Αλλαγή σχεδίων με μπαράζ βομβαρδισμών στα αστικά κέντρα – Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά – Μεγάλες οι απώλειες για τα ρωσικά στρατεύματα – Χάρκοβο και Μαριούπολη στο επίκεντρο των συγκρούσεων – Τεράστιο στρατιωτικό κονβόι έξω από το Κίεβο περιμένει το σύνθημα για την τελική εισβολή – Η διπλωματία προχωρεί με αργά βήματα, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα έπονται».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Ως αργά την Πέμπτη το βράδυ ο ρωσικός στρατός συνέχιζε την προέλασή του συναντώντας μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όση περίμενε και έχοντας πάντα σημειώσει περισσότερα κέρδη στον Νότο παρά στον Βορρά. Παράλληλα, η διπλωματία προχωράει με αργά βήματα, καθώς στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει απευθείας συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να μπει τέλος στον πόλεμο, η Μόσχα τονίζει ότι θα φθάσει «μέχρι τέλους» ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα έπονται».
Επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Τα πρωί της Παρασκευής οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Νωρίτερα εξαιτίας της επίθεσης είχε προκληθεί πυρκαγιά προκαλώντας διεθνή ανησυχία, η οποία σύμφωνα με τον ουκρανό υπεύθυνο του εργοστασίου ετέθη υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.
Μάχες στο Χάρκοβο, βόμβες στο Κίεβο
Στη Νότια Ουκρανία, μετά την κατάληψη της Χερσόνας την Πέμπτη, η Μαριούπολη αποτελεί πλέον το επίκεντρο των συγκρούσεων και δέχεται αδιάκοπα πλήγματα από τον ρωσικό στρατό που την έχει περικυκλώσει. Στη Βόρεια Ουκρανία, στο επίκεντρο των μαχών παραμένει το Χάρκοβο. Το Κίεβο παραμένει στόχος των ρωσικών στρατευμάτων που πλησιάζουν από τα βόρεια, τη Λευκορωσία και τα βορειοανατολικά, τη Ρωσία, απ’ όπου κατέλαβαν πρώτα την περιοχή του Τσερνόμπιλ.
Μετά την κατάληψη της Χερσόνας από ρωσικές δυνάμεις που προήλθαν από την Κριμαία έχει ανοίξει ο δρόμος για τους Ρώσους προς την Οδησσό, η οποία αναμένει επίθεση.
Χωρίς νερό και ρεύμα στη Μαριούπολη
Η Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από ρωσικά στρατεύματα που την περικύκλωσαν από την Κριμαία, στα δυτικά, και από το αυτονομημένο Ντονμπάς, στα ανατολικά, ζει στιγμές αγωνίας καθώς αμφίβιες δυνάμεις συγκεντρώνονταν από την πλευρά της Μαύρης Θάλασσας ως αργά χθες, προφανώς για να επιτεθούν και από τρίτο σημείο στην πόλη. Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν κοπεί στην πολιορκημένη Μαριούπολη εδώ και ημέρες, αφού βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις από τους Ρώσους, και σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, τα συνεργεία δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους ούτε για να μαζέψουν τους νεκρούς, ενώ οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα, ούτε δίοδο διαφυγής. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα ενώσει το Ντονμπάς με την Κριμαία για τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι εικόνες και τα βίντεο, όπως και οι μαρτυρίες από τις εμπόλεμες περιοχές, περιγράφουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με πολλές καταστροφές και αιματοχυσία. Οι αρχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, λένε ότι μαζεύουν πτώματα μη αναγνωρίσιμα από τις βόμβες, ότι φωτογραφίζουν όσα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν και τα υπόλοιπα απλώς τα βάζουν σε σακούλες.
Αλλαγή στα σχέδια των Ρώσων
Το σχέδιο της Μόσχας, όπως το ερμηνεύουν δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, άλλαξε ύστερα από τις πρώτες τρεις ημέρες του πολέμου. Αφού δεν κατάφερε να προελάσει γρήγορα και να καταλάβει το Κίεβο, τελειώνοντας τον πόλεμο μέσα σε λίγες ημέρες, προσπαθεί πλέον να σπάσει το ηθικό των Ουκρανών μεταφέροντας τους βομβαρδισμούς στις πόλεις. Σφυροκοπά τα αστικά κέντρα ώστε να τα εγκαταλείψουν οι κάτοικοί τους ή να παραδοθούν και στη συνέχεια να τις καταλάβει ευκολότερα ο ρωσικός στρατός.
