Φρ. Φραγκούλης: Φόβητρο για την Τουρκία η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη – Φέρνει και οικονομική ανάπτυξη
Η πλεύση του αεροπλανοφόρου, έστειλε μήνυμα στους Τούρκους να… ξεχάσουν την «γαλάζια πατρίδα», σημειώνει στην «Θ», ο επίτιμος Αρχηγός του Γ.Ε.Σ
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, την πρόσφατη διέλευση της ναυαρχίδας του Αμερικανικού στόλου από το Θρακικό Πέλαγος για να καταλήξει στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα ρωσικά πλοία που ακολούθησαν για…επιτήρηση, καθώς και την αμερικανική βάση στον Έβρο και όλα αυτά παράλληλα με την έκδηλη ανησυχία από Θρακιώτες, αναφορικά με τις επιπτώσεις της όλης κατάστασης, στην ευρύτερη περιοχή, η «Θ» συνομίλησε με τον Στρατηγό εν αποστρατία, επίτιμο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακό Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φράγκο Φραγκούλη. Ο ίδιος απαντά στο ερώτημα σχετικά με το αν το αμερικανικό «γίγνεσθαι» στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί ευχή ή κατάρα για τον τόπο μας με βάση τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αν δηλαδή αποτελεί «ασπίδα» ή… στόχο για την Θράκη, σημειώνοντας με νόημα ότι «η απειλή από την Τουρκία είναι ορατή, υπαρκτή και επί θύρας και στην βάση αυτού πρέπει να κινούμεθα».
ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ – ΦΟΒΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αναλυτικότερα, ο κ. Φραγκούλης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Όσα συμβαίνουν, συμβαίνουν για το καλό μας. Μην φοβάστε. Αν δεν είχαμε αυτά, δεν θα αναγκάζονταν να τα «μαζέψει» ο Τούρκος. Αργότερα να φοβάστε. Όταν δεν θα είναι κανείς εκεί. Όταν είσαι στο ΝΑΤΟ δεν φοβάσαι από Ρώσους. Όταν – επίσης – είσαι στο ΝΑΤΟ, δεν φοβάσαι από τον άλλον που είναι στο ΝΑΤΟ. Αν δεν ήμασταν θα προχωρούσε στα χειρότερα ο Τούρκος. Να μην φοβάται ο κόσμος.
Από το 2004, όταν ήμουν Διευθυντής Πληροφοριών, Υποστράτηγος, οι Αμερικανοί έδειξαν ένα ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη, για το Λιμάνι και για τον Σιδηρόδρομο. Ήδη, έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υποδομών, να γίνει η Ανατολική Εγνατία. Ο πατέρας μου ήταν σιδηροδρομικός και είπα του Αμερικανού που ρώταγε ότι «με τα τρένα που έχουμε, δεν πάτε πουθενά» και του εξήγησα τι συμβαίνει. Τώρα βλέπω ότι θα κάνουν την διπλή γραμμή – ηλεκτροκίνητη, μέχρι το Ορμένιο. Είναι ένα καλό αυτό; Μη νομίζετε ότι θα μας το έκαναν, διότι είμαι Κομοτηναίος – ποτέ.
Το δεύτερο, είναι ότι το Λιμάνι θέλει έργα. Ελπίζω να γίνουν και αυτά. Ήδη μαθαίνω ότι συνδέεται το Λιμάνι με το τρένο. Άρα είναι και το οικονομικό κομμάτι, χώρια που εάν και εφόσον υπάρχει κόσμος εκεί – που υπάρχει γιατί ξέρω ότι τους έδωσαν και ένα στρατόπεδο – θα αφήσουν λεφτά στην πόλη. Ο Τούρκος, έχει «τρελαθεί» με την βάση. Πόσες φορές έχουν γράψει οι Τούρκοι ότι ενοχλούνται; Αυτό εμείς πρέπει να το πάρουμε ως αρνητικό; Ή ως θετικό; Διότι καταλαβαίνουν πλέον, ότι εκεί δεν μπορούν να «ακουμπήσουν». Να το ξεχάσουν.
Και να σας πω και ότι θεωρώ ότι η Θράκη είναι περισσότερο στις στοχεύσεις των Τούρκων, παρά τα νησιά. Το ίδιο έκαναν στην Κύπρο. Μη ξεχνάτε πως η προβοκάτσια ήταν πάντα στο σκεπτικό της Τουρκίας.
