Σ. Ζαχαράκη: Γιατί να μην γίνει η Ξάνθη, ένας προορισμός «City Break»;

Οι καμπάνιες του υπουργείου – Εκτεταμένη και στοχευμένη περιοδεία της Υφυπουργού τον Ιούνιο

Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη στην ΠΑΜΘ – Το συζητάμε συνεχώς με τον Περιφερειάρχη, σημείωσε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Τουρισμού

«Πολυδιάστατα» χαρακτήρισε τα σκέλη του τουριστικού προϊόντος της Ξάνθης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία επισκέφθηκε την πόλη μας το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Εβραίων, προτείνοντας – με αφορμή την νέα καμπάνια του υπουργείου – να αποτελέσει και η πόλη της Ξάνθης έναν προορισμό city break.

Η ίδια, αναφέρθηκε στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού (οικοτουρισμού, ορνιθοπαρατήρησης,  γαστρονομικού τουρισμού, περιπατητικού τουρισμού) που μπορεί να προσφέρει ο Νομός Ξάνθης σε συνδυασμό με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ενώ μεταξύ άλλων επισήμανε ότι θα περιοδεύσει τον Ιούνιο στην περιοχή μας, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Τέλος η κα Ζαχαράκη, αναφέρθηκε και στα ευοίωνα για τον φετινό τουρισμό της χώρας, σημάδια, ενώ παράλληλα, αναφερόμενη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην χρηματοδότηση για την τουριστική προβολή, ύψους 2.1 εκ. ευρώ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η αλήθεια είναι ότι αν δείτε τον μέσο όρο, την μέση δαπάνη και την παραμονή αλλά συγχρόνως και το μερίδιο που μπορεί να έχει η περιοχή για τον τουρισμό, έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη. Το συζητούμε συνέχεια με τον Περιφερειάρχη. Χαίρομαι που μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα της τουριστικής ανάπτυξης και ήδη, συζητάμε για τις βασικές κατευθύνσεις και ο ίδιος έχει ένα προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε αυτά τα οποία αφορούν σε όλη την Περιφέρεια, αλλά αναδεικνύουν το ειδικό χαρακτηριστικό κάθε περιοχής».

ΣΚΟΠΟΣ, ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΞΑΝΘΗ, ΕΝΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ «CITY BREAK»;

Σε δηλώσεις της, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο «Χατζιδάκειο» η Υφυπουργός τουρισμού επισήμανε ότι:

Μου δίνεται και μια ευκαιρία, αν και δεν είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψης, να μπορέσουμε να αναδείξουμε και όλα τα κομμάτια, που έχουν να κάνουν με το τουριστικό προϊόν αυτής της περιοχής, που είναι πολυδιάστατα. Και ειδικά για αυτή την περιοχή, νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και σε δεύτερο χρόνο, για όλες τις ειδικές – προνομιακές αν θέλετε – συνθήκες που μπορεί να έχει με το φυσικό περιβάλλον, το πολιτιστικό περιβάλλον, το κομμάτι της ιστορίας, της γαστρονομίας και το θρησκευτικό κομμάτι που μπορεί να αναδειχθεί – και σε σχέση με την αυριανή εκδήλωση – και να μπορέσουμε να καταστήσουμε και την Ξάνθη έναν προορισμό, ο οποίος θα ξανασυστηθεί στον κόσμο, έτσι ώστε να μην είναι απλά ένα κομμάτι από όπου περνά ο ταξιδιώτης, αλλά παραμένει . Γιατί να μην γίνει και ένας προορισμός «city break» και ένας προορισμός που κάποιος απολαμβάνει με πάρα πολλές δυνατότητες να κάνει οικοτουρισμό (το είχαμε συζητήσει σε μια εκδήλωση που είχαμε κάνει για τα μονοπάτια της περιοχής αν θυμάστε) και συνάμα να απολαύσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε έναν χώρο που υποδέχεται πραγματικά με πολύ θετική διάθεση και φιλοξενία τον ταξιδιώτη. Ευχαριστώ τον Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και όλους όσοι βρίσκονται εδώ σήμερα. Με τιμούν πραγματικά με την πρόσκληση που έγινε και θέλω και εγώ να συνδράμω σε όλο αυτό, έτσι ώστε η Ξάνθη μας,, να μπορέσει να αποτελέσει έναν ποιοτικό προορισμό, που νομίζω ότι μετά την covid εποχή, θα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, λόγω της σχέσης με την φύση, την αναψυχή και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Την επόμενη ημέρα, στο περιθώριο της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος, η ίδια επισήμανε ότι:

Είδα και τις περιπτώσεις του οικοτουρισμού. Το κομμάτι δηλαδή που θα μπορέσουμε με ήπια τουριστική ανάπτυξη και με σεβασμό στο περιβάλλον, να αναπτύξουμε δραστηριότητες οικοτουρισμού (περιπατητικό τουρισμό, γαστρονομία, ακόμη και το κομμάτι της ορνιθοπαρατήρησης που σε κάποιον μπορεί να φανεί περίεργο και όμως, πολλές περιοχές της Ελλάδος το έχουν αξιοποιήσει). Άρα σήμερα, ήταν ένα μικρό δείγμα. Θα γίνει και μια περιοδεία γύρω στον Ιούνιο, πολύ εκτεταμένη (σίγουρα δυο μέρες) για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως, το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ 2022

