Ανθρωπιστικά και πολιτικά ορθώς πράξαμε, όμως…Θεωρούμαστε πλέον εν δυνάμει εχθροί της Ρωσίας

Ο Δρ. του Παντείου-Τουρκολόγος- Δημ. Σταθακόπουλος αποκλειστικά στη «Θ» για την στάση της Ελλάδος στα Ρωσο-Ουκρανικά

Η εκμετάλλευση της Τουρκίας για Κύπρο και Θράκη και οι επιπτώσεις στην οικονομία μας

Πολλά λέγονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό και μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας, αναφορικά με την στάση του προέδρου Πούτιν και –κυρίως- με την στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι «Δυτικοί» (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε) στο μέλλον.

Εκείνο όμως που πρέπει να μας προβληματίσει εμάς ως χώρα περισσότερο, είναι η περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να έχει όλη αυτή η κατάσταση, με «φόντο» τα δικά μας συμφέροντα και ιδιαίτερα τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί με τις ισχύουσες συνθήκες και συμφωνίες.

Εύλογη λοιπόν και η ανησυχία που εκφράζεται προς αυτή την κατεύθυνση και την οποία αιτιολογεί με αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Θ», ο γνωστός Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, Τουρκολόγος-Οθωμανολόγος κ. Δημ. Σταθακόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σταθακόπουλος, δήλωσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ», ότι:

Η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, ανήκει στο ΝΑΤΟ στρατιωτικά και στην ΕΕ οικονομικά. Από την στιγμή που η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις και να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία, η Ελλάδα συμμετέχει. Βέβαια, θα πει κάποιος ότι δεν έπρεπε να συμμετέχει, αλλά να παραμείνει ουδέτερη, όπως παρέμειναν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ με πρώτη την Τουρκία. (Καταδίκασε δηλαδή μεν στα λόγια, αλλά δεν έχει αποδώσει ουσία στο όλο θέμα. Δεν έστειλε βοήθεια στους Ουκρανούς).

Βλέποντάς το, ανθρωπιστικά και πολιτικά ενδεχομένως, η κίνησή μας είναι σωστή. Όμως η δράση έχει αντίδραση. Δηλαδή αυτήν την στιγμή – να το ξέρουμε όλοι ως πολίτες – θεωρούμαστε ότι είμαστε εν δυνάμει εχθροί της Ρωσίας. Εχθροί της Ρωσίας, σημαίνει ότι οι περίπου 100.000 Έλληνες στην Ανατολική Ουκρανία –  που σήμερα βάλλεται και οι περιοχές θεωρούνται «Ανεξάρτητες Δημοκρατίες της Ανατολικής Ουκρανίας» (ρωσόφωνες) – εφόσον θα μείνουν στα πατρογονικά τους, θα είναι «εγκλωβισμένοι» στην ρωσική κυριαρχία, η οποία θα θεωρεί τους Έλληνες – λόγω Ελλάδος – εχθρούς. Οπότε, αυτοί είναι «εγκλωβισμένοι» σε μια κατάσταση, χωρίς να φταίνε προς όφελος της κυρίως Ελλάδος. Το συμφέρον της κυρίως Ελλάδος, είναι αυτό που κάναμε (δηλαδή η τήρηση της συμμαχίας μας) αλλά έχει ένα αντίκτυπο σε Έλληνες εκτός  Ελλάδος, που θα είναι υπο ρωσική κυριαρχία στην Ανατολική Ουκρανία και θα θεωρούνται εν δυνάμει εχθροί (όπως θεωρείται και η Ελλάδα, αυτήν την στιγμή, εν δυνάμει εχθρός).

ΤΙ «ΣΧΕΣΗ» ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΚΥΠΡΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΘΡΑΚΗ;

Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει ότι:

Εφόσον δεν στηρίξαμε την Ρωσία και θεωρούμαστε εχθροί της αυτή την στιγμή, το επόμενο βήμα που θα κάνει η Ρωσία και σχετίζεται με εμάς, είναι να αναγνωρίσει την Βόρεια Κύπρο ως Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και εκείνο το οποίο φοβάμαι για το θέμα της Θράκης-όπως γνωρίζετε εσείς καλύτερα- είναι ότι υπάρχουν Έλληνες Μουσουλμάνοι στην Θράκη, που προσδιορίζονται ως Έλληνες Μουσουλμάνοι και υπάρχει όμως και ένα μικρό κόμμα – όπως ξέρουμε – το οποίο αττο-προσδιορίζεται ως τουρκικό (σ.σ. το DEB).  Επομένως, τα πράγματα δεν είναι απλά. Είναι τρομερά σύνθετα, πολύπλοκα και δεν υπάρχει θέμα δικαίου και ηθικής ή ανηθικότητας. Υπάρχει θέμα συμφέροντος. Την Ελλάδα, στο χρονικό διάστημα 1821-1922 (επί 100 χρόνια) την συνέφεραν οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου περί αυτοδιάθεσης (Ανεξαρτησία). Να φύγουμε δηλαδή από το κυρίαρχο κράτος, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το 1922 μέχρι σήμερα, την Ελλάδα την συμφέρει η διάταξη του Διεθνούς Δικαίου περί κυριαρχίας και μη διαλύσεως των κρατών (για αυτονόητους λόγους). Διότι αν πούμε «ναι, μπορούν τα κράτη να έχουν μέσα και λαότητες που αυτοπροσδιορίζονται» τι θα κάνουμε με την Κύπρο και την Θράκη; Και μετά θα πάμε και εμείς να ζητήσουμε αυτονομία των Ελλήνων της Β. Κύπρου ή της Β. Ηπείρου; Και μετά θα ζητήσουν και οι Κούρδοι αυτονομία από την Τουρκία (παρότι είναι Τούρκοι υπήκοοι); Και μετά θα ζητήσουν και στην Βενετία ανεξαρτησία – γιατί το θέλουν – από την Ιταλία; Και μετά θα ζητήσει και η Βαρκελώνη και οι Βάσκοι από την Ισπανία; Και μετά θα ζητήσει και η Σκωτία, η Ουαλία και η Φλαμανδία από το Βέλγιο; Μπλέκουμε δηλαδή, γεωπολιτικοστρατιωτικά, θεσμικά θέματα, που δεν «μαζεύονται». Άρα, σε παλαιότερο ιστορικό χρόνο, την Ελλάδα την συνέφερε η μία εκδοχή του Διεθνούς Δικαίου και από το 1922 και μετά, την Ελλάδα την συμφέρει άλλη εκδοχή του Διεθνούς Δικαίου.

ΑΜΕΣΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ…

Αναφορικά με το οικονομικό θέμα, ο κ. Σταθακόπουλος, υπογραμμίζει ότι:

Σαφώς σε επίπεδο «τσέπης», αμφότεροι οι λαοί και της Ρωσίας και των συμμάχων της, αλλά και της Δύσης, θα το υποστούμε στην ακρίβεια των προϊόντων διατροφής (επισίτισης) και ενέργειας. Το βλέπουμε ήδη και θα επιδεινωθεί αυτό. Υπάρχουν κερδισμένοι; Σαφώς. Οι μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής, όχι μόνον όπλων αλλά και κάποιων ειδικών προϊόντων και κυρίως η ελληνική ναυτιλία, διότι ο μεγαλύτερος στόλος μεταφοράς υγρού αερίου (LNG) είναι ελληνικός. Άρα η ελληνική ναυτιλία θα ανθίσει με την μεταφορά υγρού αερίου, αλλά αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στην «τσέπη» του απλού Έλληνα καταναλωτή. Αυτά είναι τα «σύνθετα» προβλήματα και οι «εξισώσεις» που καλείται να λύσει η Ελλάδα. Δεν είναι θέμα «οπαδικό» (δηλαδή είμαι με Ρώσους, με Ουκρανούς ή με Αμερικανούς). Είμαι με τους Έλληνες και το συμφέρον της Ελλάδος, είναι πρωτίστως ελληνικό και μετά με τις συμμαχίες. Δεν είναι «πρώτα με τις συμμαχίες και μετά με την Ελλάδα». Είναι «πρώτα με την Ελλάδα». Και αν την μια λέμε έτσι και την άλλη αλλιώς, θα κλείσω με τον Νικολό Μακιαβέλι, στο έργο του «Ο Ηγεμών» που λέει ότι «η υπόσχεση που δόθηκε, ήταν μια ανάγκη του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε η υπόσχεση, είναι μια ανάγκη του παρόντος». Άλλαξαν οι καταστάσεις, άρα αλλάζω και γνώμη.

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ… «ΠΑΡΟΥΝ» ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Τέλος, αναφορικά με το αν «ανοίγουν» παραπάνω οι ήδη ανοικτές «ορέξεις» των «γειτόνων» ο κ. Σταθακόπουλος, σημειώνει ότι:

Αυτό, να το θεωρείτε δεδομένο. Η Τουρκία, εκτός από το ότι είναι «επιτήδειος ουδέτερος» (όπως είχε πει ο Φρανκ Βέμπερ), αυτήν την στιγμή παρότι ανήκει στο ΝΑΤΟ και έχει εισβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα της ΕΕ (την Κύπρο), δεν έχει υποστεί καμία συνέπεια από το ΝΑΤΟ ούτε από την ΕΕ. Παρότι η Τουρκία απειλεί μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (την Ελλάδα), δεν έχει υποστεί καμία συνέπεια από το ΝΑΤΟ και αυτήν την σιτγή, θα βρει λόγω της επιτηδειότητας του ουδέτερου που έχει, θα βρει  – σε αντίθεση με την Ελλάδα που δήλωσε «εχθρός» της Ρωσίας, αφού κάναμε ουσιαστικά επιθετική πράξη με το αμυντικό υλικό και αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ η Ρωσία – μπορεί να ωφεληθεί και από την Ρωσία, όπως και ωφελείται. Εξάλλου, η Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί από την Ρωσία, ως ενδιάμεσος χώρος για να επικοινωνεί με τις αγορές. Όταν δηλαδή, οι δυτικές αγορές θα αποκλείσουν την Ρωσία, η Τουρκία θα έχει διμερή σχέση συναλλαγών με την Ρωσία και μέσω της Τουρκίας θα συναλλάσσεται η Ρωσία με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Όποιος δε, νομίζει ότι θα αποκλειστεί η Τουρκία – και θα αποκλειστεί από παντού και η Ρωσία – τους πληροφορώ ότι αυτοί οι δυο λαοί, έχουν ένα «δόγμα» που εμείς δεν το έχουμε ως δυτικός κόσμος και ως Έλληνες. Το «αν με στραγγαλίσεις, δηλαδή αν με σκοτώσεις, δεν με ενδιαφέρει ο κόσμος χωρίς εμένα. Θα σε πάρω μαζί μου».

Να σημειώσουμε οτι κλείνοντας ο κ. Σταθακόπουλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο Ρώσων τουριστών στην χώρα μας, πέραν μεμονωμένων που ενδεχομένως διατηρούν «φιλίες» με την Ελλάδα.