Τι έκαναν στην Κύπρο; Πήγαν τάχα να ελευθερώσουν τους Τουρκοκύπριους και χάσαμε την μισή Κύπρο, επειδή ένας ανόητος – προδότης, ο Ιωαννίδης, πίστεψε τους Αμερικάνους. Ο,τι έκανε και ο Ζελένσκι, που πίστεψε ότι θα τον βοηθήσουν. Εκείνος τώρα δηλώνει ότι «δεν με ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ». Τα ίδια δεν πίστεψε και ο Ιωαννίδης; «Διώξτε τον Μακάριο, για να σας δώσουμε την Κύπρο» και αντί να πάρουμε την Κύπρο, βάλαμε τον Τούρκο μέσα;
Πρέπει να προσέχουμε, για να έχουμε. Η ιστορία τα λέει όλα: Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.
Όμως δεν πρέπει είναι να φοβόμαστε ότι θα μας φέρει κάτι κακό η Αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη (πέραν των όσων λένε οι Ρώσοι, οι οποίοι τα έχουν τώρα με το ΝΑΤΟ και με το δίκιο τους). Εμάς δεν μας απειλεί. Η απειλή μας είναι η Τουρκία. Η απειλή από την Τουρκία είναι ορατή, υπαρκτή και επί θύρας και στην βάση αυτού πρέπει να κινούμεθα. Περισσότερα είναι τα καλά, παρά το αν φέρει κάτι κακό στην πόλη. Δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την γνώμη του και άλλος να λέει ότι «μας αρέσει» και άλλος να λέει ότι «δεν μας αρέσει».
Η εκτίμηση λοιπόν, ενός ανθρώπου που έχει ζήσει 42 χρόνια στον Στρατό και είναι Κομοτηναίος και μάλιστα με καταγωγή από Ανατολική Θράκη, λέει ότι η βάση αυτή είναι φόβητρο πρώτα για την Τουρκία και φέρνει οικονομική ανάπτυξη.
Η ΠΛΕΥΣΗ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 25ΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ (ΘΑΣΟΣ) ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ «ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ
Αναφορικά με την πλεύση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS “Harry S. Truman”, ανάμεσα σε Θάσο και Σαμοθράκη, αλλά και την έλευση ρωσικών πλοίων για…επιτήρηση, ο κ. Φραγκούλης, σημείωσε:
Μια χαρά. Διότι ήταν (σ.σ. το Truman) πέραν του 25ου μεσημβρινού, άρα έλεγε στον Τούρκο «ξέχασε την γαλάζια πατρίδα». Είναι ένθεν του 25ου μεσημβρινού, είναι ελληνικά χωρικά ύδατα και από την Ελλάδα πήρε άδεια, όχι από την Τουρκία. Να μάθουν οι Έλληνες να βλέπουν και πέραν από την μύτη τους. Μακάρι να έπιανε και στην Λήμνο, που την αμφισβητούν. Ξέρετε τι σημαίνει Θάσος – Σαμοθράκη; Ο 25ος είναι στην Θάσο. Πέραν της Θάσου, αναγνωρίζουν ελληνική κυριαρχία. Πέταξε κανέναν τουρκικό αεροπλάνο εκείνες τις μέρες; Όχι. Γιατί παραβίαζε και αυτών τις μετακινήσεις. Τους ενοχλούσε. Επίσης, τους Ρώσους δεν μπορείς να τους απαγορεύσεις να είναι στα Διεθνή Ύδατα. Οποιοσδήποτε κάνει «αβλαβή διέλευση», μπορεί να κινείται μέσα στο Αιγαίο, ακόμη και όταν θα έχουμε 12 ναυτικά μίλια, χωρικά ύδατα. Είναι προϋπόθεση αυτή. Η «αβλαβής διέλευση» σημαίνει «παίρνω μια ρότα και κινούμαι». Δεν μπορείς να του πεις «γιατί πας;». Καράβι είναι. Θα πάει από τον…αέρα; Ακόμη και το αεροπλανοφόρο κατοχυρώνει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος στην θάλασσα, πέραν του 25ου μεσημβρινού. Αν υπήρχε κάτι «στραβό», θα το έλεγα. Για αυτό κατακεραύνωνα και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τον Στόλτενμπεργκ και του είπα «είσαι άδικος» και μάλιστα είπα και μια άσχημη φράση (σ.σ. το 2016), για την συμπεριφορά του την φιλοτουρκική και διότι έχει πάρει και χρήματα από τους Τούρκους και τώρα πάει τραπεζίτης στην Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.
ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ
Κλείνοντας, στο μήνυμά του προς τους Θρακιώτες, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν, ο ίδιος σημείωσε:
Πρώτα η Ελλάδα και το συμφέρον της. Το εθνικό της συμφέρον. Και εδώ συνδυάζεται και με την οικονομική ανάπτυξη. Εγώ δεν θα πω πόσα χρήματα θα αφήσουν οι Αμερικάνοι στη Θράκη, αλλά την ανάπτυξη του Λιμανιού και την Σιδηροδρομική Εγνατία, δεν θα την βλέπαμε ποτέ. Λίγο είναι; Τώρα πλέον, σταμάτησαν τα λόγια και μπαίνουμε στην πράξη.