Ευθ. Μίλκογλου: «Έτρεξε» το πρόγραμμα, αλλά δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση»

Οι «κομμένοι» και οι… «χαμένοι» από την λειτουργία των e – shops

Μπορεί κατά την περίοδο του lockdown, να δόθηκε η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργήσουν e – shop, προκειμένου να εξυπηρετούν «διαδικτυακά» τους πελάτες τους, ωστόσο λίγοι καταστηματάρχες από την Ξάνθη, επέλεξαν να συμμετάσχουν, ενώ κάποιοι άλλοι που ενδιαφέρθηκαν, δεν κατάφεραν τελικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που διέθεταν εξ΄αρχής – ή τουλάχιστον πριν από το εν λόγω πρόγραμμα – διαδικτυακά «καταστήματα», ωστόσο και αυτοί αντιμετωπίζουν μεγάλη «πτώση», όπως εξηγεί στην «Θ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ρωτά:  «Το πρόβλημά μας με το lockdown ήταν ότι πρέπει να γίνουν e – shops για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις ή να γίνει μια φοροελάφρυνση που τόσο καιρό την ακούγαμε και δεν την είδαμε;».

«ΕΤΡΕΞΕ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΛΛΑ…

Αναλυτικότερα ο κ. Μίλκογλου, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Το πρόγραμμα «έτρεξε» και μάλιστα είχε λάβει και παράταση γιατί δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Το γιατί όμως δεν είχε μεγάλη ζήτηση, δεν το έψαξε κανείς. Εγώ, εσείς και ο κάθε απλός κόσμος, που δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα e – shop, ακόμη και αν το φτιάξει δωρεάν. Πρέπει να έχεις αποθήκη, εμπορεύματα και χίλια δυο άλλα πράγματα από «πίσω». Δεν μπορείς να έχεις ένα μόνο προϊόν. Πως θα τα αγοράσεις αυτά; Πως θα κινηθείς, όταν εδώ και δυο χρόνια υπάρχει όλη αυτή η κατάσταση και όλα αυτά τα μέτρα. Στο πρόγραμμα συμμετείχε ένα πολύ μικρό ποσοστό και ο λόγος είναι αυτός. Βέβαια κάποιοι «κόπηκαν» κιόλας, για πολλούς και διάφορους λόγους.  Σε αυτό το πρόγραμμα, έπρεπε να ήταν άπαντες  – αν ήθελαν να το «τρέξουν» – με έξτρα ενίσχυση για να μπορέσουν να γίνουν τα e – shop. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να έχεις μόνιμα κάποιον σε έναν υπολογιστή, να υπάρχει αποθήκη, να ελέγχεις, να απαντάς κ.ο.κ. Και κάποιο επίσης που δημιούργησαν e – shop, πριν καν βγει αυτό το πρόγραμμα, είναι «δαγκωμένοι» αυτήν την στιγμή, γιατί δεν προλαβαίνουν (όχι από τις πωλήσεις αλλά επειδή όλα αυτά σημαίνουν και έξοδα κάθε μήνα). Για να υπάρχει διαφήμιση και να βρίσκεσαι σε κάποια sites – για παράδειγμα – πληρώνεις. Δεν είναι δωρεάν.  Κάποια e – shop, δουλεύουν γιατί δημιουργήθηκαν νωρίτερα και μπόρεσαν να τα «συμμαζέψουν» και να τα «τρέξουν». Για μια απλή, μικρομεσαία επιχείρηση (οικογενειακή), είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μπορεί να «στοκάρει» ρούχα ή παπούτσια; Μπορεί να «χτυπήσει» μια μεγάλη «αλυσίδα» ή έναν παλιό – δυνατό, επαγγελματια; Θυμηθείτε ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να «εξευτελίζονται» όλα αυτά.

Και κάποιοι που έτρεχαν ένα e – shop, πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα, έχουν πολύ μεγάλη πτώση, γιατί έχεις να «κονταροχτυπηθείς» και με μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν e – shop (ανταγωνισμός).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ E- SHOPS ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ LOCKDOWN ΚΑΙ ΟΧΙ… ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ;

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι:

Προσωπικά δεν έχω ακούσει από κάποιον ότι εξελίχθηκε ένα e – shop. Έχω ακούσει ανθρώπους να μου λένε ότι «κόπηκαν» και κάποιους που μου είπαν ότι «ναι, με 5000 ευρώ θα μπορείς να βάλεις λάπτοπ, εκτυπωτές κλπ, αλλά μετά τι θα κάνεις; Τι εμπόρευμα θα πουλάς; Δεν πρέπει να έχεις ένα άτομο να απαντά;»  Και από την άλλη, το πρόβλημά μας με το lockdown ήταν ότι πρέπει να γίνουν e – shops για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και όχι να γίνει μια φοροελάφρυνση που τόσο καιρό την ακούγαμε και δεν την είδαμε; Το άκουγα τόσο καιρό, αλλά αν πάτε σε ένα μάρκετ σήμερα, δεν ψωνίζεις αυτά που ψώνιζες με τα ίδια χρήματα, πριν έναν χρόνο. Ούτε τα μισά δεν μπορείς να πάρεις. Πως θα λειτουργήσει λοιπόν όλο αυτό; Άρα το πρώτο πράγμα είναι οι φοροελαφρύνσεις. Είναι όλο μπερδεμένο. Γενικότερα, το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κάνεις ή δεν θα κάνεις e – shop, αλλά το να μπορέσει να βγει ο κόσμος και να έχει χρήματα. Βλέπετε ότι και στα μάρκετ δεν έχει τον κόσμο που είχε. Περιμένουν όλοι να πάρουν μισθούς και συντάξεις και εκείνες τις 5-6 πρώτες  μέρες βλέπετε κίνηση στην αγορά. Τις υπόλοιπες, δεν κινείται τίποτα. Αυτό όμως δεν φτάνει να το λέμε εμείς. Η κάθε συμπολίτευση και αντιπολίτευση έχει δικούς της ανθρώπους σε κάθε πόλη. Δεν βλέπουν τι γίνεται; Δεν μπορούν να κινηθούν σε μια λογική; Είναι απλή λογική: Χρειάζονται φοροελαφρύνσεις! Δεν μπορείς να έχεις τον ΦΠΑ στα ύψη!