Χωρίς Καθαρο-Δευτεριάτικες εκδηλώσεις και φέτος οι Δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου

Με Σαρακοστιανά εδέσματα μόνον στα ΚΑΠΗ του Δήμου Αβδήρων…

Γ. Τσιτιρίδης και Θ. Μίχογλου, μιλούν στην «Θ»

Χωρίς «κούλουμα» θα παραμείνουν και φέτος, οι Δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου, αφού για άλλη μια χρονιά ο κορωνοϊός «πλανάται» πάνω από τον Νομό Ξάνθης.

Ωστόσο, ο Δήμος Αβδήρων, θα ευχηθεί «Καλή Σαρακοστή» στους παππούδες και στις γιαγιάδες των ΚΑΠΗ, αφού θα διανείμει σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ ο Δήμος Τοπείρου θεωρεί «θετικό βήμα» το κλείσιμο των σχολείων σήμερα, όπως εξηγούν  στην «Θ», οι Δήμαρχοι κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου, αντίστοιχα.

ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΜΟΥΤΖΟΡΟΔΕΥΤΕΡΑ» ΣΕ ΠΟΛΥΣΙΤΟ ΚΑΙ ΑΒΔΗΡΑ – ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσιτιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Φέτος, δεν θα γίνουν εκδηλώσεις της «Μουτζουροδευτέρας» ούτε στον Πολύσιτο, ούτε στα Άβδηρα. Απλώς, ο Δήμος Αβδήρων, θα μοιράσει Σαρακοστιανά εδέσματα (φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, ταραμά) σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Αβδήρων, τα οποία ήθελαν και μας απάντησαν ότι επιθυμούν να φάνε στον χώρο του ΚΑΠΗ, τα εδέσματα αυτά.

Δεν θα γίνουν εκδηλώσεις, διότι όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε φύγει ακόμη από τον κορωνοϊό. Μας προβλημάτισε μέχρι το τέλος και δεν θα κάνουμε – λόγω συνωστισμού – εκδηλώσεις όπως αυτές που κάναμε, διότι μαζεύονται αρκετές εκατοντάδες άτομα στις εκδηλώσεις της «Μουτζουροδευτέρας» και της Κ. Δευτέρας.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΠΕΙΡΟΥ – ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, επισήμανε ότι:

Λόγω της κατάστασης, θα γίνουν πολύ λίγα πράγματα, σε μικρή διάσταση, κάποιοι καρναβαλιστές και κάποιοι νεολαίοι – που φυσικά δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε – αλλά ο Δήμος δεν έχει προγραμματίσει επίσημα τίποτα, βάσει των οδηγιών που έχουμε. Κλείνουμε τα σχολεία σήμερα, για να στηρίξουμε τον Δήμο Ξάνθης. Τόσα χρόνια γίνεται και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε τώρα. Του χρόνου, μπορεί να είμαστε καλύτερα και θα είμαστε και πιο «επίσημοι» για την απόφαση αυτή που πήραμε. Και θα ήταν άδικο φέτος να μην πάρουμε τέτοια απόφαση και για τα μικρά παιδάκια. Ξέρω ότι είναι δύσκολη η κατάσταση. Ούτως ή άλλως από το Σάββατο, σταματά και σε εξωτερικούς χώρους η μάσκα, οπότε – αφού θα κάνει και καλό καιρό – μπορεί να γίνουν σε κάποιον εξωτερικό χώρο, κάποια πράγματα γιατί τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι για τα «Κούλουμα» φέτος. Είχαμε σε κάθε χωριό την φασολάδα μας, τον χαρταετό, χορούς, γλέντια, αλλά δυστυχώς όμως επίσημα ο Δήμος δεν συμμετάσχει και δεν θα κάνει τίποτα. Θα κάνουμε λίγη υπομονή. Έμεινε η «ουρά» και θέλω να πιστεύω πως – επειδή όσοι πρόλαβαν εμβολιάσθηκαν και άλλοι νόσησαν – σιγά σιγά θα έρθει και η ανοσία. Μπορεί να υπάρχει σε ελάχιστο δείγμα ο κορωνοϊός, αλλά πιστεύω ότι σιγά – σιγά θα μπούμε στην κανονικότητα. Νομίζω όμως ότι είναι θετικό βήμα που κλείσαμε τα σχολεία. Κάποιοι βέβαια διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν που να αφήσουν και τα παιδιά τους. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα, αλλά τι να κάνουμε; Δηλαδή, αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως είναι και λαμβάναμε απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία την Παρασκευή (που ως γνωστόν όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν εκδηλώσεις και στηρίζαμε το καρναβάλι, τον θεσμό της Ξάνθης που δεν αφορά μόνον την Ξάνθη αλλά όλο τον νομό μας) και έρχονταν πολύς κόσμος για να περάσει καλά, να ξεχαστεί και να δει τα ήθη και τα έθιμά μας;