Σε «ρυθμούς» Ξάνθης και οι άλλες δύο καρναβαλικές εκδηλώσεις

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» οι Δήμαρχοι Πατρέων και Ρεθύμνου

Μεγάλοι θεσμοί στην επικράτεια, όπως το Καρναβάλι της Πάτρας και του Ρεθύμνου, «αιμορραγούν» για άλλη μια χρονιά – όπως και η Ξάνθη – χωρίς τις συνήθεις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις που προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πως κυλούν όμως τα πράγματα στις δυο παραδοσιακά «καρναβαλικές» πόλεις; Ποιες είναι οι ομοιότητες με την Ξάνθη; Ποια τα μηνύματα που στέλνουν στους Ξανθιώτες καρναβαλιστές και επιχειρηματίες;  Σε όλα τα παραπάνω απαντούν, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσα από την «Θ», οι Δήμαρχοι Πατρέων και Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης και Γεώργιος Μαρινάκης, αντίστοιχα.

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΡΟΣ

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι κατά αρχήν, αγαπάμε τους Ξανθιώτες όπως αγαπάμε και τους Πατρινούς, γιατί δεν μας χωρίζει τίποτα. Και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ζωή τους. Χαιρόμαστε όταν χαίρονται και στεναχωριόμαστε όταν στεναχωριούνται. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Άρα έχουμε όλα τα κοινά.

Σε σχέση με το Καρναβάλι, εκείνο που έχω να πω είναι ότι πρόκειται για μια λαϊκή γιορτή (και σε εμάς και σε εσάς) και μέσα από αυτή, θέλουμε να χαρεί ο λαός μας, γιατί έχεις ανάγκη και να δημιουργήσεις και να ευχαριστηθείς την ζωή, να σατιρίσεις, να σαρκαστείς κλπ. Επειδή όμως, πολλές φορές αυτή η λαϊκή γιορτή συνδέεται με την οικονομία, εμείς εκείνο για το οποίο παλεύουμε είναι να μην εξαρτιόμαστε. Μια λαϊκή γιορτή δηλαδή, πρέπει να την απολαμβάνεις ανεξάρτητα από το οικονομικό της μέρος. Γιατί αν έχεις εξασφαλίσει την επιβίωση και την οικονομική σου ζωή έτσι ώστε να μην εξαρτάσαι από κάτι, αυτό σου δίνει την δυνατότητα να το ευχαριστηθείς και να στρέψεις την προσοχή σου αλλού. Άρα και σε εμάς και σε εσάς, πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις (να μην υπάρχουν άνεργοι, να μην υπάρχει φτώχεια, να υπάρχει εργασία για όλους κ.ο.κ.) και αυτή είναι η βάση για να χαρούμε και την ίδια την ζωή και στο κομμάτι του καρναβαλιού.  Το γεγονός της πανδημίας – αλλά και τώρα που έχουμε πολέμους σε διεθνές επίπεδο – έχουν τις επιπτώσεις τους και νομίζω ότι εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι να δούμε και σε αυτά τα ζητήματα τις αιτίες. Διότι και στο θέμα της πανδημίας, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα αν είχαμε θωρακισμένα τα νοσοκομεία μας, με υψηλότερου επιπέδου παροχές και δωρεάν και θα μπορούσαν να γίνουν και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Δεν τα είχαμε και άρα μείναμε στα μέσα ατομικής προστασίας και μόνο και προσαρμόσαμε εκδηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Το βασικό ζήτημα είναι πως επειδή δεν έχεις δημόσιο σύστημα να σε υποστηρίζει (γιατί με μια μικρή έξαρση «γονατίζει» με ο,τι συνεπάγεται αυτού) λες ότι «μπλοκάρω τα πάντα».

ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ, ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΗΝ….ΖΩΗ – ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ – ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΙΠΕΔΟΥ

Κλείνοντας στο μήνυμά του προς τους Ξανθιώτες ο κ. Πελετίδης σημείωσε:

Να χαρούν την ζωή. Η ζωή δεν είναι τιμωρία και να κοιτάξουμε και η Πάτρα και η Ξάνθη, να μπορούμε να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα με τον αγώνα μας να υπάρχει ζωή σε όλη την Ελλάδα. Να υπάρχει δουλειά σε όλο τον κόσμο (υπάρχει η δυνατότητα σήμερα) και από εκεί και πέρα, τα καρναβάλια μας να είναι καρναβάλια υψηλού επιπέδου. Να έρθετε σε εμάς και να έρθουμε σε εσάς, για να χαρούμε την ζωή… Η οικονομική ζωή, μπορεί να αντιμετωπιστεί κάθε μέρα. Για παράδειγμα, έχουμε τρία χρόνια την πανδημία. Εμείς θα έπρεπε να πεθάνουμε; Βλέπετε ότι αυτήν την στιγμή, έχουμε πόλεμο. Αύριο μπορεί να συμβεί κάποιο άλλο γεγονός. Θα εξαρτόμαστε από αυτό; Όχι! Θα κρατηθούμε στην ζωή και όσο για τις εκδηλώσεις, όταν έχεις «πλούτο» δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και στο οικονομικό επίπεδο, πολύς κόσμος θα βελτιώσει και την οικονομική του κατάσταση. Αλλά ας μην πάμε ανάποδα. 

ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΗΝ ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ, ΑΛΛΑ… ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΧΘΡΟ – ΜΕ ΦΕΙΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΖΗΜΙΑ ΕΩΣ 15 ΕΚ. ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, επισήμανε ότι:

Θέλω να πω ότι και εμείς, όπως και εσείς, συναισθανόμαστε απολύτως την αδημονία των καρναβαλιστών και των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτές τις εξαιρετικές εκδηλώσεις, να αποδείξουν για άλλη μια φορά την «ζωντάνια» τους, τον ενθουσιασμό τους, την φαντασία τους, την δημιουργικότητά τους. Από την άλλη μεριά, έχουμε να παλέψουμε με έναν μεγάλο «εχθρό» που είναι η πανδημία. Εγώ το ξαναλέω – και έχω μιλήσει και με τον φίλο μου, τον Δήμαρχο Ξάνθης – ότι την πρώτη χρονιά και την Ξάνθη και το Ρέθυμνο τα έκλεισαν εν ονόματι άλλης περιοχής, αλλά μάλλον δεν μπορούσαν να κάνουν τότε την εξαίρεση, οπότε μαζί με τα «ξερά» κάηκαν και τα «χλωρά». Τώρα όμως έχουμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε μια διασπορά που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε, όπως δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε ότι μέσα σε αυτήν την οικονομική καχεξία, ο τουρισμός – ιδίως στην δική μας περιοχή, αλλά νομίζω και στην Ξάνθη – πρέπει να διασφαλιστεί και να εξασφαλίσει το καλό υγειονομικό πρόσημο. Υπο την έννοια αυτή, στο Ρέθυμνο, οι καρναβαλικές μας εκδηλώσεις είναι απολύτως ελεγμένες. Η πόλη έχει στολιστεί με άρματα και κάποιες ειδικές κούκλες «γκαλερί» που τις στολίσαμε με παλιές ωραίες στολές – κομψοτεχνήματα. Διότι όπως λέω: «Στο καρναβάλι του Ρεθύμνου, δεν γδυνόμαστε. Αλλά ντυνόμαστε». Οι στολές είναι φροντισμένες και μάλιστα υπήρξε κάποιος άνθρωπος που δυστυχώς χάθηκε πρόωρα, που έκανε αριστουργήματα. Όλον αυτόν τον καρναβαλικό «πλούτο» λοιπόν, τον αναπτύσσουμε και τον αναδεικνύουμε σε όλη την πόλη. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις μας θα γίνουν με φειδώ και τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρότυπα.  

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ, ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΦΕΙΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, ΣΕ ΞΑΝΘΗ, ΠΑΤΡΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΛΠ

Κλείνοντας, στο μήνυμά του προς τους Ξανθιώτες, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι:

Βλέποντας και την δυστυχία στην «γειτονιά» μας αυτήν την στιγμή, γιατί είναι ένας πραγματικός πόλεμος που γίνεται πραγματικά με έναν τρόπο τελείως εκβιαστικό και όλη η υπόλοιπη κοινωνία, γινόμαστε θεατές μιας τραγωδίας, ανήμποροι στην ουσία να αντιδράσουμε. Όταν υπάρχουν πυρηνικά οπλοστάσια, αντιλαμβάνεστε ότι ή πας για τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή απλώς περιορίζεσαι σε διακηρύξεις και οικονομικές κυρώσεις. Θέλω να πω λοιπόν ότι αντλώντας αισιοδοξία ότι εμείς είμαστε καλύτερα από πολλούς άλλους, να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας, να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα, να διασκεδάσουμε με φειδώ, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση ούτε τους άλλους, ούτε τους εαυτούς μας και του χρόνου, όλη η Ελλάδα (η Ξάνθη, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, το Μοσχάτο, όπου υπάρχει παρόμοια δραστηριότητα) να γιορτάσει το επόμενο καρναβάλι με τον τρόπο που του αξίζει, αφού πλέον θα έχουμε συμπληρώσει μια ολόκληρη «Ολυμπιάδα» χωρίς να έχει γίνει καρναβάλι, εν τω μεταξύ. Μπορούμε να αντλήσουμε όλη την θετική ενέργεια που μας έδινε το καρναβάλι, από την ενσυναίσθηση ότι αυτό δεν το κάνουμε επειδή είμαστε δειλοί ή κατώτεροι των περιστάσεων. Το κάνουμε επειδή είμαστε συνετοί και σκεφτόμαστε το μέλλον και όχι το πρόσκαιρο παρόν.