Σπ. Κουτσομιχάλης: Καιρός, προσφορά και ζήτηση αυξομειώνουν τις τιμές των αλιευμάτων- Μειωμένη η κατανάλωση

Και ενώ η τιμή του κρέατος… «στάζει αίμα», τι γίνεται με τα θαλασσινά;

Προτιμούν τα θαλασσινά από τα είδη ιχθυοτροφείου, οι Ξανθιώτες, σημειώνει στην «Θ» ο ιδιοκτήτης του Ιχθυοπωλείου «Φάρος»

Μπορεί, οι συζητήσεις για τις τιμές στα κρέατα – όσο το Πάσχα πλησιάζει – να «κρατούν καλά», ωστόσο την περίοδο που διανύουμε την τιμητική τους έχουν τα σαρακοστιανά και γενικότερα τα αλιεύματα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε περσινά επίπεδα (παρουσιάζοντας αυξομειώσεις ανάλογα με τον καιρό, την προσφορά και την ζήτηση), αν και η κατανάλωση έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με πέρυσι.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο ιδιοκτήτης του Ιχθυοπωλείου «ΦΑΡΟΣ» κ. Σπύρος Κουτσομιχάλης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και στο «αβέβαιο» – αφού δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις – μέλλον, της κατάστασης, στο επόμενο διάστημα.

ΚΑΙΡΟΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ, ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΑΛΛΑ…ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 30-40% Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουτσομιχάλης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Οι τιμές σε εμάς, πηγαίνουν ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Πάντα ήταν έτσι και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Οι τιμές, κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, αλλά ο κόσμος είναι «σφικτός» λόγω της κρίσης.

Για παράδειγμα, η σουπιά ανέβηκε στα 12 ευρώ την μία εβδομάδα και την επόμενη κατέβηκε στα 10 ευρώ. Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με την ζήτηση, αλλά και τον καιρό. Αν έχει κακοκαιρία, ανεβαίνουν οι τιμές, αν έχει καλό καιρό, κατεβαίνουν. Δεν έχουμε θέματα όπως αυτά με τις ανατιμήσεις που βλέπουμε. Προς τα κάτω, μπορεί να είναι, αλλά προς τα επάνω, δεν είναι.

Η κατανάλωση έχει πέσει και στην λιανική (στους πελάτες) αλλά και στις ταβέρνες. Αυτά, αποτελούν «αλυσίδα» για όλους μας. Πέσαμε όλοι με το lockdown και ακόμη και τώρα, επειδή μπορεί ένας από την παρέα ή την οικογένεια να μην είναι ακόμη εμβολιασμένος, η παρέα ή η οικογένεια δεν θα πάει στην ταβέρνα. Πέφτοντας από τις ταβέρνες ο «τζίρος», πέφτει και από εμάς. 

Η ζήτηση, έχει πέσει. Έχουμε μια πτώση 30-40% ακόμη και από πέρυσι στα σαρακοστιανά (σουπιές, θράψαλα, γάμπαρη κ.α)

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ…ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ

Τι προτιμούν όμως οι καταναλωτές; Αλιεύματα ιχθυοτροφείου ή αυτά της θάλασσας;

Απαντώντας στην ερώτηση ο κ. Κουτσομιχάλης, σημειώνει ότι:

Προτιμούν πιο πολύ τα θαλασσινά. Από ανάγκη βέβαια, παίρνουν και ιχθυοτροφείου, αλλά περισσότερο προτιμούν τα θαλασσινά (εμείς λέμε θαλασσινά όλα τα ψάρια εκτός από τις τσιπούρες και τα λαβράκια ιχθυοτροφείου).

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ

Πως εκτιμούν την κατάσταση την επόμενη ημέρα, οι ιχθυοπώλες όμως;

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουτσομιχάλη:

Δεν μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις. Όλοι έχουν εστιάσει στο αλεύρι και στο σπορέλαιο. Εγώ, στο σπίτι μου δεν έχω σπορέλαιο. Αγοράζω καλό λάδι – δεν χρησιμοποιώ καθόλου σπορέλαιο – όμως όλος ο κόσμος λέει για το σπορέλαιο. Οι καταναλωτές του σπορέλαιου δεν είναι πολλοί (εκτός από τις ταβέρνες). Στο σπίτι μας, θα κοιτάξουμε να πάρουμε ένα καλό λάδι και ένα δίλιτρο σπορέλαιο για να το έχουμε για να τηγανίσουμε καμία πατάτα κλπ. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Όσον αφορά στο κρέας, επειδή τα μοσχάρια κλπ είναι εκτροφής, αγοράζουν στάρια και καλαμπόκια (σ.σ. οι κτηνοτρόφοι). Εμείς έχουμε τον καιρό. Αν έχει καλό καιρό και βγάλουμε ψάρια, θα είναι φθηνά. Για να σας δώσω μια εικόνα, το περασμένο Σάββατο αγόρασα γαύρο 40 ευρώ το κουτί και χθες τον πήρα 15.  Για αυτό λέω ότι εμείς πηγαίνουμε ανάλογα με τον καιρό, την προσφορά και την ζήτηση. Και όσο καλοκαιριάζει, θα αρχίσει να πέφτει πιο κάτω. Πέρυσι, είχαμε μεγάλη δυσκολία με το πλαγκτόν και ήταν ανεβασμένα, αλλά φέτος – όπως φαίνεται – ο καταναλωτής θα απολαύσει λογικές τιμές, όπως όλα τα χρόνια.