνω από 50%. Κατανοείτε ότι αυτό ήταν εφικτό σε ελάχιστες περιπτώσεις. Οι περισσότερες λοιπόν παρατάξεις που κέρδισαν τις εκλογές, έπρεπε οπωσδήποτε να συνεργαστούν με άλλες παρατάξεις για να δημιουργηθούν πλειοψηφίες, να σχηματισθεί διοίκηση, να λαμβάνονται αποφάσεις και να γίνουν κάποια πράγματα. Έτσι λοιπόν, προέκυψαν πολλές συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση, οι οποίες δεν πρέπει πάντα να αξιολογούνται με πολιτικά χαρακτηριστικά.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Τέλος, μιλώντας για το αν αυτό συνέβη και στην περίπτωση της ΠΑΜΘ, ο κ. Δαμιανίδης ξεκαθάρισε ότι:
Αυτό, δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, γιατί δεν ήμουν στην παράταξη και δεν συμμετείχα στις συζητήσεις για την συνεργασία, αλλά σίγουρα και στην ΠΑΜΘ χρειάζονταν η συνεργασία περισσότερων της μιας παράταξης για να μπορέσει να σχηματισθεί πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έτσι λοιπόν, όταν αξιολογούμε συνεργασίες, ειδικά αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου, θα πρέπει να λαμβάνουμε και αυτό υπόψη μας. Ότι κάποια παράταξη έπρεπε να αποφασίσει να συνεργαστεί, προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος ή η περιφέρεια και να λαμβάνονται αποφάσεις ή να απέχει και να αφήσει τα πράγματα σε ένα «μπάχαλο» και σε μια ακυβερνησία.