Επίσης, η Υφυπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι:

Αυτήν την στιγμή «τρέχει» μια καμπάνια και η Ελλάδα μας, φέτος, δεν σταμάτησε ποτέ να έχει καμπάνια. Για πρώτη φορά είχαμε καμπάνια για τον ορεινό τουρισμό με τον τίτλο «Greece does have a winter» (Η Ελλάδα πράγματι έχει Χειμώνα) αλλά επίσης και για τον εγχώριο τουρισμό και το «Ζήσε την Ελλάδα και τον Χειμώνα». Από προχθές, ξεκινήσαμε καμπάνια για τις πόλεις, για το city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις και θα ξεκινήσουμε προς το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου την μεγάλη καμπάνια για το Καλοκαίρι. Να ξέρετε ότι οι βάσεις μπήκαν τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Κανείς δεν θέλει να εξωραΐσει την κατάσταση. Ο τουρισμός προφανώς είναι πάρα πολύ ευεπηρέαστος από τις εξελίξεις και στην πανδημία και σε άλλες κρίσεις, αλλά πραγματικά έχουμε ενδυναμώσει το brand name της χώρας – την «ταυτότητά» μας – και αυτό που φαίνεται είναι ότι θα πάμε πολύ καλά το 2022. Ας ευχηθούμε αυτό, όλοι μαζί, διότι αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, να μπορέσουν να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις, να τα πάνε ακόμη καλύτερα και  μπορούμε τώρα να διεκδικούμε συνέχεια μεγαλύτερη μέση δαπάνη, καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες.

ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε ερώτηση αναφορικά με την ΠΑΜΘ, το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα τουριστικής προβολής ύψους 2.1 εκατομμυρίων ευρώ και το πόσο μπροστά μπορεί να πάει η περιφέρεια,  η κ. Ζαχαράκη, απαντά:

Η αλήθεια είναι ότι αν δείτε τον μέσο όρο, την μέση δαπάνη και την παραμονή αλλά συγχρόνως και το μερίδιο που μπορεί να έχει η περιοχή για τον τουρισμό, έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη. Το συζητούμε συνέχεια με τον Περιφερειάρχη. Χαίρομαι που μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα της τουριστικής ανάπτυξης και ήδη, συζητάμε για τις βασικές κατευθύνσεις και ο ίδιος έχει ένα προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε αυτά τα οποία αφορούν σε όλη την Περιφέρεια, αλλά αναδεικνύουν το ειδικό χαρακτηριστικό κάθε περιοχής. Για αυτό ανέφερα πριν τον οικοτουρισμό (για παράδειγμα). Έχουμε τον Νέστο, έχουμε κομμάτια που είναι και προστατευόμενες περιοχές (και με Ραμσάρ και με Natura) και συνάμα, θέλω να δείτε και την ειδική στιγμή που μπορεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία:

Μετά τον covid, ο κόσμος ψάχνει την αυθεντική εμπειρία, την τοπική εμπειρία, θέλει να έρθει σε επαφή με την φύση και – επειδή είμαι στην Ξάνθη, θέλω να μιλήσω για αυτή – ο νομός Ξάνθης πραγματικά μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν την στιγμή. Το καλό χρονικό σημείο, με την καινούρια καμπάνια αλλά και το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας και τις πρωτοβουλίες του Δήμου.

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ, ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Δοθείσης της ευκαιρίας, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στην συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας για θέματα τουριστικής προβολής, επισημαίνοντας ότι:

Είναι αλήθεια ότι κάναμε μια πολύ σημαντική συζήτηση. Συζητώ συχνά και με τον Βουλευτή κ. Μπλούχο. Αυτό που κυρίως συζητήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη, αφορούσε κυρίως στην «Δραμοινογνωσία» αλλά σίγουρα και στο Φαλακρό. Με ενημέρωσε για τις ενέργειες και τις εξελίξεις που έχουμε για το Φαλακρό. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα του ορεινού τουρισμού. Θυμίζω δε, ότι θα δοθούν πάρα πολλά χρήματα για τα χιονοδρομικά κέντρα, για τα ορεινά καταφύγια και τα μονοπάτια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι λοιπόν η στιγμή – το κατάλληλο χρονικό σημείο – με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για όλες οι περιοχές στην Ελλάδα (γιατί μας ενδιαφέρει να φωτίσουμε κάθε κρυμμένο θησαυρό που έχει να προσφέρει η χώρα μας) και πόσο μάλλον και για την Δράμα, που έχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία εμπειριών που μπορούν να δοθούν. Μια από αυτές, είναι οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον οινοτουρισμό, το θέμα της γαστρονομίας, ο ορεινός τουρισμός και πολλές δραστηριότητες που ήδη γνωρίζω ότι έχουν μπει σε σειρά και σε προτεραιότητα από τον Αντιπεριφερειάρχη. Είμαστε εδώ ως Υπουργείο – πάντα στο πλάι των Περιφερειών και των Δήμων – έτσι ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε το τοπικό και αυθεντικό στοιχείο.