Μακρόν: Ερχονται τα χειρότερα
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε τηλεφωνική συνομιλία μεγαλύτερη της μίας ώρας με τον πρόεδρο Πούτιν την Πέμπτη, έμεινε με την εντύπωση ότι «τα χειρότερα έπονται» και ότι ο ρώσος πρόεδρος θέλει «να πάρει τον έλεγχο» όλης της Ουκρανίας.
Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, στόχος του Κρεμλίνου είναι να καταλάβει τη Νότια Ουκρανία, από τη Μαριούπολη μέχρι την Οδησσό. Με αυτό τον τρόπο θα ενώσει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά με την Κριμαία και την Οδησσό στα νότια, και θα αποκόψει τελείως την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Βόρεια Θάλασσα και στην παγκόσμια ναυτιλία.
Τεράστιο κονβόι έξω από την πρωτεύουσα
Εν τω μεταξύ στον Βορρά, στο Χάρκοβο, που συνεχίζει να βομβαρδίζεται, η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες, οι οποίες «ρουφούν» όλο το οξυγόνο στην περιοχή που πλήττουν εξολοθρεύοντας τους ανθρώπους. Στο Κίεβο πλησιάζει από τον Βορρά το τεράστιο κονβόι του ρωσικού στρατού, με εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλα οχήματα, ενώ οι Ρώσοι επιτίθενται από τα δυτικά και άλλα στρατεύματα προελαύνουν από τα βορειοανατολικά, από το Τσερνόμπιλ, για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα. Μόνο η Δυτική Ουκρανία, όπου βρίσκεται η πόλη Λβιβ στην οποία καταφεύγουν άμαχοι από όλη τη χώρα, έχει λιγότερες εχθροπραξίες.
Οι κάτοικοι του Κιέβου αναμένουν τη μεγάλη επίθεση. «Ξέρουμε τι θα συμβεί αλλά παραμένουμε ήρεμοι. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε» λένε βγαίνοντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μέσω Skype από τα σπίτια τους ή τα καταφύγια. Χιλιάδες ζουν και κοιμούνται στους σταθμούς του μετρό.
Μεγάλες απώλειες στο πεδίο
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε συχνά και καθημερινά βιντεοσκοπημένα μηνύματά του προς τους Ουκρανούς, ζητά να συνεχίσουν να αντιστέκονται. Περιγράφει τους ρώσους στρατιώτες σαν «μπερδεμένα παιδιά που τα έχουν χρησιμοποιήσει» και τονίζει ότι οι απώλειες τους έχουν σπάσει το ηθικό.
Οι πληροφορίες για τις απώλειες είναι αντικρουόμενες και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε πρώτη φορά την Τετάρτη απώλειες ρώσων στρατιωτών, λέγοντας ότι φθάνουν τους 498, ενώ το Κίεβο έκανε λόγο την ίδια ημέρα για περίπου 6.000 νεκρούς Ρώσους.
Ο πρόεδρος Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία του την Πέμπτη συνέχισε τη ρητορική περί της Ρωσίας που αμύνεται και υπερασπίζεται το Ντονμπάς και την Κριμαία στη «φασιστική Ουκρανία», όμως παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν απώλειες στον ρωσικό στρατό.
Συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Ρωσία
Δυτικοί ανταποκριτές στη Ρωσία περιγράφουν ένα καθεστώς σε πανικό, που ολισθαίνει όλο περισσότερο στον αυταρχισμό. Η ρωσική αστυνομία πραγματοποιεί μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου, ακόμη και ηλικιωμένους και παιδιά. Τα τελευταία ψήγματα ελεύθερου Τύπου εξαφανίζονται, καθώς οι δημοσιογράφοι τους εγκαταλείπουν τη χώρα. Την Παρασκευή, η ρωσική Βουλή επρόκειτο να υπερψηφίσει νόμο για την 15ετή καταδίκη όσων δημοσιεύουν «ψέματα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος στη Ρωσία απαγορεύεται να ονομάζεται «πόλεμος» και πρέπει να αποκαλείται «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Παράλληλα, δυτικοί ανταποκριτές στη Ρωσία περιγράφουν έναν λαό που «ξυπνάει» και συνειδητοποιεί τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ανάμεσα στους Ρώσους κυκλοφορούν φήμες ότι το Κρεμλίνο θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο και θα κλείσει τα σύνορα την εβδομάδα που έρχεται. Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στη Ρωσία, η Lukoil, έγινε η πρώτη που τόλμησε να πάρει αρνητική θέση για τον πόλεμο, ζητώντας την «άμεση διακοπή της σύγκρουσης» και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για διπλωματική λύση.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους την Τρίτη προειδοποίησε τον πρόεδρο Πούτιν ότι «ο πόλεμος θα αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον κόσμο πιο ισχυρό».