Η άλλη όψη του νομίσματος για την αγορά εργασίας στην Ξάνθη

Π. Παντέλος: Υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις στην Ξάνθη και προσφέρουν εργασία, αλλά… μας λείπουν εργατικά χέρια!

Μια διαφορετική «οπτική» από αυτήν που οι περισσότεροι έχουν περί αγοράς εργασίας, δίνει μέσα από την «Θ» ο γνωστός επιχειρηματίας στην κατασκευή προϊόντων αλουμινίου στην Ξάνθη κ. Παντελής Παντέλος, ο οποίος μιλά για τις επιχειρήσεις του Νομού, επισημαίνοντας ότι «μονάδες υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα είναι το εργατικό δυναμικό».

Ο ίδιος εξηγεί ότι σήμερα, πολλοί επιχειρηματίες – βιομήχανοι, μεταφέρουν εργαζόμενους από την Χρυσούπολη και την Καβάλα, προσκαλώντας παράλληλα τους νέους Ξανθιώτες – με όρεξη για δουλειά – να αναζητήσουν εργασία και να μείνουν στον τόπο τους.

Όλα αυτά με αφορμή την έρευνα της «Θ» για τις υπάρχουσες (εναπομείναντες) υγιείς επιχειρήσεις στον χώρο της μεταποίησης, σε σχέση με την απασχόληση του εργατικού δυναμικού της περιοχής μας.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ

Αναλυτικότερα ο κ.Παντέλος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Μονάδες υπάρχουν. Εμείς – για παράδειγμα – με την οικονομική κρίση πέσαμε στα 45 άτομα και αυτήν την στιγμή είμαστε στα 180. Και ψάχνω να βρω άτομα για δουλειά και δεν μπορώ να βρω ούτε για τα γραφεία. Είναι επίσης τα «καλώδια», που ξανάνοιξαν και τα οποία απασχολούν 40-45 άτομα, είναι η  Alumil (πηγαίνοντας στην Λεύκη) οι οποίοι φέτος ανοίγουν ξανά το εργοστάσιο και θα απασχολήσουν και αυτοί 40-50 άτομα, είναι τα τουρσιά στην Βιομηχανική Περιοχή που απασχολούν πάνω από 300 άτομα προσωπικό (ενώ είχε 100) και εποχιακά μπορεί να φτάσει και τα 500 άτομα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες μονάδες Sunlight, Πλαστικά, Smirdex (που και αυτή αναπτύσσεται συνέχεια). Πλέον η καμπύλη της κάμψης, έγινε ανάκαμψη και όταν υπάρχει δουλειά, υπάρχει δουλειά για όλους. Το πρόβλημα είναι το εργατικό δυναμικό, όσο και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο.

Όταν τα «Πλαστικά» ψάχνουν 200 άτομα για να δουλέψουν και κτίζουν καινούρια μονάδα, που θα τα βρουν; Δεν πρόκειται να τα βρουν. Επίσης ο «Γερμανός» αυτήν την στιγμή λέει «πόσα σου δίνει ο Παντέλος; 900 ευρώ; Έλα σε μένα με 1300». Για να μπορέσει να στελεχώσει και να δουλέψει.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Επιπλέον ο κ. Παντέλος έθεσε και μία ακόμη παράμετρο:

Το γνωρίζετε ότι αυτήν την στιγμή μεταφέρουν κόσμο από την Χρυσούπολη και την Καβάλα, γιατί δεν έχει κόσμο από την Ξάνθη; Είναι ένα περίπλοκο θέμα. Για παράδειγμα, έκανα αίτηση για ένα άτομο που να μιλά Ιταλικά (γιατί κάνω εξαγωγές στην Ιταλία). Υπάρχουν 17 άτομα στον ΟΑΕΔ, τους ειδοποίησα και τους 17 αλλά δεν ήρθε ούτε ένας να πει «τι θέλετε να κάνω;». Το ίδιο συνέβη και για τα Γαλλικά και για τα Ισπανικά. Σήμερα,  παρεμπιπτόντως αναζητώ δυο άτομα – άνδρα ή γυναίκα – για γραφεία (εξυπηρέτηση πελάτη, έκδοση τιμολογίων, τηλεφωνικό κέντρο).

Αυτή είναι μια γνώμη ενός επιχειρηματία που το ζει. Τα Χριστούγεννα, μου έφυγαν 10 άτομα και πήγαν στις ανεμογεννήτριες ή στην Γερμανία. Ακόμη δεν τα έχουμε αναπληρώσει. Είχαμε τον Ιανουάριο μόνον δύο βιογραφικά. Βέβαια, καταλαβαίνετε ότι δεν θέλω έναν άνθρωπο 58 χρονών στην εργασία μου. Δεν μπορεί να μου αποδώσει αυτό που πρέπει, γιατί μόλις το μάθει – σε δυο χρόνια – θα φύγει. Θέλουμε ανθρώπους 25-30-35-40-45 ή και 50 ετών ακόμη. Όχι όμως 58. Αυτή είναι μια άλλη κατηγορία που θα πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος. Αλλά υπάρχουν καθημερινά τέτοιες ανάγκες. Για να μην πάμε στο κομμάτι εμπειρίας και γνώσεων, αλλά και της αντίληψης για την δουλειά (να είναι δηλαδή γερός, δυνατός, με όρεξη για δουλειά και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε).
Φυσικά και υπάρχουν ευκαιρίες. Ψάχνουμε άτομα. Μηχανολόγους, μηχανικούς, χειριστές μηχανημάτων, όλα τα εργοστάσια.

ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000 – 25.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Πόσα άτομα απασχολούν όλες αυτές οι μονάδες στην Ξάνθη;

Όπως τονίζει ο ίδιος:

Νομίζω ότι από όλες αυτές τις μονάδες, απασχολούνται περίπου 20.000 – 25.000. Αυτά τα στοιχεία τα διαθέτει το επιμελητήριο. Και φυσικά δεν είναι μόνον από την Ξάνθη οι εργαζόμενοι.

ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ – ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΓΚΟΥΡΟΥ» ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ

Τέλος, στο μήνυμά του ο κ. Παντέλος, σημείωσε:

Να βγουν οι νέοι άνθρωποι έξω να δουλέψουν και να σταματήσουν να χρηματοδοτούνται από τον πατέρα και την μητέρα τους. Αυτό είναι το μήνυμα. Να αποκτήσουν εμπειρία και δεν πρόκειται κανείς να τους «κόψει την φόρα» αν έχουν όρεξη για δουλειά. Δεν ψάχνουμε «γκουρού», ούτε πτυχία. Ψάχνουμε ανθρώπους να θέλουν να δουλέψουν και να μείνουν στον τόπο. Να σηκωθούν από τις καφετέριες και να βγουν παραέξω. Κανείς δεν ξεκινά με την θέση του διευθυντού. Διευθυντής θα γίνεις σιγά – σιγά, με τα χρόνια.